Jörgen Widsell och Jan Mosander har besökt Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola.
– Det är viktigt med lokal journalistik för demokratin, sade Jörgen Widsell.
Jörgen Widsell och Jan Mosander tillhör en grupp (promenerande) herrar med ett förflutet i mediebranschen. För några veckor sedan besökte de Kista folkhögskola och fick höra talas om Nyhetsbyrån Järva och kursen i lokaljournalistik. De blev intresserade och ville komma på besök. Widsell och Mosander är journalister med en oerhörd massa år av erfarenhet från mediebranschen och hälsades såklart välkomna.
Jan Mosander skrev sina första artiklar på en lokalredaktion någonstans utanför Ekenäs i Finland.
– Jag var väldigt stolt varje gång jag blev publicerad. Jag tjänade 300 kronor i månaden och det räckte till ett hyresrum och ett varmt mål mat om dagen.
På helgerna åkte han hem till sina föräldrar och åt så att han skulle klara sig resten av veckan. Hans mamma blev inte glad när hon hörde att han skulle satsa på journalistiken.
– ”Men de super ju bara på tidningarna” sade hon. Och det gjorde de också. Det var inte så länge sedan som det upphörde på redaktionerna.
Var nyfikna och ägna er åt källkritik
Jan Mosander blev så småningom stringer för Expressen och sedan erbjuden en tjänst på redaktionen i Stockholm.
– Det var under journalistiken guldålder, Expressen hade då en upplaga på 600 000, säger han.
Han har inte bara arbetat på Expressen, utan även på Aftonbladet, SVT och han var 23 år på Sveriges Radio. I flera omgångar var han korrespondent i Tyskland. Alla som lyssnat på P1 känner igen hans pregnanta stämma.
”Var nyfikna och ägna er åt källkritik”, var hans råd till kursens deltagare.
Jörgen Widsell började även han som lokalreporter, men på Falu-Kuriren.
– Innan jag började skriva i tidningen var jag blysmältare, tidningsutdelare och korrekturläsare.
Han berättade att han sålde annonser samtidigt som han skrev nyhetsartiklar om nyöppnade affärer. Efter en tid sökte han sig till Journalisthögskolan i Stockholm.
– Där gick jag i två år och lärde mig ingenting. Men jag blev kommunist under den tiden.
Den politiska övertygelsen gick dock över, han började på Aftonbladet och där blev han kvar i tio år. Han var bland annat med och startade Rockbjörnen och var även korrespondent i Hongkong. Sedan bytte han arbetsgivare och började jobba med Jan Stenbeck. Han var med att starta tidningen Z, sedan en radio och tevestation.
– Vi var med och förändrade medielandskapet i Sverige.
Jörgen Widsell var den enda av journalisterna hos Stenbeck som åkte tunnelbana till jobbet. Han kom på att det var långtråkigt att resa och att det vore bra med en tidning. På den tiden var DN och Svenska Dagbladet för stora för att läsa i tunnelbanan och så föddes gratistidningen Metro.
– Tidningen blev en succé och fick efterföljare över hela världen. Under en tid var det världens största tidning.
Det är en revolution som pågår, och revolutionen kräver sina offer
Metro finns inte mer i Sverige, tidningen görs inte längre av journalister, och papperstidningarna är på väg att försvinna. Sociala medier har förändrat hela medievärlden, menade både Widsell och Mosander.
– Det är en revolution som pågår, och revolutionen kräver sina offer, sade Jörgen Widsell.
Men trots allt var han optimistisk inför framtiden.
– Om fem år kommer det finnas massor med lokala tidningar, precis som Nyhetsbyrån Järva. Den nya journalistiken kommer underifrån. Det är jävligt viktigt med lokal journalistik för demokratin.