I ett rum i Enbacksskolan samlas fyra elever i årskurs 9. 
 – Idag ska vi träna precis som det kommer att gå till, säger författaren Gunilla Lundgren, som för 31:a året i rad förbereder firandet av Nobelpristagaren i litteratur i Rinkeby.

I år är det två skolor i Järva som förbereder det årliga Nobelfirandet på Rinkeby bibliotek. Det är niondeklassarna i Enbacksskolan i Tensta och elever från årskurs 4 i Knutbyskolan i Rinkeby, som tillsammans ansvarar för programmet.
 – Sammanlagt är det 60 elever som deltar, ännu fler än vad det brukar vara, säger Gunilla Lundgren.

Daryan Koyikoyanoch Anita Ali Asgar inleder. Keanna Carina och Amran Adan Hersi fortsätter. Alla fyra på en utmärkt engelska.
 – Ni är jätteduktiga, men ni pratar lite för fort, säger Gunilla. Vi tar det en gång till.

På grund av kaoset i Svenska Akademien förra året utsågs ingen pristagare alls i litteratur 2018. Därför utsågs två författare i år, både årets och förra årets; Olga Tokarczuk och Peter Handke. Utnämningen av Peter Handke har väckt protester, på grund av hans politiska ställningstagande under kriget i Jugoslavien på 1990-talet.
 – Vi bjuder in Olga Tokarczuk till Rinkeby. Vi brukar bara bjuda in en pristagare och vi vill inte utsätta barnen för de eventuella protester ett besök av Peter Handke skulle kunna innebära, säger Gunilla Lundgren.
Men beslutet är inte ett ställningstagande i frågan om det var rätt att ge Peter Handke Nobelpriset, eller inte. Båda författarnas litteratur har studerats av eleverna. 

Båda författarna är kontroversiella, men på olika sätt

 – Båda författarna är kontroversiella, men på olika sätt. Vi har läst Handkes Barnberättelser och Berättelser om ett liv och han är en stor författare, säger Amran.

Alfred Nobel och hans liv studeras också ingående. Arbetet börjar i augusti och eleverna arbetar hela vägen fram Nobelfesten i december. Precis som varje år skriver och illustrerar eleverna ett häfte, som trycks upp och översätts. 
 – Arbetet i Rinkeby har varit hotat, skolorna har trängd ekonomi och stora arbetsuppgifter. Arbetet med Nobel tar mycket tid och kraft, säger Gunilla Lundgren.
Men i och med samarbetet mellan Järvas båda stadsdelar så har verksamheten fått ny fart. Dessutom har Gunilla Lundgren börjat ett samarbete med författaren Annelie Drewsen  i år.
 – Jag har letat efter någon som kan ta över efter mig och är jätteglad att Annelie kommit med. Hon är så förankrad här i Tensta och helt rätt för uppgiften.

Efter rasten kommer nästa grupp nior in för att repetera. Sabrin Meygag, Navin Ratnayake, Kooshin Aynanshe och Fatima Shubbar tar fram sina lappar. De har bland annat läst delar av Olga Tokarczuks roman Löparna. På felfri engelska berättar de om sina intryck från läsningen. De avslutande orden, som riktas direkt till pristagaren, kommer från Fatima:
 – Till dig, Olga. Fortsätt vara dig själv och fortsätt kämpa för mänskliga rättigheter.

Än så länge är det inte helt säkert att Olga Tokarczuk kommer till Rinkeby.
 – Men hon har sagt att hon vill komma, så vi hoppas, säger Gunilla Lundgren.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sköts av polisen i Rinkeby – dog fyra dagar senare

För drygt ett år sedan, en kväll i mitten av juni sköts en man i Rinkeby av polisen i samband med ett ingripande. Enligt polisrapporterna träffade kulan i benet och den skadade fördes till sjukhus. Några dagar senare var han död. Vad var det som hände? Nyhetsbyrån Järva begärde ut förundersökningen.

Hördur finns förevigad på väggen

Det är inte alla som får sin bild målad på en vägg. Men det har Hördur Sigurjonsson, vaktmästare på Rinkeby Folkets Hus.  – Ja, det är kul, säger han.

Vad ska hända med Hästa gård?

Hästa gård på Järvafältet står oanvänd och förfaller. Inga Harnesk undrar vem som är ansvarig för skötsel och nyttjande. – Ja, vem vill och kan betala?

Rinkeby Folkets Hus nya mural är snart färdig

Ännu en muralmålning är under konstruktion i Järva. Den här gången är det Rinkeby Folkets Hus som smyckas med konstformen.