Året närmar sig sitt slut.
Ett år vi alla kommer att minnas.
Annika Skarf läser några av sina Facebookinlägg från år 2020:

4/1
“PLÖTSLIGT HÄNDER DET!”

Jobbat sista dagen på COOR, Karolinska i Solna, efter tre år med fullt ös non-stop. Nu blir det mer yoga, mindre stress och en vidareutbildning inom medicinsk yoga. 2020 here we go!”

Äntligen har jag vågat säga upp mig och satsa fullt ut på min lilla yogastudio. Ser ljust på framtiden, har flera företag som är intresserade av mina tjänster och stammisar som yogar hos mig, det här blir bra!

Vaknar tidigt dagen efter för att åka bil 62 mil ner till Skåne. Har feber, huvudvärk och rejäl influensakänsla i kroppen, sover hela vägen ner.

Några krassliga dagar blir det, ringer min pappa som också blivit sjuk, han misstänker att han fått lunginflammation.

Pappa inlagd på Karolinska Huddinge, oklart vad felet är, han hostar och är riktigt dålig, svarar inte på penicillin

20/1
“Första lektionstillfället slut, superintressant och roligt med MediYoga!”

Anar inte att jag snart kommer att få god användning av de andningsövningar som är en stor del av utbildningen.

 Är trött och orolig, pappa inlagd på Karolinska Huddinge för några dagar sedan, oklart vad felet är, han hostar och är riktigt dålig, svarar inte på penicillin.

29/1
“Dagens klasser är inställda på grund av sjukdom.”

1/2
“Efter fyra hjärtskärande dygn då vi satt hos honom dag och natt på Stockholms Sjukhem somnade vår pappa och morfar in idag. Det känns tomt och märkligt att inte längre ha någon förälder kvar att vända sig till, att själv vara den äldsta generationen i familjen.”

Jag sov sex timmar på fyra dygn, använde mig av andningsövningar för att lugna sinnet, Stressad av ställa in mina åtaganden och att inte orka plugga som jag borde.

10/2
“Andra dagen av min utbildning avklarad!”

Har kommit igång med pluggandet, har börjat läsa Basmedicin också. Mina yogaklasser rullar på som vanligt. Mycket praktiskt att ordna efter pappas bortgång, men vi tar en sak i taget. 

Tyvärr verkar smittan ha kommit hit med sportlovsresenärer från  Alperna

9/3
“Tredje kursdagen!”

Kursen känns bra, ligger helt rätt i tiden, det pratas mycket om andning just nu på grund av det nya Coronaviruset som vi inte trodde skulle komma till Sverige. Tyvärr verkar smittan ha kommit hit med sportlovsresenärer från  Alperna. Stockholmsområdet verkar var extra drabbat. Det ryktas om stor spridning i Järva. Politikerna ställer sig frågande till orsaken. 

Jag funderar på om det kanske var taxichaufförer boende i Järva som körde de krassliga skidåkarna från Arlanda?

13/3
“En tung dag är över. Kärlek till alla er som på olika sätt skickat hälsningar och skänkt gåvor till Cancerfonden.”

Jag andas ut efter extremt orolig vecka; flera familje medlemmar har varit på resande fot. Många länder är nu i färd att stänga sina gränser, tack och lov att de mina hann hem! Många av de som velat komma till begravningen valde att avstå på grund av smittrisken, ännu verkar man inte riktigt veta hur viruset smittar. 

20/3
“Gör mig redo för sista passet på Fitness 24-7 för ett tag då avtalet med oss lärare som fakturerar sagts upp från och med måndag.”

Börjar känna mig riktigt orolig för mitt företag och min yogastudio. Jag har öppet än så länge, men tar in hälften så många som jag brukar. Många vågar inte komma alls. Att jag blir av med de externa uppdrag jag har och dessutom i rådande läge inte sluter några nya är oroväckande.

24/3
“Nästa kapitel i min basmedicinkurs är om Immunförsvaret, känns högaktuellt, typ…”

Sitter som klistrad framför TV:n klockan 14 varje dag och lyssnar på myndigheternas pressträff. Siffror och kurvor som ser hotfulla ut. När man verkligen tänker på djupet att varje siffra faktiskt är en avliden person blir det outhärdligt. 

I butikerna gapar hyllorna med toapapper tomma. Det hamstras kopiösa mängder

Politikerna veckar sina pannor och undrar hur just Järva kan ha drabbats så hårt, inte heller förstår de hur smittan har kunnat komma in och härja runt på så många äldreboenden. Och jag tänker att det kan ju bero på att många av dem inte kan jobba hemifrån, kanske inte har en bil att ta till jobbet, kanske jobbar i äldreomsorgen, vården, förskolan och liknande. 

I butikerna gapar hyllorna med toapapper tomma. Det hamstras kopiösa mängder.

30/3
“Yogastudion tar Påsklov vecka 14-16. Återkommer här med information om schemat för nästa period.”

Intäkterna minskar för varje vecka men det gör inte utgifterna.

31/3
“Det blir ingen resa till annan ort i Påsk, hjärtat gråter en skvätt, men det blir fler tillfällen, förhoppningsvis snart.”

FHM avråder bestämt från icke nödvändiga resor och vi lyder.

Sambon kommer hem efter två nattpass på ambulansen med tryckmärken i ansiktet

Sambon kommer hem efter två nattpass på ambulansen med tryckmärken i ansiktet. Sekretessen hindrar honom från att berätta detaljerat om sitt jobb, men jag ser av det skick han är i att det är fruktansvärt tungt för dem nu, övertid varje pass.

3/4
“Känner mig sjuk, har lite feber och dundrande huvudvärk.”

Höll mig totalt isolerad i tre veckor, fick aldrig jättehög feber, men hosta och denna huvudvärk från helvetet. Och från ingenstans kom en smärta i båda armarna, det kändes som att det flöt syra i dem.

Jag har ingen aning om det var covid-19 eller inte. 

Hur ska man veta?

6/4
“Kursdag idag, via ZOOM. Herregud, jag avundas inte alla gymnasieelever som har alla sin lektioner på detta sätt. Det är utmanande på så många plan.”

13/4
“Det florerar så många konstiga rykten om oss, jag kan inte förstå hur det kan cirkulera “nyheter” utomlands om att i Sverige är ALLT precis som vanligt, att svenskarna inte bryr sig.

– ingen jag känner har åkt till sina sommarhus eller släktingar på annan ort för att fira Påsk
 – Restauranger med 150 gäster en vanlig lördag har 16 gäster en Coronalördag
 – inställda bröllop, studentfester och dop
 – yogastudios stängda, tomma gym med inställda gruppträningar
 – alla som kan jobbar hemma sedan veckor tillbaka
 – restaurangpersonal får jobba 17 timmar/vecka, dessutom utan dricksen från en fullsatt matsal, etc etc etc.
Fattar inte vad det är som är preciiiiiiis som vanligt?”

Planerat att resa utomlands i augusti. Vi avbokade idag, känns helt ointressant att ens försöka åka.

24/4
“Skönt att vara igång igen, kör lunchklasser för dig som jobbar hemma och behöver ett avbrott! Max fyra deltagare.”

Går trögt, har några trogna som kommer på passen, det får räcka så just nu.

Regeringen sjösätter det ena åtgärdspaketet efter det andra.
Inget passar in på min firma

Har fått sälja några klippkort till trogna elever som vill stötta min verksamhet, kärlek till er!

Regeringen sjösätter det ena åtgärdspaketet efter det andra.
Inget passar in på min firma.

10/5
“Planerar sommaren, eller, vi låtsas att vi planerar sommaren. Allt vi vet är att jag inte har några åtaganden utöver det jag själv bestämmer mig för, sambon har semester i augusti.” 

Politikerna käbblar om vems fel det är att vi inte hade några beredskapslager med skyddsutrustning, vems fel det är att hemstjänstföretagen hanterar pandemins hot så olika, hur det kommer sig att inte alla har samma rutiner.

Jag funderar på om det eventuellt kan ha att göra med att sjukvården i Sverige är uppdelad i regioner som var och en förväntas ha koll (och ekonomi) nog för att köpa in och hålla lager av diverse materiel? Och att blandningen av offentliga och privata aktörer kanske försvårar en helhetssyn? Men nog är det märkligt och riskfyllt när samhällsuppbärande verksamheter lever “ hand to mouth”, lite mörkrädd blir jag.

Och att situationen i hemtjänsten kanske kan ha en koppling till att det är mängder av olika privata aktörer (med vinstintresse) som kanske hellre sparar in på de extra kostnader som uppstår när du har saker på lager? 

Och istället redovisar lite högre vinst.

30/5
“Idag skulle pappa ha fyllt 79 år. Jag firar honom, som var mycket intresserad av medicin, med att göra slutprovet i basmedicinkursen.”

I år är vi många som mist föräldrar

Att förlora föräldrar, under vilka omständigheter det än må vara, är tungt på så många sätt. Att röja sitt föräldrahem är en berg-och-dalbana, sorg blandat med skratt, minnen som dyker upp från barndomen, foton man har glömt att de tagits. 

I år är vi många som mist föräldrar.

8/6
“Sista lektionen, nu är jag instruktör i MediYoga!”

Det har varit en utmaning att plugga två kurser samtidigt, båda på distans. En eloge till alla er på gymnasiet och högskolan!

Ni kanske blir utan studentfest, men med ett avgångsbetyg från Coronans år 2020 kommer framtida arbetsgivare fatta, att här är en som inte är rädd för att ta i och kämpa!

17/6

“Firar midsommar på landet. Vi packar kylboxen full med mat, bara jag och sambon och vi kommer inte träffa en enda människa förutom varandra.”

Det var underbart att komma hemifrån några dagar! Träffade verkligen inte en enda människa, vandrade långa sträckor varje dag. Stressen av att ha för lite att göra (jag) och för mycket att göra (sambon) rann sakta av oss. 

Naturen helar.

Drog in 300 kronor brutto i maj 2020

8/7
“Just den här dagen för två år sedan öppnade jag yogastudion!”

Drev studion parallellt med mitt heltidsjobb de första 18 månaderna och tog inte ut några pengar ur företaget då. Och det var tur det.

 Drog in 300 kronor brutto i maj 2020.

29/7
“Nu flyttar yogan ut ur studion för en månad! Kommer att ha uteyoga tre dagar i veckan, välkommen!”

Var inte inomhus en enda kväll under hela augusti! Vandrade, badade, odlade, skördade, njöt av naturen och trängde bort alla tankar om hösten.

 Och den förutspådda andra vågen.

Fått tillbaka mitt antikroppstest, negativt

Får rapporter från en ung vän som är läkarstudent och nu gått in som undersköterska på IVA Karolinska Solna. Trycket är enormt, hon berättar att hon nästan helt avstår från att dricka något under sina arbetspass, det är inte värt att behöva gå på toa, för jobbigt och riskfyllt att plocka av all skyddsutrustning och “slösa” en ny omgång. Sommaren känns oändlig, säger hon, fyra dagpass à 12 timmar, två lediga dagar, sedan fyra nattpass à 12 timmar och så rullar det på.

Fått tillbaka mitt antikroppstest, negativt.

21/8
“Välkommen på Öppet Hus! Meddela i eventet om du tänker komma!

Vi bjuder på te och nyttigt fika, allt coronasäkert hanterat!”

29/8
“Tack till er som dök upp, köpte klippkort och höll avstånd!”

Kämpade på i september, några nya som hittade min studio vågar jag hoppas på en uppgång nu?

Ute i Europa får Coronan definitivt en andra uppgång.

8/9
“Så sjukt att skattepengar förvandlas till vinster. Fattar inte hur de människor tänker som å ena sidan vill ha lägsta möjliga skattetryck och å andra sidan tycker att det är ok att skattepengar som “blir över” när privata aktörer länsar det allmänna och landar i privata fickor? Ekvationen är helt omöjlig för mig att få ihop, men har förstås aldrig varit något mattesnille…”

Så sjukt att skattepengar förvandlas till vinster

Apropå en artikel om att region Stockholm mitt under pandemin varslar vårdpersonal.

22/10
“En dag på stranden!”
Sambon är långledig, vi åkte ut i naturen och hämtade luft.”

Oktober har varit ok, studion är öppen men det är fortfarande många som inte vågar komma. Märker hur mycket lättare det var att få dagarna att gå i våras och somras, nu nafsar höstdepressionen mig i hälarna. 

FHM varnar oss: Håll i och Håll ut! Annars riskerar vi en kraftig andra våg, ett osäkert julfirande och en vårdkatastrof.

Går långa promenader och noterar att många verkar ha tappat taget, att de inte är lika försiktiga som i våras.

 Jag håller andan.

29/10

“Dags för en liten turné! Du vet väl att jag kan komma till din arbetsplats och hålla yogaklass?”

Måtte bara mitt företag överleva

Känner mig gladare än på ett tag, ett företag som vågade anlita mig! Vi höll till i ett stort mötesrum, väl utspridda och jag kände hur mycket jag älskar det jag gör! Får en vision av hur många som kommer att behöva den här sortens aktivitet när vi är ute “på andra sidan”. 

Måtte bara mitt företag överleva. 

15/11
“En undersköterska som smittades av Corona på jobbet blir utförsäkrad.
Men hon fick ju faktiskt applåder i våras.”

Vad säger man? 

16/11
“För att hjälpa till att hämma spridningen av Corona så kommer studion att hålla stängt i tre veckor.”

Och där hann jag före FHM. 

Nu blir det hårdare tag, om några dagar får det inte serveras alkohol efter klockan 22.

Dottern som jobbar i branschen ser hur den ena seriösa restaurangägaren efter den andra ger upp, hon ger mig sin syn på saken:” En bransch som på senare år faktiskt har “städats upp” kommer att dö ut. Tusentals jobb kommer att försvinna och kvar blir en bransch med oseriösa aktörer, dumpade löner och dåliga villkor. -Om jag förlorar mitt jobb nu kommer det att dröja flera år innan jag får en ny fast tjänst.”

30/11
“Så besviken! Längtat efter att göra utflykter under sambons lediga vecka. Jag vaknade genomförkyld hans första lediga dag. Självisolering igen alltså.”

 Deppade ihop, nu kan jag inte ens gå ut min dagliga runda i gråvädret. Orken tryter och jag känner mig långt mer sjuk än jag verkligen är.

5/12
“Fått svar på hemtestet, negativt.”

Äntligen vågar jag mig ut!

Funderar på kostnaden för munskydd för en familj med två vuxna och tre barn

Det divideras om munskydd. Krav för alla vid fysiska möten där det kan bli trångt? Eller inte? 

Funderar på kostnaden för munskydd för en familj med två vuxna och tre barn. Nytt munskydd minst var tredje timme. Det blir några stycken om dagen för varje person.

Butikerna hakar på: “5 godkända munskydd, endast 89:-”

6/12
“För att hjälpa till att minska smittspridningen av Corona kommer studion att hålla stängt året ut.”

Jag gråter inombords, men vet att det är bäst så. Alla kurvor pekar uppåt, sambons arbetspass är åter helt galna. 

Ute i Europa slås det ena hemska rekordet efter det andra.

Nu var det ord och inga visor på pressträffen som hålls av region Stockholm

8/12
Ser på TV hur den första dosen vaccin injiceras i 91-åriga Margaret Keenan, London. Hon benämns patient 1A. Den andra som får dosen heter William Shakespear och benämns av någon i ett twitterinlägg för patient 2B or not 2B, jag skrattar så jag gråter. 

Skönt och förlösande mitt i allt!

9/12
Nu var det ord och inga visor på pressträffen som hålls av region Stockholm.

 IVA-platserna är slut, personalen är slutkörd och alla tecken tyder på ett stigande antal smittade. Stränga restriktioner inför kommande storhelger: “Träffa BARA DE PERSONER DU BOR MED!” “JULHANDLA INTE I FYSISK BUTIK!” “UNDVIK ICKE NÖDVÄNDIGA RESOR!”

Det handlar om EN jul, ETT nyårsfirande, nog kan vi klara av det?

Journalisterna ställer många och (ibland) naiva frågor, försöker hitta tvingande regler i alla råd. Som jag tolkar det som sägs är det enkelt:

Fira med närmsta familjen, blanda inte in andra hushåll, gå inte på AW, glöggmingel, luciafirande. Handla så sällan du kan, köp hämtmat (om du har råd.) “Straffet” som många efterfrågar är ju varken böter eller fängelse, straffet är att fler blir sjuka och dör.

Jag tänker att om alla väljer att ta till sig och följer råden, inte hittar sina personliga ursäkter för att bryta mot dem, då är det förmodligen så att betydligt fler av oss faktiskt hänger med till nästa jul. Eller välj att strunta i råden och bidra till att förkorta livet för andra (eller dig själv).

Det handlar om EN jul, ETT nyårsfirande, nog kan vi klara av det?

Annika Skarf

Bild: Markéta Machová/ Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Grillfest i solidaritet med Zalando-arbetarna

Husby arbetarcentrum anordnade i lördags en grillfest till stöd för arbetarna på Zalandos lager i Brunna, som drivs av underentreprenören Ingram Micro. Nyhetsbyrån Järva, som tidigare publicerat en debatt mellan riksdagsledamoten Anders Österberg (S) och Ingram Micros VD Sylvain Monneyron, var på plats.

Möt vårvintern på Spånga IP

Det är många som ringer och frågar Mårten från Rinkeby Run om det går att åka skidor nu. Svaret är ja, det är nu det är som bäst. Speciellt för nybörjare.

Inspiration för tjejer att våga drömma stort

Månadens tjejkväll med Healthy Women och Womenisa ville inspirera till att våga jaga drömmar och mål. – Kan vi, så kan ni, säger Susan Dahlbeck, som startade Healthy Women.

Vaccination påbörjad i Järva

Den 7 januari började Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning vaccinera alla boende på servicehus och vård- och omsorgsboenden. Om ungefär två veckor ska de som vaccinerade sig få den andra dosen.