Dagen då  Nyhetsbyrån Järva besöker Region Stockholms vaccinationsbuss på filmfestivalens område, sitter det några personer och väntar på att få sin första eller andra dos. En man står lite vid sidan av och väntar på sitt barnbarn, som är på väg att möta honom vid bussen, för att få sin första dos.
– Ungdomar kanske inte riktigt kommer sig för att gå in i appen och boka en tid, då är det här med drop-in en jättebra idé, säger han.

Region Stockholm hade hoppats på att få dela ut runt 1000 doser vaccin mor covid-19 under Järva Filmfestival, men ser ut att komma upp till cirka 150 utdelade doser.
– Tyvärr blev det inte alls det genomslag som vi hoppades, säger Magnus Ek, ansvarig för vaccinationsbussen. Det är svårt att nå ut med informationen, även om vi har flygblad på flera olika språk. Många har en skepsis mot vaccinet, och det finns även en misstro mot myndigheter. Vi går ut bland besökarna här på festivalen, för att informera muntligt, vilket har visat sig vara bra. Då kan folk få svar direkt på alla eventuella frågor, säger han.

Någon kanske ser sin granne gå och ta sprutan och att det på så vis kan spridas att vaccinet inte är farligt

Han säger också att han tror att det är en väg ändå, att finnas på plats ute bland invånarna. Att någon kanske ser sin granne gå och ta sprutan och att det på så vis kan spridas att vaccinet inte är farligt. 
– Många gånger är det mun-mot-munmetoden som faktiskt fungerar. Vi vill förstås att så många som möjligt tar vaccinet, och att man förstår att sjukdomen är mycket farligare än vaccinet, konstaterar Magnus.

Annika Skarf

Vaccinationsläget i Järva 3 augusti 2021:
Vaccinerade med minst 1 dos

Spånga-Tensta: Personer personer 40-65 år 74,8% 
personer 65 år och äldre  84,5%   

Rinkeby-Kista: Personer personer 40-65 år 66,0%
65 år och äldre 80,0%


Vårdgivarna registrerar antalet vaccinationer i vårt digitala verktyg för vaccinationer. Det är upp till sju dagars eftersläpning i inrapporteringen. Därför är det fler som faktiskt är vaccinerade än vad som syns i vår rapportering.

Källa: Region Stockholm

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Motivationssnack med Musse på Reactor i Husby

 – Att se nån som påminner om en själv och som man kan inspireras av, det är som en motor som drar en framåt. Studier & Arbete Rinkeby-Kista hade bjudit in Musse Hasselvall, programledare och kampsportare, som föreläsare till Reactor i Husby.

Man hittad död i Tensta

En man hittades död i en lägenhet i Tensta på måndagseftermiddagen. Polisen grep senare en person misstänkt för mord.

Kom i (stav)gång i höst

Pandemin har slagit hårt mot Järva, och väldigt många har suttit hemma. Men nu startar Fahyma Alnablsi och Ayan Mahamed stavgång med start på Tensta konsthall varje lördag kl 11-13.

Som United FF vann på hemmaplan

Som United besegrade Viggbyholm IK FF med 2-1 på hemmaplan i en tuff match på fredagskvällen.