Kvinna med mikrofon och banderoll mot marknadshyra

Nu på lördag 18 september med samling kl 14 på Sergels torg arrangerar rikskampanjen Nej till marknadshyra en spektakulär demonstration, som kan bli den största sedan coronan la en våt filt över Sverige. Kanske slås också ett världsrekord i sitt slag med en 100 meter lång banderoll? 

Vi i Norra Järva Stadsdelsråd, som är en av initiativtagarna till kampanjen, får ibland frågan “varför demonstrera nu, ni har ju redan med stöd av Vänsterpartiet lyckats stoppa fri hyressättning i nyproduktionen?”

Sant är att det var en mycket viktig delseger för vårens kampanj med över 200 protestmöten i hela landet som visar sig att de som kämpar kan vinna, men den segern är inte tillräcklig. Lite oroande är också att V inte med ett ord nämnt bostadsfrågan inför budgetförhandlingarna.

När Hembla höjer hyran går vinsten till riskkapitalbolag

Saken är den att redan dagens hyror i nyproducerade lägenheter, som ligger mycket nära marknadshyra är orimligt höga. Så höga att mer än hälften av hushållen i Storstockholm inte har råd med dem. När Stockholm nu planerar att bygga 1400 nya lägenheter genom att förtäta Husby så ska 70 procent vara bostadsrätter som nästan inga husbybor har råd att köpa och resten vara nya hyresrätter som mycket få husbybor kommer att ha råd att betala hyran för. 

Som om detta inte vore nog pågår stora ansträngningar från både de privata och kommunala fastighetsägarna för att kunna höja hyrorna i hela beståndet ytterligare för läge och kvalitet, antingen med lagstiftning eller efter förhandlingar med en alltför mesig hyresgästförening. Dessutom vill alla fastighetsägare även öka de årliga hyreshöjningarna i hela beståndet ytterligare!

Och när Hembla höjer hyran med 50 procent efter att ha renoverat en lägenhet i taget går vinsten dels till att betala prislappen till riskkapitaljätten Blackstone för köpet på 12,2 miljarder kronor (med en vinst på drygt 6 miljarder kronor efter tre års ägande som utslaget på varje lägenhet är cirka 280000 kronor) och dels till nya feta vinster till några andra av världens största riskkapitalbolag (störst bland dem världens allra största riskkapitalbolag BlackRock). Det är de som idag äger Vonovia som äger Hembla. 

Vi kan inte ha en bostadspolitik där all världens fastighetsspekulanter tillåts spela monopol med våra hem!

Det är en fullständigt absurd utveckling som vänder begreppet allmännytta upp och ner

I Danmark har en Lex Blackstone införts som begränsar hyreshöjningarna efter sådana affärer och i Berlin har 350000 berlinare lyckats driva fram en folkomröstning om att återta alla vinstdrivande bostadsföretag med mer än 3000 lägenheter i offentlig ägo.

Dessvärre är Sveriges bostadspolitik sedan början av 1990-talet på väg i rakt motsatt riktning. 2011 beslutade riksdagen att även allmännyttan, som de kommunägda bostadsföretagen kallas, ska drivas “affärsmässigt”, dvs med en vinst till kommunen som innebär en dubbelbeskattning. I våras släpptes till och med Hembla och Victoria Park, som båda ägs av riskkapitalägda Vonovia till och med in som associerade medlemmar av Sveriges allmännytta. Det är en fullständigt absurd utveckling som vänder begreppet allmännytta upp och ner.

Här i Husby driver Ort till ort en kampanj för att Hembla ska återtas av Svenska Bostäder. Det är ett krav som vi i Norra Järva Stadsdelsråd helhjärtat stöder. Och i plattformen för kampanjen Nej till marknadshyra säger vi så här: 

“Vi behöver omedelbart en Lex Hembla som sätter stopp för bostadsspekulation med privatiserad allmännytta som drivs av uselt underhåll och skyhöga renoveringshyror utan något som helst inflytande för hyresgästerna. En lag som i stället kan bana väg för en återkommunalisering. För att hyresrätten åter ska bli en trygg bostad krävs att en allmännyttig och hyresnormerande allmännytta återupprättas, som också måste bygga på ett verkligt inflytande för hyresgästerna.

Bostadsbristen måste byggas bort och det gamla bostadsbeståndet renoveras

Från att i dag vara en boendeform som grovt och systematiskt missgynnas jämfört med ägda boendeformer (som fått ROT-, RUT- och ränteavdrag och borttagen fastighetsskatt m.m.) måste allmännyttiga hyresrätter av både sociala skäl och klimatskäl tvärtom bli en prioriterad boendeform.

Liksom på 1960-talet måste bostadsbristen byggas bort och det gamla bostadsbeståndet renoveras. Det krävs en statlig bostadspolitik som i samarbete med kommunerna och inte minst de boende själva kan garantera alla rätten till en god och klimatsmart bostad till en hyra som är möjlig att betala.”

Under det senaste veckoslutet hölls dussintals torgmöten runt om i Stockholm och även på andra orter. Vi i kampanjen Nej till marknadshyra hoppas nu att många järvabor ska delta i lördagens demonstration för en ny bostadspolitik, där en god bostad som vi alla har råd med ska vara en social rättighet och inte en handelsvara.

Arne Johansson, aktiv i Norra Järva Stadsdelsråd och Nej till marknadshyra
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

No-go-zon får ny betydelse

No Go Zone eller no-go-zon? Hur som helst är det är dags att ge begreppet en ny innebörd. Vi vill inte ha skidåkande brats, sjuttioplussare som köper ål i Östermalmshallen och andra COVID-19 förnekare i våra områden.

Vem orkar med all okunskap som reproduceras i media?

Vem har tålamodet att acceptera all okunskap som reproduceras i etablerade medier? I anslutning till den rapport som BRÅ publicerat ser man flera journalister och skribenter som uttalar sig om brottsutvecklingen bland unga från socioekonomiskt utsatta områden.

Varför är Spånga by stängt under helgerna?

Spånga by är en populär och fantastiskt utflykt plats för många. Där kan man grilla, titta på djuren, barnen kan leka och bada i plaskdammen. Men på helgerna, när folk är lediga, då är hela parken stängd.

Vi kunde se det komma

Jag är en kille som är 22 år och uppväxt i Järva. Jag har mycket på hjärtat som jag vill skriva av mig, Jag undrar, jobbar makthavare för medborgare eller emot medborgare?