Det finns ingen kö till evakueringsbostäderna i Järva. I dagsläget har sex personer i Rinkeby-Kista och en person i Spånga-Tensta flyttat in i lägenheterna i det före detta servicehuset i Akalla.
Men kritik finns mot hur staden har skött det hela.
Trångboddhet anses vara en orsak till att Järvas stadsdelar har drabbats så hårt av covid-19. Krav framfördes tidigt, från flera håll, att staden måste hitta evakueringsbostäder. Tomma hotellrum föreslogs som en möjlig lösning.
Efter en månad kunde Järvaborna erbjudas lägenheter i ett tomt servicehus i Akalla.
– Lägenheterna finns på Sibeliusgången i Micasas fastighet. Sex av 16 lägenheter är uthyrda, säger Spånga-Tenstas stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.
En person från Spånga-Tensta har flyttat dit och sex personer från Rinkeby-Kista.
– Vi har haft 23 telefonsamtal av intresserade, och sex personer har flyttat in. Men vi har ingen kö. Alla kanske inte uppfyller kriterierna för att få en tillfällig bostad, säger Annika Fritsby, kommunikatör i Rinkeby-Kista.
Hyran varierar från 4400 till 5600 kronor
Lägenheterna är på mellan 38 och 55 kvadrat och hyran varierar från 4400 till 5600 kronor. Hyran betalar den enskilde själv, men de har rätt till försörjningsstöd om de uppfyller kraven som ställs.
– De betalar sin hyra själv, men behöver inte betala hyran samma dag som de flyttar in. De får tillträde till lägenheten även innan processen med försörjningsstödet är klar. Man försöker jobba så smidigt som möjligt, säger Annika Fritsby.
Vi ville ha extraordinära åtgärder
Mohamed Hagi Farah, en av dem som i debatten krävde att staden skulle tillsätta en samordnare för att lösa problemet för trångbodda, tycker inte att det har fungerat bra.
– Vi ville ha extraordinära åtgärder, precis som när man slopade karensdagen eller när försäkringskassan inte kräver sjukintyg. Men när det gäller de mest utsatta då följer man de ordinarie kommunala riktlinjerna för försörjningsstöd.
Han vet att många avstått från att söka evakueringsboende, eftersom de är rädda för att det kommer att bli dyrt.
Vart tog pengarna från staten vägen?
– De vet hur krångligt det är att söka försörjningsstöd. Det kan ta flera veckor innan det är klart om de får ekonomiskt stöd eller inte. Överallt ändrar man rutinerna under pandemin, men inte här.
Regeringen har anslagit 20 extra miljarder till kommunerna, och lovat att den kommunala budgeten inte ska drabbas av pandemin.
– Vart tog pengarna från staten vägen? Och vad var meningen med krisledningsgruppen? Från första dagen krävde vi en samordnare och ett team som arbetade för de drabbade här. Men på det här sättet hindrar de folk att få det som de blivit lovade.