Under fotbolls-VM 1994 hade Tomas på sig svenska landslagströjan hela sommaren. Han hade nr 10 på ryggen, Martin Dahlins tröja. Nog spelade det roll att de båda var lika mörka. Men vilka spelare i landslaget kan killarna i Järva identifiera sig med idag? När Zlatan inte längre är med. Och Ken Sema valdes bort och Durmaz får starta på bänken. Martin Olsson är numera andraval och Quaison är inte ens uttagen. Fast han spelar i första ligan i Tyskland.

Fuck rasism, sade svenska landslaget och backade Jimmy Durmaz. Svenska fotbollsförbundet polisanmälde hoten. Gott så. Några fler kommentarer blir det inte, sade Janne Andersson, slutsnackat. Men jag tror att Svenska fotbollsförbundet och Janne Andersson skulle behöva prata en hel del om rasism.

Jag är en fotbollsmamma och har stått vid en fotbollsplan i över 20 år. Jag vet hur många fler chanser killarna fick, som hade farsor med tid, bil och pengar. Och hur lätt killarna från orten sorterades bort. Zlatan talar om ”smygrasism”, och han har rätt. Han fick alltid höra att han ”inte passade in” att han ”var en diva”, han var fel, helt enkelt. Strukturell rasism, skulle andra kalla det.

Hur många talanger kommer att tappas bort? Eller välja andra landslag?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om Sjostakovitj, Leningrads belägring och El Sistema

Jag har aldrig varit på en klassisk konsert. Det är inget jag koketterar med, utan det är bara så. I min familj lyssnade vi inte på klassisk musik. Möjligen med undantag för Wienkonserten på TV på nyårsdagen. I väntan på att backhoppningen skulle börja.

Det är det här med religion och tradition

Det är det här med religion och tradition. För några år sedan intervjuade jag en somalisk tjej om hur hon och hennes familj firade eid. Vi träffades utomhus och hon hade precis kommit ut från moskén. ”Ja, vad handlade predikan om idag då?” frågade jag. ”Jag vet inte”, svarade hon. ”Jag förstod inte, han talade arabiska.”

Inga läkartider, men 2,2 miljarder i vinst

Nya chefen för vårdcentralen i Tensta uppmanar Tenstaborna att lista sig där. Fler patienter ger mer pengar och bättre vård, säger hon. Det stämmer naturligtvis. Men när folk ringer till vårdcentralen finns inga lediga läkartider. Och akuten i Tensta stängdes för länge sedan. Det är ont om pengar, säger verksamhetschefen.

”Jag tar med mig det här”

Trafikkontoret, en av stadens centrala förvaltningar, var på besök när Kista-Rinkeby hade…