Antalet skuldsatta i Spånga-Tensta ökar. Under årets första sex månader var det 1843 personer, nästan lika många som under hela 2018. Men trots det finns ingen kö till budget- och skuldrådgivningen.

– Nej, vi har ingen kö. Budget- och skuldrådgivning är en frivillig hjälp som stadsdelen erbjuder, man måste komma hit själv. Vi har 140 pågående ärenden just nu, säger Christian Morales, chef för Medborgarkontoret i Tensta.

Varje tisdag, 13-18, är det drop-in för den som behöver hjälp av en budget- och skuldrådgivare. Det är samma öppettider som under 2018, men en halvering av tiden jämfört med året dessförinnan.

– Vi har haft tre medarbetare som arbetar med de här frågorna, nu är det bara två. Nyligen gick en medarbetare vidare till en annan förvaltning och vi söker någon som arbetat med målgruppen och med liknande frågor.

De som nu ansvarar för uppgiften är samhällsvägledare, och anställda som just samhällsvägledare.
– Men de har gått de kurser som staden kräver och är väl rustade.

Aldrig tidigare har så många personer ansökt om skuldsanering som i år, rapporterar Kronofogden. I Spånga-Tensta ansökte 93 personer om skuldsanering förra året och under första halvåret i år var det 59 personer.

– Men många vet inte att den här hjälpen finns att få, vi kan nog arbeta mer proaktivt. Vi måste sprida ordet, säger Christian Morales.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Antal skuldsatta i Spånga-Tensta:
1903 (2017)
1880 (2018)
1843 (- 30.6 2019)

Budget- och skuldrådgivning i Rinkeby-Kista:
Öppet hus i Rinkeby på måndagar klockan 10.00 – 16.00
Öppet hus i Husby på onsdagar klockan 10.00 – 18.00 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hembla säger upp 58 hyresgäster i Järva

Hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra avslöjade i senaste numret att 99 hyresgäster som bor i Hemblas hus i Järva och Södertälje kommer att bli av med sina hyreskontrakt. 58 av de uppsagda hyresgästerna bor i Järva. 

Misstänkte pedofilen fortsatt häktad

Den man från Rinkeby som sedan mitten av juni sitter häktad misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn är fortsatt häktad, skriver polisen på sin hemsida.

Muslimer höll manifestation för Spånga kyrka

Khadija Center och Muslim Aid höll under fredagseftermiddagen en manifestation för Spånga kyrka, som under veckan utsattes för ett brandattentat. 

”Droghandeln från centrum har flyttat hit”

Det var i måndags kväll som en väktare blev skjuten i benen under en rond på Ovanbygränd. Medborgarvärden Mohamed Hagi Farah bor på samma gata.  – Droghandeln från centrum har flyttat hit, konstaterar han.