Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Nu läggs ärendet ned.
 – Jag har vänt mig till mitt fackförbund och hoppas att de driver frågan vidare, säger Kahin Ahmed.

Kahin Ahmed och Ifra-Degmo Mohamed anmälde Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning till DO tidigare i år. De är båda utbildade sociologer och har sökt hundratals jobb inom Stockholms stad. När Rinkeby-Kista sökte samhällsvägledare sökte de, men fick inte ens komma på anställningsintervju.

Alla ska konkurrera på lika villkor

När Kahin Ahmed såg att de som fått tjänsterna inte hade den utbildning som krävdes i annonsen, anmälde han förvaltningen till DO.

 – De bryter mot Stockholm stads rekryteringspolicy, som går ut på att de mest meriterade ska anställas. Alla ska konkurrera på lika villkor, säger Kahin Ahmed.

Diskrimineringsombudsmannen inledde en tillsyn av fallet, men meddelar nu att de inte tänker driva frågan vidare. Handläggaren skriver till Kahin Ahmed: ”DO vill i detta skede informera dig om att vi inte kommer att väcka någon talan i domstol med anledning av din anmälan. Om du vill få din sak prövad i domstol måste du alltså föra din talan själv.”

 – Jag har vänt mig mitt fackförbund, ST, och hoppas att de driver ärendet vidare. Det handlar inte bara om mig, utan om framtiden för många i orten. Meriter, och inte hudfärg, ska vara avgörande vid anställningar.

Det var väntat

Ifra-Degmo Mohamed säger att hon inte är förvånad över DO:s beslut.
 – Det var väntat. Jag hade inga förväntningar på att få någon personlig upprättelse. Men vi ville uppmärksamma det här problemet, det är ett exempel på hur orättvisor upprätthålls.

Efter den 16 september är det för sent att få saken prövad i domstol.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkebymoskén byggs med insamlade pengar

– Här kommer moskén att byggas. Om allt går som planerat sätter…

Den misshandlade unge mannen dog av sina skador

Natten till den 1 juli hittades en svårt skadad ung man på Skäftingebacken i Tensta. Nu har mannen avlidit av sina skador och polisen ber allmänheten om tips.

Mordförsök i Rinkeby i natt

Strax efter 03 på lördagsmorgonen fördes en man i Rinkeby till sjukhus i ambulans, rapporterar polisen. Den skadade mannen har livshotande skador. Två män har gripits vid brottsplatsen.

Så blev Akalla torg en vinterplats

Nu har julgranarna kommit upp och ljusslingorna tänts på Järvas torg. En ort som fått extra mycket pynt är Akalla där torget utsetts till en av stadens vinterplatser.