Happy Hilmarsdottir, grundskolechef i Stockholm, kontaktade Nyhetsbyrån Järva för att kommentera den anmälan till Skolinspektionen som föräldrar till barn i Hjulsta grundskola skickat in.

 – Jag tycker att det är bra och ser positivt på att föräldrarna engagerar sig. Jag tar till mig deras oro och tar det på allvar. Vi ska ha ett möte med föräldrarna i nästa vecka. Jag vill verkligen poängtera att jag är glad för det här engagemanget. Alla elever har rätt till en god utbildning och rätt till lugn och ro på skolan.

Varför svarar du, och inte grundskoledirektör Lee Orberson eller utbildningsdirektör Lena Holmdahl på föräldrarnas brev? Brevet skickades ju till dem.
 – Jag kan inte riktigt svara på det. Lee Orberson har ju svarat lärarna.

I två år har Helene Hodges varit rektor för Hjulsta grundskola.
– Ja, hon har redan påbörjat ett utvecklingsarbete i skolan.

Vad har hon gjort?
– Hon har fått ett uppdrag att förbättra skolan och utveckla verksamheten så att fler når målen och får det stödinsatser de behöver. I anmälan beskrivs situationen förenklat, det är en komplicerad process.

Happy Hilmarsdottir var tidigare grundskolechef i område 5, men är sedan en tid tillbaka grundskolechef för området där Hjulsta grundskola ingår.
– Jag har bara haft det här jobbet i två månader, men jag har redan besökt skolan fyra gånger. Det är mitt uppdrag att reda ut det här. Vi måste göra rätt saker, det som upplevs som konstruktivt.

Du var där på några korta besök och tyckte att allt verkade okej?
– Nej, jag tycker att det är mycket som är bra, men allt är inte okej. Jag har ätit i matsalen och det det var lugnt och trevligt. Jag har besökt alla årskurser från förskoleklass till sexan och jag har sett mycket väl fungerande undervisning och mycket som var bra. Men det betyder inte att allting är bra. Jag måste sätta mig in i situationen.

Men 80 procent av lärarna och övrig personal har krävt att skolledningen ska entledigas. Föräldrar till mer än hälften av skolans elever har inget förtroende för rektorn och skolledningen. Vad mer behöver du veta?
– Det pågår arbete, men jag kan inte gå ut i pressen och precisera det. Jag tar det här på allvar och jag välkomnar deras engagemang. Vi kommer se till att det som behövs ska göras. Skolan kommer att få det stöd som den behöver.

Kommer skolledningen sitta kvar?
– Jag har förtroende för rektorn.

Varför det?
– Jag har inga fler kommentarer till det.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Pedofil gripen i Rinkeby

En 66-årig pedofil har gripits i Rinkeby. Enligt uppgift till Aftonbladet erkände mannen i de första polisförhören att han våldtagit många barn och att övergreppen har pågått i många år.

Stopp för fler ordningsvakter i Järva

Politikerna vill ha ordningsvakter på fler platser i Järva men nu har polisen sagt nej. Polismyndigheten anser att det varken finns rättsliga förutsättningar eller ett särskilt behov av fler vakter.

Idriz Idrizi skriver psykologiska thrillers för unga

Nu har Idriz Idrizi kommit ut med sin andra ungdomsbok Stalkern. – Det är en fristående fortsättning på min första bok Häxan.

Banjul FC på frammarsch

I lördags spelade Banjul FC hemmamatch mot Hässelby SK FF. Banjul vann matchen enkelt med övertygande 5-1. Matchen lockade stor publik.