Hur kunde Hjulsta grundskola gå från en välfungerande skola och arbetsplats med gott rykte, till den konflikthärd som Nyhetsbyrån Järva rapporterat om de senaste månaderna? De tre kvinnorna som avskedades efter påstådda matstölder berättar sin version av det som hänt.

– Vi är fortfarande i chock. Jag som alltid har gjort allt för skolans bästa och stått på Tensta marknad och berättat för alla vilken fantastisk skola det är… Jag har knappt kunnat äta de senaste dagarna, säger den avskedade skolsekreteraren.

Hon hade arbetat på skolan i 16 år under åtta olika rektorer när hon för ett par veckor sedan anklagades för att ha stulit mat från skolans kök. På en övervakningsfilm från höstterminens sista dag syns skolsekreteraren i några sekunder när hon tar matvaror ur ett av kylskåpen. Hon skulle få skjuts hem med en kollega som jobbade i köket och hade blivit ombedd att hämta några tomater och smörgåspålägg som annars skulle bli dåligt under jullovet.

De hade kunnat ge oss en varning, men istället blir vi avskedade

– De ljuger så mycket. För det första kände vi inte till några riktlinjer. De hade kunnat informera oss om att det var förbjudet att ta hem mat och ge oss en varning, men istället blir vi avskedade. För det andra har de satt upp kameror utan att informera oss och utan att gå genom facket. Det är inte lagligt och det är kränkande för oss. Vår kollega som bär sjal brukar ta av sig den ibland i köket eftersom det oftast bara är kvinnor där, och så har de filmat utan att berätta det.

De två andra kvinnorna har arbetat i skolans kök under 15 respektive 8 år. Nu har de tre tillsammans polisanmält Stockholms stad för kränkande fotografering. Kameraövervakningen är även anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, och de planerar att stämma staden för olaga uppsägning. Ingen av dem hade aldrig hört något annat än att det var upp till kökspersonalen vad som skulle göras med överbliven mat. Om den skulle kastas, ätas upp eller skänkas bort. De menar att 80 procent av skolans personal någon gång ätit eller tagit hem överbliven mat. Rutinen har varit att överblivet bröd och frukt läggs i personalrummet istället för att kastas.

Skolköket på Hjulsta grundskola är ett så kallat mottagningskök, det lagas ingen mat där, utan allt levereras från ett externt företag. De enda matvaror som skolan köper in är bröd, smör, pålägg och lite grönsaker och frukt.

Vi har inte tänkt tanken att tjuva mat, vi har själva tillräckligt för att bjuda

– Förut kastade vi mat hela tiden, företagen som levererade maten ville ha rena bleck tillbaka, men till det senaste företaget Kleins Kitchen kunde vi skicka tillbaka blecken med matrester i och så diskade de och slängde hos sig, säger ett av köksbiträdena.

– Vi har inte tänkt tanken att tjuva mat, vi har själva tillräckligt för att bjuda. Jag brukar göra irakisk mat som dolma och olika efterrätter som jag tar med till jobbet. Jag har blivit erbjuden pengar för mina utlägg men vägrat ta emot någonting. Jag köpte även en tröja att ha på jobbet men eftersom jag använder den ibland när jag är ledig också så ville jag inte lämna in kvittot och få pengar för den fast dåvarande rektorn föreslog det, berättar hennes kollega.

De tre tidigare anställda visar bilder från personalfester och fikastunder med glada ansikten och mängder av hemlagad mat och fika. Varje fredag brukade personalen samlas i köket för att göra varma mackor och avsluta veckan tillsammans. Men när nyligen avsatta rektorn Helene Hodges tillträdde för drygt två och ett halvt år sedan ändrades stämningen på skolan dramatiskt.

Istället för att hjälpa till började hon röja runt och vända upp och ner på hela köket

– Hon kom och sade att vi inte fick ha vårt fredagsfika i köket, men att vi kunde vara i personalrummet, så då flyttade vi dit. Men då klagade hon på att det luktade från mackorna, så då fick vi sluta helt med det.

Den första september 2020 anställdes en administrativ chef på skolan och de avskedade kvinnorna beskriver hur hon direkt verkade hänga ihop med både dåvarande rektorn Helene Hodges och grundskolechefen Happy Hilmarsdottir.

– Den administrativa chefen kom in i köket en dag när vi var en kort och frågade om vi ville ha hjälp. Vi tackade ja, men istället för att hjälpa till började hon röja runt och vända upp och ner på hela köket. Hon slängde massa saker i soporna, bland annat personalens personliga kaffemuggar med namn på. Det var väldigt obehagligt, berättar kökspersonalen.

– Jag hade en stor påse med pantburkar från cola och energidrycker som jag själv köpt och druckit på jobbet. När jag en dag skulle bli hämtad med bil efter jobbet tänkte jag ta med den för att panta, men då försökte hon stoppa mig och sade att burkarna tillhörde skolan. Men skolan serverar ju såklart inte läsk och energidryck.

Det var inte förrän föräldrarna gick ihop och organiserade protester som rektorn byttes ut

Den administrativa chefen ska också ha sett hur en ur personalen diskade ur en av salladslådorna som var tömd och frågade då vad som skulle hända med resterna. Diskaren svarade uppriktigt att den överblivna salladen tänkte de ta med sig hem och fick ingen kommentar eller tillsägelse på det. Men när den administrativa chefen själv återberättade händelsen ska hon ha påstått att hon sagt till diskaren att det var förbjudet att ta hem salladen.

Flera i personalen började må dåligt och de klagade på rektorn Helene Hodges, men det var inte förrän föräldrarna gick ihop och organiserade protester som saker började hända och rektorn till sist byttes ut. På frågan om varför de avskedade kvinnorna tror att skolledningen ville sätta dit dem kommer svaret direkt.

– Det handlar om rasism. Helene kunde vara nedsättande på ett rasistiskt sätt mot mig, men ännu mer mot min kollega som är mörk. Den administrativa chefen verkar agera helt på rektorns linje och Happy försvarar den administrativa chefen som om det vore hennes egen dotter, säger en av de tre kvinnorna.

Det är olika regler för chefer och personal

Skolsekreteraren berättar att hon blivit utbränd och varit sjukskriven i två omgångar, under höstterminen 2020 arbetade hon deltid och gick alltid hem före lunch. Även skolans husmor var sjukskriven och en person som anställts för att avlasta skolsekreteraren i administrationen började då ansvara för matbeställningarna. Det blev ofta fel, berättar köksbiträdena, istället för sju ostar kunde de plötsligt få sju lådor ost levererat.

– Den administrativa chefen älskar att slänga. Innan hon började gjorde vi matbeställningar på max 4000 per vecka för bröd och pålägg och sådant, men sedan kunde det bli uppemot 10000 på en vecka. Men ingen straffades för de felbeställningarna trots att det var ett uppenbart slarv.

Skolsekreteraren säger att personen som skulle hjälpa henne i administrationen enbart kommunicerade med rektorn Helene Hodges och agerade som spion åt ledningen. Men personen ska även ha frågat efter, och tagit med sig matrester hem.

– Jag har aldrig tagit någonting från skolan, men det är olika regler för chefer och personal. Jag har varit med om att en biträdande rektor fuskade med kvitton och jag rapporterade det direkt till en annan chef men det hände ingenting. Att bli anklagade för stöld känns värre än att drabbas av sjukdom eller misshandel. Vi kommer aldrig att glömma det här även om vi skulle få rätt, säger skolsekreteraren och torkar tårarna.

Anna Nygård

Nyhetsbyrån Järva har träffat alla tre kvinnorna, men bara två av dem ville synas på bild.

Grundskolechefen Happy Hilmarsdotter har berättat sin version av händelserna i en intervju som publicerades förra veckan.

 

Lämna ett svar
You May Also Like

I år firas 8 mars på nytt sätt

Ayan Mohamed i Tensta har kommit på ett corona-säkert sätt att fira den Internationella kvinnodagen. – Vi möts upp i små grupper utomhus den sjunde och åttonde mars. Vi går, springer eller dansar. Så kan vi fira kvinnodagen tillsammans, med distans.

”Det är viktigt att lyssna på människor, även dem man inte tycker om”

Sonja Gardefjord var en av deltagarna i kursen i lokal journalistik som anordnades i höstas av ABF och Nyhetsbyrån Järva. Hon är även aktiv i redaktionsrådet, men större delen av hennes tid ägnas dock åt Tensta tjej- och kvinnojour. .  

Nytt avtal mellan staden och discgolfparken

rhandlingar. Men Mats Löf som grundat och driver Järva Discgolfpark är dock inte nöjd med det nya avtalet som ska gälla i tio år. – Vi förlorar tio hektar parkmark i och med det nya avtalet, säger han till Nyhetsbyrån Järva

Stockholm stad har tagit bort blockeringen av Nyhetsbyrån Järva

Nu kan alla i Stockholms stad återigen läsa Nyhetsbyrån Järva. Spärren är…