Mohamed Hagi Farah
Mohamed Hagi Farah

Det var i måndags kväll som en väktare blev skjuten i benen under en rond på Ovanbygränd. Medborgarvärden Mohamed Hagi Farah bor på samma gata.
 – Droghandeln från centrum har flyttat hit, konstaterar han.

Varje uppgång har två portar, en till gården och en till gatan, det är lätt att springa rakt igenom. Alla portar står öppna.
 – Hembla har tagit bort låsen. Låsen till källaren fungerar inte heller. Mammorna är rädda för att gå ner i källaren.
Huslängan ligger dessutom i stadsdelens utkant och på baksidan kan bilar köra ända fram till portarna.
 – Här skulle det behövas bommar, så att biltrafiken försvann, säger Hagi Farah.

De borde satsa på mammorna istället

Mohamed Hagi Farah tycker inte att 70 miljoner till fler ordningsvakter löser några problem.
   – De borde satsa på mammorna istället, precis som de gjorde i Botkyrka. Det ökar tryggheten samtidigt som fler får arbete. Det är det som behövs.

Under veckan har ett krismöte ägt rum; med polis, representanter för vaktbolagen, förvaltningen, fastighetsägare och hyresgästföreningen. Hagi Farah var också med.

De där 70 miljonerna har de tagit någon annanstans

 – De säger att de satsar på tryggheten, men de där 70 miljonerna har de tagit någon annanstans. Det är därför som biblioteken har fått sämre öppettider.

Efter skjutningen utfärdade fackförbundet Transport, som organiserar ordningsvakter, skyddsstopp för sina medlemmar i Rinkeby. Men efter krismötet hävdes stoppet i onsdags.
 – En del av bolagen ska göra en riskbedömning och några administrativa frågor ska lösas, men sedan kommer arbetet fortsätta som vanligt, säger Niclas Andersson, polischef i Järva.

Polisen har inte sett något som tyder på en upptrappning av våldet i stadsdelen.
 – Nej, vi hoppas att det som hände var en enskild händelse och vi ska göra allt för att minska risken att något liknande händer igen, säger Niclas Andersson.

De boende i Rinkeby förtjänar en trygg stadsdel

Ett femtontal olika säkerhetsbolag verkar idag i Järva. Enligt uppgifter i media är det flera dem som nu vill lämna sina uppdrag i området. Men Karl Sandberg, HR-chef för Nokas AVARN, bolaget som ansvarar för de nya kommunala ordningsvakterna, säger att det inte finns några sådana planer.
 – Nej, vi tänker inte lämna walk-over, utan vi tar ett steg tillbaka, tänker om och tänker nytt.
Om läget skärps kan det hända att polisen temporärt tar över.
– Men vi kommer försöka lösa våra uppgifter, utan att för den skull äventyra säkerheten för våra anställda. De boende i Rinkeby förtjänar en trygg stadsdel. Men vi är ingen patentlösning, utan en liten del av de åtgärder som krävs, säger Karl Sandberg.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rinkeby Stars blev fotbollsturneringen Seukis segrare 2019

Finalen i fotbollsturneringen Seuki gick av stapeln igår på Spånga IP. Matchen avgjordes på straffar och vinnaren blev Rinkeby Stars.

Bästa catwalken i Tensta Centrum

Det var många som förväntansfullt inväntade den stora entrén. Temat var festkläder. Och det blev en storslagen modevisning med glitter och glamour i Tensta Centrum.

Nyårskrönika: Tillsammans kan vi bygga något stort och viktigt

Vad har hänt under året som gått? I en nyårskrönika är det…

”Järvafältet blir en stor byggarbetsplats”

Nu närmar sig dagen när bygget av begravningsplatsen på Järvafältet ska påbörjas. Frågan kom upp på nämndmötet i Rinkeby-Kista på torsdagskvällen.  – Det kommer att bli en byggarbetsplats på stora delar av Järvafältet och 3000 träd kommer att fällas.