I förra veckan hade en grupp unga män från Järva ett möte med polischefen och de båda stadsdelsdirektörerna i Järva. Mötet anordnades med anledning av att killarna känner sig trakasserade av polisen och börjar få nog.

Fem unga män, alla från Järva, kontaktade Nyhetsbyrån Järva i augusti för att de ville prata om polisens trakasserier. De är alla aktiva i föreningslivet i Järva sedan flera år tillbaka. Två av dem studerar på högskola, de andra tre har fasta anställningar. De ville inte framträda öppet, eftersom de fruktade att relationen till polisen i så fall skulle bli ännu sämre. De berättade anonymt om sina upplevelser.

 – Jag vet inte om jag orkar länge till. Om polisen fortsätter på det här sättet, så kommer det bli svårt för oss att fortsätta arbeta i Järva.

 – När vi har möten med de ungdomar som vi handleder kan polisen komma instörtande i lokalen och dra med sig en av oss ut. Vi behandlas som kriminella.

De berättade om ständiga trakasserier

 – Antagligen liknade vi någon som var efterlyst. Det brukar vara den vanliga förklaringen, sade en av killarna med en suck.

De berättade om ständiga trakasserier.
 – Jag kom hem från moskén, när polisen stoppade mig. Ute på gatan tömde de mina fickor, tog av mig ytterkläderna. Hela kvarteret såg vad som hände och de hittade ingenting, såklart. De verkar göra det till en vana, så fort en ung kille kommer så ska han visiteras.

 – Vi stod och pratade en kväll på bron mellan Tensta centrum och Nydalsparken. Då kom en polis och sade till oss att gå därifrån. Men vi bor här, sade jag. Det spelade tydligen ingen roll.

Mig släppte de av ute i Rosersberg…

Flera av dem har utan skäl plockats in i polisens piketbuss och körts långt utanför stan.
 – Mig släppte de av ute i Rosersberg…

 – Någon dag efter Black Lives Matter-demonstrationen var det en polis som ville se mitt leg. Jag hade inget på mig den dagen, och då plockade de mig direkt. De tryckte ner mig mot bilen och påstod att jag hade knuffat en annan polis, men jag var inte ens i närheten. De tvingade in mig i bilen och körde i 180 ut till Kallhäll. Där ställde de av mig i skogen.

 – Polisen läxar upp folk, de tror att ska fostra oss. En del polismän är värre än andra, men över lag är alla aggressiva här i Järva.

 – Varje dag när jag kommer hem från jobbet kollar de mitt leg. Varje dag samma sak. Det måste få ett slut.

Killarna har helt enkelt tröttnat och ville diskutera situationen med den nya polischefen och även med stadsdelsdirektörerna. De bad Nyhetsbyrån Järva om hjälp att få till ett möte. I onsdags ägde mötet rum i det nya polishuset i Rinkeby. Närvarande var tillförordnad polischef i lokalpolisområde Rinkeby, Therese Rosengren, och de båda stadsdelsdirektörerna i Järva; Fredrik Jurdell och Susanne Leinsköld.

Nyhetsbyrån Järva, som kontaktat alla inblandade och sett till att mötet blev av, fick inte närvara. Enligt Polisens kommunikationsavdelning fick inte företrädare för media vara med.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

De vill bara återförenas med sina familjer

De är många, nästan 500 ensamma män, som kom som politiska flyktingar från Eritrea under åren 2014-2015. – Jag har både jobb och bostad, men tjänar inte tillräckligt för att få hit min familj, säger Negasy Wolday.

Corona stoppar basketen mitt i steget

Alla basketmatcher stoppas och en galen säsong är plötsligt över, precis när den stora festen skulle börja. Det är ju slutspelet som är säsongens höjdpunkt, och Akropol spurtade vilt för att komma till finalspel för andra året i rad, men så avslutas säsongen.

Hur mår ungdomar i Järva?

Nyhetsbyrån Järva har sammanställt ett urval av de frågor som besvarades i Stockholmsenkäten 2020. Temarapporterna genomförs i syfte att kartlägga ungdomars levnadsvanor i Stockholms stad. Hur många har blivit stoppade av polisen? Hur många är nöjda med sitt utseende? Hur många brukar delta i föreningsliv? Vi har tittat på hur det ser ut i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

De har gjort en film som är ett öppet brev till Sverige

Kollektiv sorg är en kampanj som stärker unga människorättsaktivister. Josef Farhan och Sakariya Hirsi lyfter det stora problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige och kräver en förändring.  – Vi vill samla olika röster och lyfta dem med hjälp av namninsamlingar och vårt öppna brev, säger Sakariya Hirsi.