Det började redan förra sommaren, med alla bränder och hettan som inte gav sig. Den här sommaren har jag märkt att katastrofkänslan sprider sig. Inte bara det faktum att isarna smälter, och djurarter utrotas, utan även hotet om krig är påtagligt. Min yngsta oroar sig för framtiden och jag försöker lugna henne. Exemplen från historien är många, då det sett nattsvart ut men människorna ändå har lyckats vända utvecklingen rätt.

När jag var ung var hotet om kärnvapenkrig reellt, USA hade sina Pershing II-robotar och Sovjetunionen sina SS 20. Vi var hundratusentals, ja, miljoner, som över hela världen demonstrerade för fred. Det blev ett nedrustningsavtal, som betraktades som slutet på ”kalla kriget”. (Ett avtal som USA nu har lämnat och gjort världen mer osäker.)

Människan har en fantastisk förmåga att överleva.

Och många människor i rörelse är det som kan förändra sakernas tillstånd. Människan har – och har alltid haft – en fantastisk förmåga att överleva.

Och det finns inget farligare än hopplöshet. Men förtvivla inte, organisera er. Engagera dig i den lokala föreningen, fotbollsklubben, mot utförsäljningar, för en bättre skola. Stort som smått, allt spelar roll. Historien har också lärt oss att förändringar kan komma fort, fortare än någon anar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inga läkartider, men 2,2 miljarder i vinst

Nya chefen för vårdcentralen i Tensta uppmanar Tenstaborna att lista sig där. Fler patienter ger mer pengar och bättre vård, säger hon. Det stämmer naturligtvis. Men när folk ringer till vårdcentralen finns inga lediga läkartider. Och akuten i Tensta stängdes för länge sedan. Det är ont om pengar, säger verksamhetschefen.

”Nu sätter de på sig skyddsvästarna igen”

Han ringde en eftermiddag och jag märkte att det var något. Han lät så ledsen. ”Nu är det oroligt i Tensta”, sade han. ”Nu sätter de på sig skyddsvästarna igen.” Dödsskjutningarna i landet blev fler under 2018, men just i Järva har det faktiskt varit lugnare. Men den senaste tiden har stämningen i stadsdelen försämrats.

Tillbaka på ruta ett och börja om från början

Jag har arbetat i Järva sedan augusti 2016, men ibland känns det som om jag varit här i evigheter.

Tidsbeställningen av vaccin är som en tombola

Jag har fått min första spruta i Bredbyskolans gymnastikhall. Jag bokade tiden på nätet. Först fick jag tid i Kista den 6 maj, alla andra dagar var slut.