Föfattaren till boken Mammorna, Alexandra Pascalidou.

Efter att Alexandra Pascalidous pappa gick bort i augusti bestämde hon sig. Hon ska skriva en bok om papporna.

– Situationen är alarmerande. Det är akut. Jag hoppas att det på något sätt ska bidra till att stoppa det här våldet.

– 2015 skrev jag den stora första artikeln om mammorna. För då var det ingen som brydde sig om mammorna till de unga pojkarna som mördas i våra förorter, de fick aldrig höras. Jag letade i media efter intervjuer med de här mammorna och jag letade i forskning, men det fanns ingenting.

Överallt har hon fått samma fråga: Var är papporna?

Tre år senare kom boken Mammorna med röster från 21 av Sveriges fattigaste förorter. Alexandra Pascalidou har sedan dess rest landet runt och talat om mammorna och deras berättelser och överallt har hon fått samma fråga: Var är papporna?

– Ibland har det varit som en anklagelse, ”Varför skriver du inte om papporna?”, och eftersom ingen annan gör det som alla efterfrågar så gör jag väl det då. Jag är så frustrerad över att de här papporna försvinner ut i en slags patriarkal periferi och mammorna är ensamma kvar och fortsätter bära barnen och sorgen.

Arbetet med den nya boken började redan i våras, men det var när Alexandra Pascalidous pappa gick bort nu i augusti som hon på allvar bestämde sig. Upplägget kommer vara detsamma som i Mammorna med pappor som förlorat sina söner, pappor som varit frånvarande men också pappor som fostrat förebilder.

Min pappa var en av förortens alla frånvarande fäder

– Min pappa var en av förortens alla frånvarande fäder. Jag har sagt att papporna redan får allt utrymme, men det är inte helt sant. Ofta blir de reducerade till skuggfigurer med några få repliker. Jag undrar var de håller hus och varför de gör som de gör. Varför försvinner papporna?

Med Papporna vill Alexandra Pascalidou försöka förstå samtiden och undersöka schablonbilden av papporna i förorten som våldsamma, kriminella och frånvarande män.

– Några pappor jag har pratat med upplever att de inte har rätt till sin sin egen sorg och det är flera som har hört av sig och sagt att den dagen du skriver om papporna vill jag vara med.

Boken utkommer under 2022.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Amal vill skapa ett ortens parlament

Hon såg annonsen om demokratiprojektet i Rinkeby. – Jag var klar med…

Man anhållen för mordförsök i Rinkeby

På söndagskvällen ägde ett våldsbrott rum på Rinkebystråket. En person blev attackerad med kniv och fördes till sjukhus med allvarlig stickskada. Polisen har gripit en person misstänkt för mordförsök.

Larm om skottlossning i Tensta

Stort polispådrag i Tensta på fredagskvällen efter att polisen fått larm om höga smällar som kan uppfattas vara skottlossning.

Viktig information på somaliska om Coronaviruset

Fatuma Adullahi Mohamed är folkhälsovetare och har arbetat som kunskapsspridare för Folkhälsomyndigheten…