Föfattaren till boken Mammorna, Alexandra Pascalidou.

Efter att Alexandra Pascalidous pappa gick bort i augusti bestämde hon sig. Hon ska skriva en bok om papporna.

– Situationen är alarmerande. Det är akut. Jag hoppas att det på något sätt ska bidra till att stoppa det här våldet.

– 2015 skrev jag den stora första artikeln om mammorna. För då var det ingen som brydde sig om mammorna till de unga pojkarna som mördas i våra förorter, de fick aldrig höras. Jag letade i media efter intervjuer med de här mammorna och jag letade i forskning, men det fanns ingenting.

Överallt har hon fått samma fråga: Var är papporna?

Tre år senare kom boken Mammorna med röster från 21 av Sveriges fattigaste förorter. Alexandra Pascalidou har sedan dess rest landet runt och talat om mammorna och deras berättelser och överallt har hon fått samma fråga: Var är papporna?

– Ibland har det varit som en anklagelse, ”Varför skriver du inte om papporna?”, och eftersom ingen annan gör det som alla efterfrågar så gör jag väl det då. Jag är så frustrerad över att de här papporna försvinner ut i en slags patriarkal periferi och mammorna är ensamma kvar och fortsätter bära barnen och sorgen.

Arbetet med den nya boken började redan i våras, men det var när Alexandra Pascalidous pappa gick bort nu i augusti som hon på allvar bestämde sig. Upplägget kommer vara detsamma som i Mammorna med pappor som förlorat sina söner, pappor som varit frånvarande men också pappor som fostrat förebilder.

Min pappa var en av förortens alla frånvarande fäder

– Min pappa var en av förortens alla frånvarande fäder. Jag har sagt att papporna redan får allt utrymme, men det är inte helt sant. Ofta blir de reducerade till skuggfigurer med några få repliker. Jag undrar var de håller hus och varför de gör som de gör. Varför försvinner papporna?

Med Papporna vill Alexandra Pascalidou försöka förstå samtiden och undersöka schablonbilden av papporna i förorten som våldsamma, kriminella och frånvarande män.

– Några pappor jag har pratat med upplever att de inte har rätt till sin sin egen sorg och det är flera som har hört av sig och sagt att den dagen du skriver om papporna vill jag vara med.

Boken utkommer under 2022.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vad händer med stallet på Eggeby gård?

Stallet på Eggeby gård har varit stängt en längre tid. Hästarna är borta och hagarna växer igen. Men snart slår stallet upp sina dörrar för en ny hyresgäst.

Ulf Kristersson: ”Järva är en symbol för integrationsproblemen”

Sist ut av alla partiledare att hålla tal var Ulf Kristersson. M-ledaren avslutade Järvaveckan med fokus på integrationen.

Killarna från Västerort vann Alehom Cupen överlägset!

Semifinalerna i Alehom Cupen i Ungdomens Hus blev riktigt spännande, men i…

”Ett återvändande skulle innebära livsfara för honom”

Afshin Moradi kom till Sverige 2015 som flykting från Iran och sökte asyl. Sedan dess har han fått avslag efter avslag och Migrationsverket vill utvisa honom. – Han är hotad från alla håll i Iran och kan inte får något skydd där, säger Nadia Sultana som är Afshin Moradis juridiska ombud.