Antalet skuldsatta i Spånga-Tensta ökar. Under årets första sex månader var det 1843 personer, nästan lika många som under hela 2018. Men trots det finns ingen kö till budget- och skuldrådgivningen.

– Nej, vi har ingen kö. Budget- och skuldrådgivning är en frivillig hjälp som stadsdelen erbjuder, man måste komma hit själv. Vi har 140 pågående ärenden just nu, säger Christian Morales, chef för Medborgarkontoret i Tensta.

Varje tisdag, 13-18, är det drop-in för den som behöver hjälp av en budget- och skuldrådgivare. Det är samma öppettider som under 2018, men en halvering av tiden jämfört med året dessförinnan.

– Vi har haft tre medarbetare som arbetar med de här frågorna, nu är det bara två. Nyligen gick en medarbetare vidare till en annan förvaltning och vi söker någon som arbetat med målgruppen och med liknande frågor.

De som nu ansvarar för uppgiften är samhällsvägledare, och anställda som just samhällsvägledare.
– Men de har gått de kurser som staden kräver och är väl rustade.

Aldrig tidigare har så många personer ansökt om skuldsanering som i år, rapporterar Kronofogden. I Spånga-Tensta ansökte 93 personer om skuldsanering förra året och under första halvåret i år var det 59 personer.

– Men många vet inte att den här hjälpen finns att få, vi kan nog arbeta mer proaktivt. Vi måste sprida ordet, säger Christian Morales.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Antal skuldsatta i Spånga-Tensta:
1903 (2017)
1880 (2018)
1843 (- 30.6 2019)

Budget- och skuldrådgivning i Rinkeby-Kista:
Öppet hus i Rinkeby på måndagar klockan 10.00 – 16.00
Öppet hus i Husby på onsdagar klockan 10.00 – 18.00 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Alla är på väg för att fira eid al-adha i Tensta

Klockan åtta på morgonen är gångvägarna ner genom Nydalsparken fulla med folk. Alla är på väg till Tensta bollplan för att vara med i eid-bönen. – Eid Mubarak, hälsar två unga killar i långa, broderade skjortor.

Ansvarig politiker: Ambitionen är att rulltrapporna ska fungera

På SL:s presstjänst var de stillastående rulltrapporna i Rinkeby inget prioriterat ärende, men vad säger de ansvariga politikerna? Tomas Eriksson är miljöpartist och första vice ordförande i SL och Trafiknämnden samt ordförande i Trafiknämndens tillgänglighets- och framkomlighetsberedning. 

Kulturhuset Husby söker ungdomar till referensgrupp

Kulturhuset Husby söker ungdomar i åldrarna 14-16 som vill vara med i en referensgrupp.

Planerad avstängning av cykelbana senareläggs

Det blir inte förrän i början av juli som cykelvägen mellan Spånga och Barkarby stängs av.