I skolan läggs grunden för resten av livet. Ett av de viktigaste uppdragen för politiken är att säkerställa att vi har en jämlik skola. Alla elever ska vara trygga i att utbildningen ger kunskaper baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Den svenska skolan ska vara en plats där barn och unga med olika bakgrund möts och där alla kan känna sig hemma. Det förutsätter att skolverksamheten bedrivs av kompetenta och seriösa huvudmän som sätter barnens bästa först.

Stockholms stad ansvarar för att de kommunala skolorna håller högsta möjliga kvalitet där skolorna ges förutsättningar att jobba kontinuerligt med att förbättra elevernas kunskapsresultat. Fristående skolor ansvarar för sin verksamhet och i vilken form den bedrivs.

Det stämmer att staden inte är tillsynsmyndighet för grundskolan. Däremot har staden ansvar för tillsynen av de fristående förskolorna

Det stämmer att staden inte är tillsynsmyndighet för grundskolan. Däremot har staden ansvar för tillsynen av de fristående förskolorna. I den granskning som förvaltningen gjorde av stiftelsen Al-Azhar som huvudman visade sig bristerna vara så stora att förvaltningen återkallade rätten att bedriva förskoleverksamhet. De huvudsakliga skälen till det var att stiftelsen uppvisat allvarlig ekonomisk misskötsamhet och stora brister i sin förmåga att se till att verksamheten följer lagar och regler. Det är mycket allvarligt.

Tyvärr är det inte första gången som Al-Azharskolan omnämns vid allvarliga ekonomiska oegentligheter. 2019 försvann 11 miljoner kronor som egentligen skulle gått till barnens undervisning. Detta ledde till att grundaren till stiftelsen och medhjälparna dömdes till fleråriga fängelsestraff samt till att betala skadestånd.

Om bedömningen görs att stiftelsen Al-Azhar, som tidigare fått kraftig kritik från skolverket och Stockholms stad, inte är lämplig att bedriva förskoleverksamhet är det också rimligt att göra bedömningen att det inte heller är lämpligt att stiftelsen bedriver grundskoleverksamhet.

Stockholms stad har inte någon skyldighet att hyra ut sina lokaler till friskolor

Staden ska inte göra Skolinspektionens arbete. Stockholms stad har dock inte någon skyldighet att hyra ut sina lokaler till fristående friskolor. Det står staden fritt att besluta om.

Därför menar vi att Stockholms stad bör säga upp avtalet för skollokalerna som stiftelsen Al-Azhar hyr till sin grundskoleverksamhet för att istället utreda möjligheten för att bedriva en kommunal verksamhet i lokalerna som verkar för att alla elever känner sig hemma och ges bästa möjliga förutsättningar att lyckas i skolan.

Kadir Kasirga, S, oppositionsborgarråd i Stockholm Stad
Bildkollage: Fatuma Mohamed / Louise Helmfrid
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vi lever i en värld där alla liv inte är lika mycket värda

George Floyd tillbringade sina sista minuter vid livet liggandes på marken, i handfängsel, med nacken slickad mot asfalten, under ett knä på en vit polis från Minneapolis Samtidigt flämtade den 46-årige svarte mannen “snälla, jag kan inte andas”.

”Jag ser ledarskap som en verktygslåda”

Mårten Westberg från Rinkeby Run skriver om sina erfarenheter av ledarskap och om metoden lågaffektivt bemötande, som nu diskuteras i debatten om pedagogiken i skolan.

(S): Bättre stöd till föreningarna i Rinkeby-Kista behövs

En viktig komponent för våra stadsdelar på Järvafältet är det aktiva föreningslivet. Det står för en stor del av de aktiviteter som erbjuds våra barn och ungdomar.

Vad menar den biträdande rikspolischefen egentligen?

”De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva.” Det sade biträdande rikspolischef Mats Löfving I P1:s lördagsintervju igår.