På onsdag kväll anordnas ett möte i Tensta Centrum för alla föreningar som vill vara med och arrangera Tensta marknad i år.
 – Det är ett evenemang som ska drivas av, och för, dem i området, säger Victoria Callenmark, biträdande stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. 

Under många år, med både röda och blåa majoriteter i stadshuset, anordnades marknaden av lokala föreningar i samarbete med anställda på förvaltningen. Men 2015 beslutade stadsdelsnämnden att marknaden inte längre skulle arrangeras lokalt, utan förvaltningen anlitade istället utomstående eventföretag. Resultatet blev att marknaden tappade både innehåll och själ och antalet besökare sjönk. 2019 beslutades därför att lägga ner marknaden helt.

Förvaltningen ska inte driva den här sortens verksamhet

 – De senaste årens Tensta marknad visar tydligt att förvaltningen inte ska driva den här sortens verksamhet, säger Victoria Callenmark.

Tillsammans med centrumägaren Fastpartner och Järva fastighetsägare vill nu Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning bjuda in civilsamhällets föreningar och enskilda näringsidkare för att undersöka förutsättningarna för att genomföra Tensta marknad i år igen.

Vi vill väldigt gärna stödja ett föreningsdrivet engagemang 

–  Ja, det är syftet med det hör mötet. Tensta marknad har varit ett föreningsdrivet arrangemang som under många har fungerat väldigt väl. Nu vill vi undersöka om intresse finns att göra det igen. 

Den biträdande stadsdelsdirektören menar att ett arrangemang som Tensta marknad bygger på ett starkt lokalt engagemang och civila aktörer. Meningen är att bilda en marknadskommitté där föreningarna får stort ansvar.
 – Vi vill väldigt gärna vara med och stödja ett föreningsdrivet engagemang i den här frågan, säger Victoria Callenmark.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Tensta marknad, som firade 30 år 2018, var länge stadsdelens stolthet. Det var den gången om året som Tensta förekom i ett enbart positivt sammanhang. De bästa åren kom så många som 80 000 personer (enligt polisens bedömning) till Tensta för att besöka marknaden och artister från hela världen uppträdde. 

Möte i Tensta centrum, i gallerian, onsdagen den 29 januari 19.00.

Läs mer här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Dags för 35-åringar att boka tid för vaccination

Idag, måndagen den 14 juni, öppnar vaccinationsbokningen för personer födda 1986 eller tidigare.

Ljuddokumentär tar reda på hur järvaborna mår

I veckan släpptes ljuddokumentären ”Hur mår vi?”. Det är Folkets Husby som står bakom projektet i ett försök att på ett kreativt sätt ge liv åt trygghetsundersökningen ”Utsatthet och gemenskap i Järvaområdet” som de genomförde under sommaren 2020.

Vaccination mot covid-19 i Rinkebyhallen idag

Vård- och omsorgspersonal i Stockholms län blev vaccinerade mellan 10-16 i Rinkebyhallen igår. – Jag ska få min första spruta, säger Yvonne Andersson, förskollärare på Knutby förskola.

S-kvinnorna rustar sig inför valet

– Bara ett kryss på varje valsedel, annars blir valsedeln ogiltig. Det…