Inlämningen till Tensta konsthalls textpris har öppnat. Fram till den 5 januari 2020 uppmanas unga mellan 15 och 25 att skicka in sina texter och tävla. I juryn sitter Murre Gonday, Athena Farrokhzad, Tone Schunnesson och Nawroz Zakholy. För vinnarna finns förutom äran också prispengar att hämta.

Nawroz Zakholy är poet och jobbar som kommunikatör på Tensta konsthall. Det är hennes andra år i juryn, men innan hon började arbeta på Tensta konsthall deltog hon själv i texttävlingen varje år. Hon vann aldrig, men bland dem som gjort det märks numera kända namn som Evin Ahmad och Mona Monasar.

– Syftet med tävlingen är att främja skrivandet som konstform. Det brukar vara en stor bredd på texterna som kommer in och därför har vi också en jury som återspeglar det, säger Nawroz Zakholy.

De andra jurymedlemmarna är den politiska poeten Athena Farrokhzad, författaren Tone Schunnesson som hållit en skrivarkurs på konsthallen och Husbys egen författare Murre Gonday som gjort sig känd med erotiska novellen Touch, tankar och tabu. De ska tillsammans utse tre vinnare som presenteras i början av nästa år. Första pris är 5000, andra pris 2000 och tredje pris 1000 kronor.

– Det spelar ingen roll vad det är för sorts text, det kan vara poesi, noveller, reportage eller sångtexter. Ofta handlar det om hur det är att vara ung idag, i dikterna är det som förväntat ganska mycket kärlek och så har vi sett en hel del på temat psykisk ohälsa, säger Nawroz Zakholy.

Tensta konsthalls textpris har delats ut årligen sedan 2014 och riktar sig till unga i Stockholms förorter. Priset instiftades som en del av projektet Tensta Museum – rapporter från nya Sverige och utgick från konsthallens samarbete med skolor i Järvaområdet.

Anna Nygård

Foton: Joel Nilsson, Eleni Terzitane, Khashayar Naderehvandi och Märta Thisner

Lämna ett svar
You May Also Like

Evin Ahmad om Netflixsuccén ”Störst av allt”

Nyhetsbyrån Järva har haft ett ärligt snack med Netflix-aktuella Evin Ahmad. Vi pratade om den första svenska originalserien ”Störst av allt” på Netlix, där hon porträtterar karaktären Evin Orak. Om rasism, mångfald och kvinnorollen. Och om den andra säsongen av den danska Netflixserien ”The Rain” som hon medverkar i senare i vår.

”Vill du ha en kopp kaffe?”

När jag går genom Husby centrum på lördagens eftermiddag så ropar några killar efter mig: – Vill du ha en kopp kaffe? Eller kanske några dadlar? Det är ungdomar från Husby moské, som bjuder på något att äta eller dricka.

En komikers uppväxt i Rinkeby

Daniel Sanchez växte upp i Rinkeby med två äldre syskon och föräldrar. Han har bott i Rinkeby i hela sitt liv, men bor numera i en studentlägenhet i Skanstull. Förutom att köra stand up så studerar han psykologi på Stockholms Universitet.

Rån på Hjulsta torg idag

Polis har ryckt ut till Hjulsta torg med anledning av att personal i en kiosk blivit utsatt för rån. Polisen larmades strax före klockan 12 på måndagen.