Till vänster: al-Aqsamoskén i Jerusalem. Till höger: Hilin Al-tamimi

Året är 2021 och världen använder sig fortfarande av begrepp som konflikt och självförsvar för att beskriva en drygt 70 år lång fördrivning och ockupation. Den israeliska och palestinska frågan handlar dock inte om en konflikt, då en konflikt sker mellan två jämlika parter.

Fakta och statistik från de senaste 70 åren av ockupationen visar på att det inte existerar ett jämlikt styrkeförhållande mellan Israel och Palestina. Israel visar gång på gång på att de bryter mot den internationella rätten och de mänskliga rättigheterna genom att fortsätta ockupera palestinsk mark och samtidigt bedriva systematisk etnisk rensning.

Trots det väljer omvärlden att se Israels agerande, vid varje palestinsk reaktion, som ett självförsvar. Omvärldens passiva förhållningssätt bidrar till att normalisera och legitimera Israels illegala handlingar, vilket lämnar det palestinska folket ensamma i kampen om fred och rättvisa.

Siffrorna och statistiken styrker att det inte existerar ett jämlikt styrkeförhållande mellan Israel och Palestina

Under Gazakriget år 2014 dödades exempelvis 2 251 palestinier varav 551 av dessa var barn och majoriteten var dessutom civila, medan det i Israel dödades sex civila och 67 israeliska soldater, enligt regeringskansliets siffror. Siffrorna och statistiken styrker att det inte existerar ett jämlikt styrkeförhållande mellan Israel och Palestina. Ett ojämlikt förhållande resulterar i en maktobalans mellan förtryckaren och den som förtrycks, vilket gör Israel till gärningsmannen och palestinierna till offren.

Detta blir tydligt när vi genom fakta och statistik gång på gång seratt den israeliska sidan till största del förlorar soldater medan den palestinska sidan till största del förlorar civila och barn. Att Israel trots detta fortsätter hävda sin rätt till att försvara sig samtidigt som de aktivt bombar skolor, sjukhus och mediehus är en lögn som världen måste syna.

Att hävda att Israel har rätt till att försvara sig är som att klandra en utsatt kvinna för att hon gör motstånd mot sin våldtäktsman

Med tanke på ovanstående, hur kommer det sig att Israel än idag inte har ställts till svars för sina begångna krigsbrott? Att hävda att Israel har rätt till att försvara sig är som att klandra en utsatt kvinna för att hon gör motstånd mot sin våldtäktsman. Att palestinierna än idag ska behöva stå till svars för sin frustration och reaktion över ett liv av ockupation och apartheid blir att rikta fokus på fel sak.

Så länge Israel gör palestinierna hemlösa och rättslösa kan vi inte förvänta oss någon form av fred eller rättvisa. Till dess att palestinierna får tillbaka sina rättigheter, har Israel ingen rätt till att försvara sig. Det har däremot palestinierna.

Hilin Al-tamimi

Hilin Al-tamimi är född och uppvuxen i Akalla och har länge engagerat sig i Israel-Palestina-frågan.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Blev Tech Tensta en plats att lyckas på…?

Michael Steger skrev en insändare om Tech Tensta och ifrågasatte verksamheten som bedrivs där. Sus Andersson (mp) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnds näringslivsråd svarade. Michael Steger fortsätter nu debatten.

Få hittade ut, men fler hittade hit

Rinkeby Run tog kontakt med Orienteringsförbundet och appen ”Hitta Ut” för att hjälpa Rinkebybor röra på sig mer. Det har fungerat så där, hittills.

Vi vill inte ha ”hårdare tag” i kollektivtrafiken!

Öka tryggheten för alla i Stockholms kollektivtrafik, istället för fler visiteringar och flera poliser, skriver företrädare för Vänsterpartiet i dagens debattartikel.

Hur kan Mats Löfving bli ny polischef i Stockholm?

Rikspolischefen Anders Tornving har beslutat att förordna Mats Löfving, nuvarande chef för Nationella operativa avdelningen, till polischef för region Stockholm. Är det rimligt att låta en person som företräder en människosyn som Löfving ger uttryck för, tillträda rollen som regionpolischef?