HJulsta ekoodling

I Hjulsta gamla kolonilottsområde odlar Föreningen för Den GULLIGA Folkrörelsen (DGF) ekogrönsaker sedan 2014. För varje år blir skörden bättre och bättre och i år finns massor av romansallad, persilja, bönor, potatis, zucchini och jordärtskockor. Många har redan hittat dit för att självplocka ekogrönsaker till humana priser.

Camilla som bor i Tensta har vägarna förbi. Hon utbildar sig till hälsopedagog. Hur har hon hittat hit?

– Jag fick kännedom om DGF redan år 2013 när jag gick en långpromenad till Hästa gård där den tidigare odlingen låg.

Det finns både närodlat, ekologiskt och social gemenskap

Hon får en tallrik nylagad soppa och sätter sig vid bordet under ett träd.
– Det är så fantastiskt här. Det finns både närodlat, ekologiskt och social gemenskap och så många möjligheter för integration.

Samira som bor i Spånga, men ursprungligen kommer från Syrien, står framme vid den öppna elden.
– Allt behöver inte vara så komplicerat. Den här soppan kokas över elden på samma sätt som min mormor och mamma gjorde. Det får mig att längta tillbaka. Nu när folk är på flykt är det tur att de vet hur man lagar mat på detta enkla sätt igen.

Hon pekar på en stor kittel som är placerad på en eldstad gjord av några tegelstenar. Kassem som står bredvid förklarar:
– Vi visste inte att det här fanns, vi råkade bara träffa på Rafael som bjöd hit oss. Nästa år vill jag gärna vara med och vara aktiv.

Rafael Altez som är agronom berättar att han lagt ner många timmar per dygn, i princip heltid sedan i maj på att få odlingen att blomstra. Det var möjligt eftersom han var arbetslös under denna period. Varför lägger han ner så mycket energi på detta?

– Det viktigaste är klimatet. Vi vill visa på småskaliga alternativ till det traditionella jordbruket som ju är beroende av olja, kemikalier och stora maskiner. Alla dessa är klimatbovar.

Det handlar inte bara om odling

– Men det handlar inte bara om odling utan vi vill uppmuntra till lokala omställningsalternativ, underlätta möten mellan folk från olika ursprung, skapa nya gröna jobb. Och tack vare internet är det numera möjligt att umgås internationellt, att ha solidaritet mellan folk på glokal (både global och lokal) nivå.

Efter att Samira och Kassem gått runt och plockat morötter, sallad och bönor kommer Kassem fram och berättar att han skulle vilja ta hit människor som har varit med om svåra saker och är i behov av rehabilitering.
– De skulle må så bra här.

Anita Karp
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ljusmanifestation för terroroffren i Christchurch

Tidigt på söndagseftermiddagen samlades människor i en ljusmanifestation på Sergels Torg i Stockholm för att minnas offren från Christchurch.

Citycons uttalande om händelsen i Kista Galleria:

Det känns väldigt tråkigt att en mycket ung person ska bli inblandad i en händelse som denna, och vi beklagar detta djupt. Vi vill att alla besökare ska känna sig välkomna och trygga i gallerian, detta har högsta prioritet för oss.

Region Stockholm tiger om dödsfallen i Järva

Nyhetsbyrån Järva har begärt att få veta hur dödligheten slår i Stockholms olika stadsdelar. Men Region Stockholm avslog begäran om utlämnande av allmän handling. Nyhetsbyrån Järva överklagar beslutet till kammarrätten.

Första lasten med vaccin har kommit till Sverige

Strax efter halv nio på lördagsmorgonen kom den första lasten med vaccin till Sverige.