Tevestudio under Järvaveckan, grön matta och färgglatt draperi.

Den 2 – 6 juni sänds Järvaveckan digitalt. I fjol ställdes Järvaveckan in på grund av pandemin men i år sänds det digitalt på Järvaveckans hemsida – med en förhoppning om att nå ut till hela landet. 
– Järvaområdet är inte bara själva området, Järva är hela Sverige, säger Ahmed Abdirahman, Grundare och VD för Stiftelsen The Global Village. 

Årets Järvavecka sänds live från en studio i Rinkeby. Arrangörerna meddelar att evenemanget blir större än någonsin eftersom att den i år blir digital. Sverige firar 100 år av demokrati i år och därför bjuder Järvaveckan på 100 timmar direktsändning under fem dagar den 2 – 6 juni. I samband med demokratins jubileum kommer det även att uppmärksammas att Rinkeby fyller 50 i år.

Programledare i år är Claes de Faire, Kakan Hermansson, Segal Mohamed och Martin Mutumba som tar emot alla gäster.

Vi vill bredda oss, komma ut från Järvaområdet

– Vi vill bredda oss, komma ut från Järvaområdet, vi är här, vi har vårt kontor här, vi är från området, så vi behöver inte längre kämpa för bilden av att vi är härifrån. Därför är det viktigt att vi har programledare från olika delar av Sverige, säger Ahmed Abdirahman.

Under veckan kommer politiker från de åtta olika partierna finnas på plats i studion under programmets “Partiledartimme”. Först ut är Annie Lööf (C) och sist kommer Stefan Löfven (S), Sveriges statsminister, som avrundar innan Järvaveckan är slut.

I programmets luckor och mellan partiledarsamtalen kommer det även sändas ungdomsdueller och debatter som kommer ta upp ämnen såsom “Dömd på mitt utseende”, “Behörighet saknas” och “Media i utsatta områden” där även Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör från Nyhetsbyrån Järva, kommer att delta fredagen den 4 juni klockan 16-16.30.

Yalla Rinkeby pop-up kommer att stå utanför studion under hela veckan från klockan 11-21

Bland debatter, underhållning och partiledarsamtal kommer det även att finnas matservering. I programpunkten “Ortens bästa käk” får vi bland annat följa Rinkebys kvinnliga matlagare från Yalla Rinkeby – från råvaror på skärbrädan till servering. Yalla Rinkeby pop-up kommer att stå utanför studion under hela veckan från klockan 11-21.

I år vill arrangörerna få med alla orter och Järvaveckans flygande reporter tar sig runt Sverige för att samla inslag från olika orter. En flygande reporter tar oss under veckan till Angered, Gottsunda, Vivalla, Ronna, Skäggetorp, Alby och slutligen längs blåa linjen.

–  För att få närhet i det digitala kommer en person från vår redaktion ta sig till de olika orterna för att kunna fånga upp röster och olika miljöer, säger Ahmed Abdirahman.

Det kommer även sändas “Livepodden” och gästerna är Raseriet med gästen Amat Levin, Bakom micken med Filip Dikmen, Mellan oss och Seriösa lallare.

Precis som varje år bjuder Järvaveckan på musikunderhållning, och i år hör vi Ison, Newkid och Myra Granberg uppträda under “Rinkeby Sessions”.

– Vi har ett fantastiskt program i år, och vi kommer framöver fortsätta att ha Järvaveckan digitalt, men även på plats, i förhoppning om att restriktionerna blir lättare nästa år. På det sättet kommer vi att växa, men även nå ut till alla som inte har kunnat närvara fysiskt, säger Ahmed Abdirahman.

Bojana Perovic

Mer information om veckans program hittar ni här
Järvaveckan kommer att sändas här

HRF Stockholm och Skrivtolkning.se tillgängliggör digitala Järvaveckan. 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Livstycket säljer ut allt i butiken och stänger för gott

Livstycket i Tensta stänger för gott och säljer ut allt i hela butiken till reducerade priser.  – Det var lång kö när vi öppnade butiken i morse, säger Birgitta Notlöf.

Förvaltningen i Spånga-Tensta utsatt för hot

Andra dagen på jobbet efter semestern fick de anställda i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning mejl om att förvaltningen har utsatts för konkreta hot. Därför kallades alla till ett extra frukostmöte idag på fredagsmorgonen.

”Får alla slå oss?”

På temat våld mot barn och unga anordnar en rad ungdomsföreningar i Tensta eventet ”Får alla slå mig?” den 9 juni. Dagen därpå ska några av ungdomarna ha ett möte med regeringens ansvariga minister Amanda Lind.

Janis och Jonis segrare i Sveriges största millopp på bana

Långlöparnas kväll på Stadion är Sveriges största millopp på bana. På tisdagskvällen sprang 125 löpare 10 000 m i fem heat. Alla fyra löpare från Rinkeby Run satte personliga rekord och Janis Constantin och Jonis Serry vann varsitt heat.