RINKEBY 20200428 Ismahan Ayranci blir Årets Blåslampa. Foto: Nils Petter Nilsson

Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci vann årets konsumentpris Blåslampan. Priset delades ut idag på Rinkeby torg.
”Med Ismahan Ayranci har invånarna i Rinkeby-Kista en sann konsumenthjälte och kunskapsspridare i sin vardag” skriver juryn i sin motivering.

Konsumentpriset Blåslampan delas ut varje år av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Ismahan Ayranci var en av de nominerade

Vinnaren av Sveriges Konsumenters och tidningen Råd & Röns konsumentpris Blåslampan heter i år Ismahan Ayranci och arbetar till vardags som konsumentvägledare i stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm.

– Här ute är många både språksvaga och kunskapssvaga och det gör att de har mycket emot sig. För mig är det ett kall att man ska ha samma förutsättningar här som vem som helst som är etablerad och har språket, säger Ismahan Ayranci till tidningen Råd & Rön.

Juryns motivering:

”Att vara en medveten och påläst konsument är svårt. Särskilt i en tid när aggressiva säljmetoder och listiga lurendrejerier frodas och kommuners konsumentvägledningar avvecklas i rask takt. Det är en utrotningshotad bransch som konsumentvägledaren Ismahan Ayranci arbetar i. Med föreläsningar och flygblad som vapen ingjuter hon kunskap och makt i invånarna i Stockholms stadsdel Rinkeby-Kista. Och med engagemang och envishet hjälper hon utsatta konsumenter att få upprättelse mot företag och en chans att lösa situationer som kan leda till ekonomiska svårigheter. Målet? Att alla, oavsett förkunskaper, ska ha samma förutsättningar att utöva sina rättigheter som konsument. Med Ismahan Ayranci har invånarna i Rinkeby-Kista en sann konsumenthjälte och kunskapsspridare i sin vardag.”

Priset, en antik blåslampa, 10 000 kronor och en prenumeration på tidningen Råd & Rön, överlämnades vid ceremonin på Rinkeby torg.

Bild: Nils Petter Nilsson
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Dramatisk aktion mot Förbifart Stockholm i Hjulsta

Trafikverket som bygger det stora motorvägsprojektet Förbifart Stockholm öppnade under söndagen upp byggarbetsplatsen i Hjulsta för allmänheten. Tanken var familjefest med kaffe och bulle, men bygget har många motståndare och en grupp klimataktivister passade på att genomföra en aktion.

Cherrie ska få fler att upptäcka D-vitaminbrist

RnB-stjärnan Cherrie samarbetar med privat vårdgivare för att få Järvabor att kontrollera sitt D-vitaminvärde. Syftet är att fler ska upptäcka en eventuell D-vitaminbrist och kunna behandla den.

Seger för Husby Arbetarcentrum

Restaurang Rotana i Sollentuna backar efter att Husby Arbetarcentrum satt den i blockad. Striden gäller en anställd vid namn Mohamed som inte fått lön och inte heller sjuklön efter en arbetsplatsolycka. Blockaden gav utdelning och Mohamed får nu kompensation för den uteblivna lönen.

Kurs om mode på Tensta konsthall under påsklovet

Årets modevecka på Tensta konsthall är en kurs som riktar sig till ungdomar mellan 13 och 18 år. – Vi hoppas att det blir en kul vecka och att vi kan ge en inblick i hur det är att arbeta med mode och design, säger Eli Solberg och Felicia Åström.18 år. – Vi hoppas att det blir en kul vecka och att vi kan ge en inblick i hur det är att arbeta med mode och design, säger Eli Solberg och Felicia Åström.