Bild: Kerstin Gustafsson Figueroa

Redan första dagen märktes skillnad. Inte bara vädret var bättre, utan hela arrangemanget på Spånga IP var bättre än förra året. Fler tält, flera scener, fler food trucks och framför allt fler besökare. Men det är fortfarande en bra bit kvar innan politikerveckan får en verklig folklig förankring.

 

Nytt för i år är att det finns fem större tält för seminarier som rymmer 60-80 personer. Där pågår diskussioner och föreläsningar mellan 16-19. Tolkning till arabiska, somaliska eller engelska erbjuds, men efterfrågas sällan. Publiken är som regel tillrest och behöver ingen översättning.

Varje kväll 19.00 är det partiledarna som talar från stora scenen. Feministiskt initiativ och Gita Nabavi var först ut i år. Dagen därpå var det Liberalerna och Jan Björklunds tur, som precis som förra året hade mobiliserat duktigt med partimedlemmar från hela Stockholm. Liberalernas stöd ligger mellan 0,7 – 2,89 procent i Järva. Annie Lööf talade på måndagen och Centerpartiet hade också jobbat bra för att fylla bänkraderna (allt sänds direkt i SVT). Centerns väljarstöd var snudd på obefintligt förra valet, låg på mellan 0 till 1.3 procent. Ikväll är det Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor som talar och dagens tema är Integration och migration.

I år finns ett 30-tal av Järvas alla föreningar representerade och samsas i åtta tält som öppnats upp till ett enda. Där finns allt från Rinkeby föräldraråd och Rinkeby Folkets Hus till Kvinnocenter i Hjulsta-Tensta och eko-odlarna De gulliga. Fotbollsklubben Atletico Rinkeby och nattvandrande mammor delar tält med föreningen bakom bygget av Rinkebymoskén, Bahaí och Tenstakyrkan.

Flera föreningar håller även paneldebatter och seminarier under veckan.

Så missa inte:

Idag har Rinkeby Föräldrarådsförening och Rinkeby Folkets Hus seminarium 17-18 i tält 5.

Onsdag: Citizen Järva har Ungdomsforum om skola och utbildning 18-19 i tält 5.

Torsdag: MTR rekryterar 150 nya medarbetare 16-19 i tält 5.

Fredag: Initiative of Change har samtalskafé 17-19 i tält 5.

Lördag: Initiative of Change har samtalskafé 17-19 i tält 5.

Söndag: Citizen Järva har ungdomsforum om trygghet 17-18 i tält 4.

Förorten mot våld har paneldebatt med medborgare och politiker 17-19 i tält 5.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skott mot bostäder i Tensta rubriceras som mordförsök

Sent igår kväll besköts ett bostadshus i Tensta. Endast fasaden på huset kom till skada men polisen utreder händelsen som mordförsök och grovt vapenbrott.

Konst uppåt väggarna i Rinkeby Folkets Hus

Dine Malmstens vernissage i Rinkeby Folkets Hus blev en succé. Många kom för att se hennes tavlor, som hänger till allmän beskådan längs väggarna i trappan i Folkets Hus.

Nu kommer plaskdammen i Nydalsparken bli som ny

Det dröjde  tre år, och tre somrar, innan plaskdammen i Nydalsparken i Tensta började renoveras. Men nu är arbetet äntligen igång!

Grönt initiativ vill ta kampen om Hästa gård

Stockholms stad och miljöborgarråd Daniel Helldén har meddelat att 30 miljoner anslås för att rusta upp Hästa gård. – För oss kom det som en överraskning. Men om man avser att rusta upp Hästa gård borde man ta hänsyn till de medborgarförslag som redan finns, säger Mariam Jallow Tholozan från Grönt Initiativ.