Avraam Lazaridis är rinkebybo och vice ordförande i Rinkeby-Kista råd för funktionshinderfrågor. Han har sett den nya trappan i Rinkeby,
 – Det ser inte bra ut alls, den är inte tillgänglig. Det är bortkastade pengar. 

Avraam Lazaridis har arbetat i många år i funktionshindersfrågor både i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Men han var inte inbjuden till invigningen av trappan i Rinkeby.
– Nej, vi fick ingen inbjudan. Jag vill inte heller träffa politikerna, de kommer bara hit när det är stora arrangemang. Aldrig annars.

Trappan verkar inte heller stabil, och den blir hal när det regnar

Han tycker det är konstigt att en sådan trappa kunde uppföras.
– De borde ha fixat en ramp, så att alla kunde passera. Trappan verkar inte heller stabil, och den blir hal när det regnar. Det ser ut som en provisorisk trappa.

Nästan tio miljoner kostade hela projektet; trappan, nya gatstenar, belysning och några planterade träd.
– Trappan är inte tillgänglig. De miljonerna kunde ha använts på bättre sätt, säger Avraam Lazaridis.

Anna Quarnström är ordförande för Funktionsrätt Stockholms stad. Hon reagerade starkt på nyheten om Rinkebys nya trappa och skickade ut ett pressmeddelande (läs här).

– Ja, det är otroligt att tre högt uppsatta politiker på fullt allvar kan inviga en trappa år 2020, som inte är tillgänglig för alla. Trappan saknar dessutom sidmarkeringar och har ingen ledstång i mitten.

Självklart går det att göra en tillgänglig trappa

Anna Quarnström tycker det är tråkigt att arbetet för tillgänglighet inte kommit länge än så här.
– Självklart går det att göra en tillgänglig trappa, man kan göra en ramp eller en hiss.

Hon menar att ansvariga politiker verkar helt ignoranta när det gäller frågor om tillgänglighet. Detta trots att det finns ett program för delaktighet i staden som säger att personer med funktionsnedsättning ska ha samma förutsättningar som andra att röra sig på gator och torg.

Tillgänglighet inte en aspekt som nämnts över huvud taget

– Men när jag tittar på ärendet i Rinkeby, från start till mål, så har tillgänglighet inte varit en aspekt som nämnts över huvud taget. Jag förstår inte hur det ens är möjligt. Det känns otidsenligt.

Anna Quarnström kommer därför kräva en redogörelse från stadsdelen och Trafikkontoret om hur det gått till.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Många av de smittade och sjuka är från Järva

Under de senaste veckorna har flera läsare hört av sig till Nyhetsbyrån Järva med vittnesmål om att många i Järva är smittade av Corona. Nu har svensksomaliska läkarföreningen uppgett till SVT att sex av nio som dött av smittan i Stockholm är svensksomalier.

Martin Luther King-priset till interreligiöst nätverk

Martin Luther King-priset gick i år till Islamic Relief, Stockholms moské och Katarina församling som tog emot utmärkelsen under en prisutdelning i veckan.

Ekonomin i fokus på årsmötet i Rinkeby Folkets Hus

Det senaste året har styrelsen i Rinkeby Folkets Hus brottats med ekonomiska svårigheter, dels på grund av pandemin som slog hårt mot området, och dels på grund av höga reparationskostnader för samlingslokalen på nedervåningen. Styrelsen hade årsstämma den 7 juni och många lokala föreningsmedlemmar var med för att välja en ny styrelse som kan förnya och utveckla verksamheten.

Sista veckan med organiserad spontanfotboll i Rinkeby

På Rinkeby bollplan har AIF Kista organiserat spontanfotboll varje dag sedan 18 juni, men på söndag den 11 juli tar det slut. – Jag är ledsen, våra resurser är slut. Vi räcker inte till, säger Said Ali.