Inlämningen till Tensta konsthalls textpris har öppnat. Fram till den 5 januari 2020 uppmanas unga mellan 15 och 25 att skicka in sina texter och tävla. I juryn sitter Murre Gonday, Athena Farrokhzad, Tone Schunnesson och Nawroz Zakholy. För vinnarna finns förutom äran också prispengar att hämta.

Nawroz Zakholy är poet och jobbar som kommunikatör på Tensta konsthall. Det är hennes andra år i juryn, men innan hon började arbeta på Tensta konsthall deltog hon själv i texttävlingen varje år. Hon vann aldrig, men bland dem som gjort det märks numera kända namn som Evin Ahmad och Mona Monasar.

– Syftet med tävlingen är att främja skrivandet som konstform. Det brukar vara en stor bredd på texterna som kommer in och därför har vi också en jury som återspeglar det, säger Nawroz Zakholy.

De andra jurymedlemmarna är den politiska poeten Athena Farrokhzad, författaren Tone Schunnesson som hållit en skrivarkurs på konsthallen och Husbys egen författare Murre Gonday som gjort sig känd med erotiska novellen Touch, tankar och tabu. De ska tillsammans utse tre vinnare som presenteras i början av nästa år. Första pris är 5000, andra pris 2000 och tredje pris 1000 kronor.

– Det spelar ingen roll vad det är för sorts text, det kan vara poesi, noveller, reportage eller sångtexter. Ofta handlar det om hur det är att vara ung idag, i dikterna är det som förväntat ganska mycket kärlek och så har vi sett en hel del på temat psykisk ohälsa, säger Nawroz Zakholy.

Tensta konsthalls textpris har delats ut årligen sedan 2014 och riktar sig till unga i Stockholms förorter. Priset instiftades som en del av projektet Tensta Museum – rapporter från nya Sverige och utgick från konsthallens samarbete med skolor i Järvaområdet.

Anna Nygård

Foton: Joel Nilsson, Eleni Terzitane, Khashayar Naderehvandi och Märta Thisner

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Här är de – Järvas nya reportrar!

Sjutton anmälde sig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i praktisk journalistik, som anordnas…

Studenter och föreningar möttes i Tensta Centrum

Mimmi Lindgren, 24 år, som läser elektroteknik och bor i Tensta Torn,…

Fryshuset grundskola Västra har fotboll på schemat i höst

I höst kommer det finnas fotboll som ämne på Fryshuset grundskola Västra. Elever från årskurs 7 till 9 kommer få chansen att välja fotbollsträning som Elevens val. Petra Ahrnstedt, som är biträdande rektor på skolan, svarade på några frågor.

Okänd gasläcka i Järva just nu

Det luktar gas i Järva, och enligt uppgifter från Räddningstjänsten ända bort till Veddesta. – Jag har ringt runt och frågat vad som pågår, men ingen kan ge några besked, säger Gunilla Moshi, som befann sig på Degerbygränd i Rinkeby när hon ringde.