Ahmed Abdirahman

Ahmed Abdirahman har tilldelats 2021 års Hederspris av Raoul Wallenberg Academy. I sitt tacktal vände han sig till förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta.
– För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.

Organisationen som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter arrangerar utbildningar för unga och delar varje år ut Raoul Wallenbergpriset till någon som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

I år fyller Raoul Wallenberg Academy 20 år och i samband med detta delar organisationen ut ett Hederspris till en person som gjort en betydande insats inom de områden som akademin arbetar med. Pristagare är Ahmed Abdirahman som tilldelas utmärkelsen med följande motivering.

Han mobiliserar medborgare till delaktighet och rustar demokratin för framtiden

”Ahmed Abdirahman är entreprenören och eldsjälen som ständigt visar hur man konkret kan verka för samhällsförändring. Genom sitt arbete som grundare och VD för Stiftelsen The Global Village och mötesplatsen Järvaveckan, mobiliserar han medborgare som står såväl nära som långt ifrån politiken, till delaktighet och rustar demokratin för framtiden. Ahmed Abirahman som tidigare har gått Raoul Wallenberg Academys ledarskapsprogram, säger att hans kunskaper om värdebaserat ledarskap och civilkurage har betytt mycket för honom och det förändringsarbete han numera bedriver för alla människors lika värde.”

– Jag är otroligt hedrad och tacksam för det här priset. Det är en stor ära. Raoul Wallenberg har gjort stort intryck på mig, sade Ahmed Abdirahman vid prisutdelningscermonin som livesändes på fredagen.

Han vände sig också direkt till årets Raoul Wallenberg pristagare, förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta.
– Jag hoppas du kommer till Tensta också och till andra förorter så de får höra den här berättelsen. För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Ett återvändande skulle innebära livsfara för honom”

Afshin Moradi kom till Sverige 2015 som flykting från Iran och sökte asyl. Sedan dess har han fått avslag efter avslag och Migrationsverket vill utvisa honom. – Han är hotad från alla håll i Iran och kan inte får något skydd där, säger Nadia Sultana som är Afshin Moradis juridiska ombud.

Hälsa och sjukvård i fokus på Town Hall Meeting i Husby

Höstens första Town Hall Meeting på Folkets Husby hade tema hälsa och sjukvård och fyra regionråd från den politiska majoriteten i Stockholm hade bjudits in för att svara på medborgarnas frågor. Men väl där var det bara två som dök upp.

Skördefest hos Den Gulliga Folkrörelsen i Hjulsta

Den gulliga folkrörelsen bjöd in till skördefest på Hjulsta Ekoodling. Det blev mat och dans, musikuppträdanden och pachamanca.  – Alla är välkomna hit, här finns glädje och vi har sol!

Många smittade av corona, men de flesta bor inte i Järva

Coronapandemin är mitt inne i sin andra våg och smittan ökar i hela Stockholmsområdet. Rinkeby-Kista som hade flest smittade jämfört med resten av staden i våras ligger nu längst ner i statistiken. Samtidigt har det aldrig varit fler bekräftade fall i Järva än nu.