Idag öppnar Yalla Rinkebys lunchservering på Hjulstavägen vid Rinkebyterassen. Här serveras fem olika varmrätter, sallader och soppa med inspiration från minst lika många kök som det finns nationaliteter på arbetsplatsen.

Josselin Freytes har jobbat som kökschef på Yalla Rinkeby sedan i mars. Hon fick jobbet tack vare dokumentärfilmen Älskade Husby där hon var en av de medverkande. 

– Jag blev kontaktad av en kvinna som hade sett filmen och hon övertalade mig till att komma på intervju. Jag hade egentligen redan ett jobb, men det här kändes rätt och till slut tackade jag ja.

Yalla Rinkeby är ett socialt företag som bedriver cateringverksamhet och där utlandsfödda kvinnor kan arbetsträna och öva på svenska. Förutom Josselin Freytes finns två anställda som tidigare har arbetstränat i verksamheten och så är det åtta kvinnor som arbetstränar och byts ut var sjätte månad.

Efter min uppväxt så trodde jag att jag var härdad

– Helt ärligt trodde jag att jobbet skulle vara mycket lättare än det är när jag var på intervju. Jag har ändå jobbat 25 år i restaurangbranschen. Men wow… Efter min uppväxt så trodde jag att jag var härdad, men här kvinnornas historier är verkligen helt otroliga. Jag har fått höra så fruktansvärda saker att jag nästan inte fattar hur de har överlevt.

Kvinnorna som arbetar på Yalla Rinkeby har gemensamt att de invandrat till Sverige och av olika skäl haft svårt att komma ut i arbetslivet. En del har genomlevt svåra trauman, några har psykiska problem och nästan alla behöver öva på språket.

Idén om att utöka verksamheten till en lunchrestaurang har funnits länge men ingen har riktigt vågat tro att det ska funka, säger Josselin Freytes. Att driva restaurangverksamhet med en personal som hela tiden byts ut och där ingen är utbildad servitris har sina utmaningar. Hon beskriver sig som en social och tålmodig person som är pedagogiskt lagd men säger att hon har testat alla sina gränser under de sju månader hon jobbat på Yalla.

– De här kvinnorna har aldrig fått chansen. Ingen har trott på dem, och de säger själva att när ingen tror på en så ger man upp efter ett tag. Det kan vara svårt att lära en gammal hund att sitta som man säger, ibland får jag upprepa saker tusen gånger. Men jag tror på dem och jag tror på att vi kan få det här att funka.

Mat från alla nio kulturer som finns representerade på arbetsplatsen

Med humor, självdistans och en fast övertygelse att alla människor är värda att behandlas med största respekt har Josselin Freytes kommit sina medarbetare väldigt nära på relativt kort tid.

– Jag väntade några månader med att berätta att jag är gay så att vi skulle lära känna varandra först, men i somras kom jag ut ur garderoben för dem. Eftersom pridefestivalen ställdes in i år hade vi en egen liten Pride här och det var jättefint. Det gick väldigt bra fast det är ju haram, säger Josselin Freytes och skrattar.

– De sa att ”det gör ingenting, du är ändå som en dotter för oss”, men någon frågade om min mamma hade ätit tillräckligt med vitaminer under graviditeten, och då får jag ju förklara lite hur det funkar.

Yalla Rinkeby har klarat sig relativt bra genom coronakrisen. Under sommaren skötte de cafét på Järvabadet och om några månader blir det julbord med mat från alla nio kulturer som finns representerade på arbetsplatsen lovar Josselin Freytes.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hiphopbussen på besök i Rinkeby

I måndags kom Hiphopbussen till Rinkeby Folkets Hus. En workshop anordnades där ungdomar tillsammans fick producera en låt – alltifrån att skapa beatet, skriva låttexten till en färdig produkt.

BK Bussenhus är med i kampen mot corona

BK Bussenhus är med i arbetet att sprida information om Covid-19 i Tensta centrum. Uppdraget att informera om hur viktigt det är att följa myndigheternas rekommendationer har de fått av Stockholms stads samordnare.

”Det känns som en häxjakt på personalen”

Den senaste medarbetarenkäten i Spånga-Tensta visade på hård intern kritik mot ledningen på Medborgarkontoret. Men när resultatet blev känt startade en av de anställda en namninsamling till stöd för den kritiserade chefen. – Den som inte skriver under röjer sin identitet, säger en av medarbetarna.

Familjer bostadslösa efter branden i Rinkeby

Förra veckan brann det i ett hyreshus på Kuddbygränd i Rinkeby. Nu står 24 familjer bostadslösa och oroliga över framtiden.