Ilyas Hassan var nöjd med uppslutningen till seminarierna som Förorten mot våld arrangerade under Järvaveckans sista dag. Tält nr 5 var smockfullt, sittplatserna räckte inte till.

– När Järvaborna får vara med och bestämma, då kommer de. Det borde arrangörerna få veta.

”Trygghet – för vem?” var temat för den första timmens politikerpanel. Politiker från samtliga partier, förutom SD, var på plats. Ilyas Hassan styrde debatten och började med att citera en mamma från Tensta, som i en intervju sagt ”Polisen släcker bränder, men vi vill inte att det ska börja brinna”. Sedan ställde han konkreta frågor till var och en av politikerna.

Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Fi i Stockholm, fick frågan vad majoritetens partier egentligen har gjort.

– Vi är överens med Förorten mot våld om beskrivningen av situationen i orten. Det är sant att det är unga män i Järva som dör, men det är också unga män som dödar. Därför har vi infört ett program i skolorna, Mentorer i våldsprevention, MVP. Det är viktigt att förändra mansrollen.

Lawen Redar, riksdagsledamot (S) som bor i Kista, fick frågan varför det saknas riktlinjer för vilka åtgärder som måste till vid skjutningar.

– Vi vet att många unga som hamnar i kriminalitet är drop-outs från skolan, så skolan måste ses över. Trångboddheten är ett problem och därför är det viktigt att bygga fler bostäder, särskilt hyreslägenheter. Men det viktigaste är att unga får arbete och fler unga i Järva har fått arbete. Antalet skjutningar har också minskat under 2018.

Tomas Beer (MP) sitter i stadsdelsnämnden i Rinkeby- Kista och har bott i Järva sedan området byggdes. Han vet av egen erfarenhet som fritidsledare att en satsning på skolan är viktigt för tryggheten.

– Inflödet av vapen måste stoppas mer effektivt. Det är mina ungdomar som dör, jag känner dem alla.

Centerns Banar Sabet, ersättare i stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista, lovade en ny politik.

– Vi vill inte ha fler projekt, utan satsa på regelrätt verksamhet. Jag tror att civilsamhället måste få större inflytande över den kommunala verksamheten.

Ole- Jörgen Persson (M), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, fick frågan vad han tyckte om det moderata förslaget om ”zonförbud”.

– Som den politiker jag är vill jag börja i en annan ände. Jag delar uppfattningen att det råder en nationell kris, skulle till och med kalla det en nationell katastrof. Först måste vi bli av med de kriminella gängen och då behövs fler poliser. Efter fyra års kamp har vi nu fått upp kameror, som har lett till ökad trygghet. Zonförbud kan nog vara bra på vissa platser, men det är tveksamt om det fungerar här. Vi har inte alla de tekniska lösningarna än.

Liberalernas Joar Forssell tyckte inte politikerna skulle hålla på och buda över varandra när det gäller hur många fler poliser som behövs.

– Det är den sociala utsattheten är roten till problemen. Men staten ansvarar för tryggheten och det finns inte tillräckligt med poliser idag. Vi i alliansen kräver också fler trygghetsvakter.

Fredrik Wallén (KD) var överens med föregående talare.

– Vi vet att utvecklingen som vi sett i Järva är något som alla politiker borde ta ansvar för. Vi kräver fler poliser.

Diskussionen blev stundtals intensiv, som sig bör i valtider. Ilyas Hassan konstaterade att det inte var lätt att moderera debatten, minuterna som tilldelades blev väldigt långa. Den sista minuten tilldelades Daniel Riazat, riksdagsledamot för (V):

– Det låter bra när ni lokala politiker talar, men det låter annorlunda i riksdagen. Där talar era företrädare på ett sätt som demoniserar orten. Vi har velat höja skatten för de rikaste, men Socialdemokraterna röstar emot och Miljöpartiet också. Vilka använder droger? Jo, unga på Östermalm och i Danderyd. Vilka dör? Unga här i orten. Det är en nationell kris och det krävs en ekonomisk politik för oss alla.

Efter politikerna tog en medborgarpanel över. Tältet var lika välbesökt som första timmen och efteråt var Ilyas Hassan nöjd.

– Nästa år ska vi vara på stora scenen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

”Att läsa och bli läst”

Den litterära kursen ”Att läsa och bli läst” anordnas för andra året i rad i Tensta konsthall, och temat för i år är ”motstånd”. Kursen drar igång på onsdag nästa vecka, men än finns det platser kvar.

Gångbron i Rinkeby är fortfarande avstängd

Den 26 april körde en lastbil in i femte Rinkebybron och gångbron över stråket skadades och stängdes av. Enligt Trafikkontoret skulle bron repareras redan den 30 april. Men ännu har inget hänt.

Vad är det som låter i Tensta centrum?

Under varma sommarkvällar brukade Dilan Aksoy ha fönstret öppet. Men ett ihållande oljud gör det omöjligt. – Det började för några kvällar sedan. Har de satt upp nya knarkskrämmor?

Man i Tensta skjuten i benen

Strax efter 22.30-tiden på måndagskvällen kom det ett larm om en skjutning…