Inte bara marknadshyror hotar oss. Digitaliseringen kan göra så att vartannat jobb försvinner inom 20 år. Långt tills dess, men vi borde börja protestera i tid innan planerna gått för långt.

Teknik som kan göra äldre och funktionshindrade mer självständiga, och som underlättar för personalen, är bra Även teknik som underlättar tunga, smutsiga och farliga arbetsmoment inom industrin är bra. Men teknik som gör att det blir färre jobb på arbetsmarknaden leder till högre arbetslöshet bör inte införas. Robotar får inte leda till färre anställda eller utföra vård och omsorgsuppgifter. De kan få bädda, städa och tvätta om personalen inte hinner med detta.

Risken finns att arbetsgivare ser sin chans att ersätta jobb med teknik för att spara pengar

Inom hotell och restaurang, transport, handel finns det jobb som skulle kunna rationaliseras bort, men dessa jobb kan vara ett första jobb för unga och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Risken finns att arbetsgivare ser sin chans att ersätta jobb med teknik för att spara pengar. Detta har gjorts länge, men kan bli värre i framtiden.

Elektrifiering minskar koldioxidutsläppen förutsatt att elen är fossilfri. Ökad elanvändning kan göra det svårt att få den förnyelsebara elen att räcka till, och så blir följderna svårare av ett elavbrott. Det borde uppfinnas reservdrift med batterier som laddas upp vid drift, och som gör att hissar fungerar till biljetthallar, tåg och T-bana ska kunna gå till nästa station, kyl och frys ska kunna hålla maten kall upp till två dygn vid elavbrott.

Det faktum att samhället blir allt mer kontantlöst är ett problem för äldre, funktionshindrade, nyanlända, de som har svårt att hushålla med pengar turister och för barn att lära sig hantera pengar, samt vid elavbrott och teknikfel.

Allt detta borde vi också ta upp på möten och protestera mot när det hotar framtidens jobb eller försvårar för oss att klara elavbrott. Etiska problem finns också när AI kan göra robotar människolika.

Irene Westerberg



Lämna ett svar
You May Also Like

Kampen mot marknadshyror är inte över

Nu på lördag 18 september med samling kl 14 på Sergels torg arrangerar rikskampanjen Nej till marknadshyra en spektakulär demonstration, som kan bli den största sedan coronan la en våt filt över Sverige. Kanske slås också ett världsrekord i sitt slag med en 100 meter lång banderoll? 

En förälders tankar om oron inför sommarlovet

Förra sommaren, när pandemin hade lamslagit stora delar av världen och påverkat så många människor, anlände årets bästa och roligaste tid för många barn och ungdomar. Äntligen sommarlov. Eller? Vad gör ett barn ett sommarlov med så mycket oro och begränsningar? ”Vad har du gjort i sommar?” brukar vara ett vanligt inslag när höstterminen börjar. En fråga som barnen med all säkerhet ställer till varandra.

Järva har ett eget arv värt att bygga vidare på

Miljonprogrammet, som Järva är en del av, var ett statligt projekt med syftet att bygga 1 miljon bostäder under åren 1965 till 1975. Projektet initierades för att lösa den rådande bostadskrisen och samtidigt höja levnadsstandarden genom välplanerade lägenheter.

Kom ihåg att det är val om två år

Beslutet att lägga ned Reactor än ren maktdemonstration i strid mot all logik. Med tanke på ungas utsatta situation och den otroligt positiva feedback personalen fått av unga från området, är det svårt att inte se detta som ett medvetet beslut om att förstöra en fungerande verksamhet.