Maria Rashidi var inbjuden till Fryshuset i Husby för att tala om hedersvåld och våld i nära relationer. Många unga som kom var förväntansfulla, det kändes i luften.
Maria Rashidi berättade om den gången då hennes dåvarande man förstörde och förändrade hennes liv för alltid. Mannen attackerade henne med syra och hon har fått genomgå 103 operationer. Och fler operationer väntar, det är inte över än. Men åren av psykisk och fysisk misshandel var över. Efter attacken flydde mannen till sitt hemland.
– Jag föddes för dem som inte har en röst, sade Maria Rashidi, som idag är ordförande för föreningen Kvinnors Rätt.
Våld mot kvinnor är ett globalt problem och förekommer i alla kulturer
Maria Rashidi anser att våld mot kvinnor är ett globalt problem och förekommer i alla kulturer.
– Våldet tar sig bara på olika uttryck. Efter den hemska attacken som jag fick uppleva låg jag på sjukhuset i månader och då hade jag mycket tid att tänka. Vad var det för brott jag hade gjort? Vi måste lyda, vi är kvinnor och vi duger inte. Så många kvinnor lider av våld i olika kulturer och i olika länder, säger Maria Rashidi.
Hon anser att det är skillnad mellan hedersvåld och våld i nära relationer.
– Kalle slår Karin också på grund av svartsjuka, våldsamhet eller när han druckit alkohol exempelvis. Men vi har ett annat problem när det gäller heder. En kvinnas kropp tillhör kollektivet. Man kan bli bestraffad av någon i släkten, en bror, farbror eller nån annan anhörig. Och det är det som är skillnad. Man kan bli isolerad eller misshandlad för att man är kär i någon från en annan kultur som familjen inte godkänner.
– När Kalle slår Karin blir han inte behandlad som hjälte av sin familj. Men i hedersrelaterat våld är det inget fel med att ge stryk för att rädda sin heder och familjens namn, sade Maria Rashidi.
Hur ska man börja jobba förebyggande med ungdomar som lever under hedersvåld, frågade en åhörare i publiken.
– Vi har ett offer och en förövare, men vi behöver nå föräldrarna. De behöver lära sig mer om betydelsen av jämställdhet, jämlikhet och barnens rätt i samhället. Min dröm är att föreläsa på SFI och för föräldrar. Att nå ut till föräldrarna som jag skulle önska, de kanalerna finns inte idag, sade Maria Rashidi.
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld är två helt olika grejer
Nour Said Ramadan som är uppsökare och coach på Fryshuset i Husby har länge följt Maria Rashidi på sociala medier. Hon såg det som en självklarhet att bjuda in henne till Fryshuset. De har haft många manliga föreläsare men de behövde en kvinnlig inspiratör också.
– Jag har sett att mäns våld mot kvinnor har ökat och vi behövde nån som pratar om kvinnors rätt och då tänkte jag på Maria. Jag lärde mig något nytt, att våld i nära relationer och hedersrelaterat våld är två helt olika grejer, sade Nour Said Ramadan.
Maria Rashidi har även skrivit en bok, Bränd frihet, tillsammans med frilansjournalisten Elisabet Omsén. I boken kan man läsa mer om Marias livs historia.