På senaste mötet i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd hade vi i Vänsterpartiet lagt ett förslag om att införa ett rapporteringssystem när ordningsvakter ingriper mot minderåriga.
Vi lämnade in skrivelsen redan i januari, efter misshandeln i Kista galleria, men förvaltningen svarade att det ansvaret inte ligger på förvaltningen utan på polisen.
Vi valde då att lägga eget förslag till beslut om att införa rapporteringssystem, och att förvaltningen ska kontakta Securitas för att införa ett rapporteringssystem.
”Tre personer avvisade från biblioteket för ordningsstörning”.
Jag förklarade att jag hade begärt ut väktarnas rapporter till polisen efter händelsen i gallerian. Rapporterna är undermåliga och de berörda ordningsvakterna skrev endast ”Tre personer avvisade från biblioteket för ordningsstörning”. Ingripandet filmades och blev uppmärksammat och hårt kritiserat, bland annat kallade Rädda barnen händelsen för barnmisshandel. Men i rapporten stod inget om det, inte heller om pojkarnas ålder eller att de hade avvisats med fysisk kraft.
 
Det är ett allvarligt problem om vi förlitar oss på en privat ordningsmakt som gör bristfälliga rapporter till polisen. Har en ordningsvakt använt våld mot ett barn, som dessutom är så ung som 12 år, borde det rimligtvis framgå i avrapporteringen. Det är upprörande att det inte gör det i det här fallet och det visar på bristerna i systemet med ordningsvakter.
Detta borde beröra samtliga politiker, oavsett block eller parti.
Vi anser att detta är ett fall som borde beröra samtliga politiker i nämnden, oavsett block eller parti. Men i omröstningen valde s att lägga ner sin röst och övriga partier röstade emot vårt förslag. Sd:s stol stod tom.
Veronica Stiernborg, V.s ledamot i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Öppet brev till Kadir Kasirga

Föräldrarådet i Al-Azharskolan är upprörda över uttalandet som oppositionsborgarrådet Kadir Kasirga , S, gjorde i Mitti, om att skolan bör sägas upp från sina lokaler. De förklarar i ett öppet brev varför.

Hur ser de ansvariga för kollektivtrafiken på resenärerna?

 Lokaltrafik är till för att invånarna ska kunna resa, men utifrån det språk som både SL och trafikregionrådet Kristoffer Tamsons använder verkar de snarast anse att de resande är parasiter på systemet. De som inte kan blippa sina kort kallas plankare, som om de med flit undviker att köpa biljetten, och sägs “fuskåka”.

När han bodde i Rinkeby var han en invandrare

Svenska medier rapporterar att en svensk blivit Somalias premiärminister. Men när Roble bodde i Rinkeby betraktades han som invandrare, och behandlades på samma sätt som andra marginaliserade grupper i samhället. 

Ingen tid för högerns stolthet – inför Sluta skjut i Stockholm

Trots att skjutningarna minskar i flera regioner så nåddes en ny högsta nivå under 2020. Drivande i detta är den massiva ökningen i polisregion Stockholm. Här har 23 personer dött i samband med skottlossningar under året som gått. Det är människoliv som fortsätter att skördas och våldet kryper nedåt i åldrarna. Barn har flera gånger blivit ofrivilliga vittnen och i vissa fall offer för det grova våldet.