KTH Kista

KTH höll inspirationsdagar i förra veckan. De bjöd in högstadieelever till sitt campus i Kista där elever från närområdet under tre dagar provade på olika teknologier och fick inspiration och information om studier på KTH.
– Tidigare bjöd vi in gymnasieelever, men nu är det första gången vi satsar på målgruppen högstadieelever, säger Alexandra Leyton, projektledare för eventet.

 Förutom föreläsningar fick eleverna tillverka så kallade bubblenodes.
 – Det är en platta med olika lösa delar som löds fast och som har en lampa i mitten som lyser i olika färger. De kan sedan kommunicera med andra bubblenodes i samma kategori, säger Safae Berrahmoune, som är en av grundarna av Dyamo, som var inbjudna som mentorer till eventet.

På den första av tre dagar, som event pågick, fick alla elever en hälsning från Alexander Abdallah (som spelade rollen Salim i Snabba Cash) på FaceTime. Han tyckte det var viktigt att förmedla att verkligen följa sina drömmar. Han ville att de ska förstå att han har behövt studera på högskolan för att få större roller i filmer.
– För att lyckas måste man studera vidare, sade Alexander Abdallah.

 Varför har KTH dessa inspirationsdagar? Vad är syftet?
 – Syftet är att uppmuntra ungdomar i närområdet till högre studier och framför allt till ingenjörskap. Vi vill att de besöker oss för att förstå vad en ingenjör gör och att Sveriges bästa tekniska universitet bara finns ett stenkast bort.

På KTH:s campus i Kista läser 1200 studenter på olika program inom IT idag.

– De som bor i Järva behöver inte heller tänka på bostad, något många studenter har svårt att hitta när de flyttar för att studera på högskolan i andra städer. Här kan de bo hemma tills det är dags att söka jobb.

Och jobb finns, säger Alexandra Leyton.
– Digitalisering och snabb teknisk utveckling gör att efterfrågan på ingenjörer är mycket hög på arbetsmarknaden. Kista kallas ju Sveriges Silicon Valley med över 1000 företag just inom IT.

Kommer ni ha fler likvärdiga event? Vilka inriktar ni er främst till? 
 – Det är första gången som vi satsar på målgruppen årskurs 8 och skolorna som kom var från Järvaskolan, Cordoba International School och Akalla grundskola. Vi tycker den här målgruppen är viktig av flera olika skäl; de är i en ålder där man har stora drömmar om vad man vill göra i framtiden, men också många frågor om vad det innebär att bli vuxen, att vara student med mera.

Under inspirationsdagarna kommer eleverna inte bara få prova och lära sig vad en ingenjör gör, utan även luncha med KTH:s studenter och ställa frågor.

– Vi vill informera att vägen till att bli ingenjör kan se lite olika ut, många har till exempel läst tekniskt basår efter gymnasiet för att kunna komma in, säger Alexandra Leyton.

 Inför besöket har eleverna fått skriva ner vad de vill få ut av besöket och de ställde många frågor, som hur är det att studera på ett universitet? Är det stressigt? Har ni kul?

– Det är verkligen våra studentambassadörer som är de viktigaste förebilderna. Efter deras besök kommer vi att göra en utvärdering och se vad eleverna har tagit med sig från besöket.

– Drömmen för KTH vore att flera utbildade sig till ingenjörer och, för vårt campus i Kista, att fler förstår de oändliga möjligheter som finns just här i en dynamisk studiemiljö. Så vi ser fram emot att bjuda in fler skolor kan komma på besök nästa termin. Vi har kompetenta lärare, forskare och nära koppling till näringslivet. Framtiden finns i Kista, säger Alexandra Leyton.

Krista Sirviö

Fakta Dyamo
Safae Berrahmoune från Upplands Väsby och Hiba Adem från Hässelby har skapat en app som kopplar ihop högstadie-och gymnasieelever med mentorer som är universitetsstudenter och yrkesverksamma. Eleven kan via deras app få hjälp från mentorn med att ta sig igenom skolan och nå goda framtidsmöjligheter.  I Appen kan eleverna dessutom chatta anonymt med mentorer om frågor som rör skolan och arbetslivet.

Fakta KTH Kista
Mentorspace i Kista är en mötesplats där studenter, industri och forskare kan utveckla idéer, bygga prototyper eller ett få hjälp att ta fram koncept. Mentorspace är en plats för kunskaps- och erfarenhetsutbyten inom ämnet elektroteknik och datavetenskap.

 

Lämna ett svar
You May Also Like

Föreningslivet diskuterades när Järva röstar drog igång

Hur mår Järvas föreningsliv? Det var ämnet för första paneldebatten under eventet Järva röstar, som ägde rum under lördagen i Folkets Husby. – Föreningslivet mår som människorna mår, konstaterade Ari Karim, representant för föreningen Ort till Ort.

Iftar i byn med teater, poesi och kort om Malcolm X

Förenade Unga var värdar första fredagen i ramadan när fastan bröts i Rinkeby Folkets Hus. – Här finns en känsla av gemenskap, när vi träffas bortom sociala medier, sade Rashid Musa, som var inbjuden att föreläsa om Malcolm X.

Tensta marknad firar 30 år

– Gemensamt förklarar vi Tensta marknad öppnad! Stadsdelsnämndens ordförande Sus Andersson, MP,…

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 26. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.