Järva röstar anordnade den första politikerdebatten inför valet 2022. Det var fullsatt i Folkets Husby när de båda stadsdelarnas ordföranden mötte representanterna för oppositionen. Ole-Jörgen Persson och Annika Friberg vs Elvir Kazinic och Rashid Mohamed.

Eleni Terzitane som ledde debatten inledde med att fråga vad politikerna gör för civilsamhället och hur de tror att pandemin har påverkat föreningslivet i Järva.

– Pandemin har påverkat oss alla, och försvårat möjligheterna att träffas. Men samtidigt har föreningarna gjort stora insatser för att hjälpa oss att sprida information till våra medborgare. Nu öppnar vi upp och jag hoppas att vi alla kan återgå till något som liknar det normala, sade Rinkeby-Kistas ordförande Ole-Jörgen Persson, M.

Annika Friberg, M, ordföranden i Spånga-Tensta höll med honom:
– Många har förlorat sina arbeten, och inte kunnat umgås med sina släktingar som de har velat, men föreningslivet har varit fantastiskt duktiga på att ställa om. De har hjälpt oss mycket i vårt arbete.

Många föreningar hade svårt att klara hyran, men de fick inget stöd

– Föreningslivet i Rinkeby-Kista är rikt och många har varit aktiva. Pandemin har inneburit en stor omställning, man kunde inte mötas som vanligt, men gjorde otroligt stora insatser ändå. De handlade mat åt dem som inte kunde handla själva, de tog ansvar för det som förvaltningen inte klarade, sade Elvir Kazinic, S, vice ordförande i Rinkeby-Kista.

Men han tyckte att stadsdelen kunde ha varit snabbare med stöd till föreningarna.

– Många föreningar hade svårt att klara hyran, men de fick inget stöd. De vände sig till oss, men skickades till stadshuset, de bollades fram och tillbaka utan resultat. Samtidigt kom mycket pengar till staden från regeringen, som borde ha gått till stadsdelarna.

Ole-Jörgen Persson svarade på den kritiken och menade att det inte finns några stadsdelar i hela Stockholm som satsar så mycket pengar på civilsamhället som de gör i Järva.
– Sedan kan inte Elvir och jag vara överens om att det är nog.

Elvir Kazinic replikerade:
– De miljoner som Ole-Jörgen pratade om var de IOP-avtal, som vi skapade i förra majoriteten och jag hoppas att de kommer att vara kvar. Järva har många eldsjälar, men de tröttnar om de inte får tillräckligt med stöd.

Var ska föreningarna träffas? Det saknas möteslokaler i Tensta

Annika Friberg menade att allt handlar inte om pengar.
– Vi har haft möten med flera föreningar och där märker vi att det finns saker vi kan göra tillsammans, stadsdelen och föreningarna. Föräldrakurser är en sådan sak.

Rashid Mohamed, V, vice ordförande i Spånga-Tensta, konstaterade att föreningsstödet i Spånga-Tensta är bättre än det i Rinkeby-Kista, men långt ifrån tillräckligt.

– Vi ser att behoven ökar och det drabbar små föreningar som inte har tillräckligt med muskler för att få bidrag. Nu har vi en tjänsteman, som hjälper till med ansökningarna, och det är bra, men var ska föreningarna träffas? Det saknas möteslokaler i Tensta. Vi politiker måste se till att föreningarna får det de behöver.

Ole-Jörgen Persson svarade:
– Det första jag gjorde var att höja föreningsbidragen. Jag hade inte gjort det om jag inte trodde på det. Men det blir lite för enkelt att säga att alla föreningar måste få det de behöver. Föreningslivet ska ge ett bidrag utöver det som stadsdelen gör.

Vi behöver IOP som tillför ett mervärde för båda parter

IOP-avtal ger föreningslivet ekonomiska möjligheter att verka långsiktigt, men nästa år blir Folkets Husby utan. Rinkeby-Kista har tidigare beslutat att Folkets Husbys IOP inte ska förlängas. Under debatten sade Ole-Jörgen Persson också att IOP-avtalet med Folkets Husby ”har spelat ut sin roll”. I slutet av debatten, under frågestunden, bad Nyhetsbyrån Järva honom utveckla det påståendet, något han inte har gjort tidigare. Då svarade han:

– Ingen förening har automatisk förlängning av IOP. Det är oerhört svårt att mäta effekterna av avtalet med Folkets Husby. Vi behöver IOP som tillför ett mervärde för båda parter, både för stadsdelsförvaltningen och föreningen. Vi behöver tydliga och förhållandevis enkla mätvärden.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ännu fler ordningsvakter till Järva

Från och med idag,  den 9 september, har 20 kommunala ordningsvakter rätt att patrullera i Rinkeby, Tensta, Husby och Spånga.

Domarna i Al Azhar-målet överklagas

Förre ordföranden i Al Azharstiftelsen, Bashir Aman Ali, bestrider tingsrättens dom på alla punkter och överklagar domen. Detsamma gör de övriga före detta ledamöterna i stiftelsens styrelse.

Debatt om media i utsatta områden under Järvaveckan

Nä, det började inte bra. Mitti:s förre chefredaktör, Claes de Faire, som ledde debatten, lyckades varken få mitt förnamn eller efternamn rätt. Men sedan det blev det ändå ett hyggligt samtal mellan fem (helvita) medierepresentanter.

Svenska rappare i protest mot dödsskjutningarna

En ny version av Ison & Filles låt ”Lägg ner ditt vapen” från år 2006 släpptes idag. På singeln medverkar ett tiotal rappare från den svenska hiphopscenen, bland annat Rinkebybon Elias Abbas.