affisch till manifestationen
Demonstration mot skjutningarna.

En stor manifestation mot det dödliga våldet planeras till torsdagen den 30 september klockan 15.00 utanför riksdagshuset i Stockholm. Initiativet är taget av ett nätverk av mammor från Järva, men det är en gemensam manifestation för alla föräldrar och alla som bryr sig. Tre bussar kör in från Järva till city.

Under rubriken Det dödliga våldet i våra förorter är en nationell kris anordnas en demonstration på Mynttorget, utanför riksdagshuset. ”Barn och unga dör på svenska gator. Föräldrar har fått nog och kräver ett slut på det alltmer eskalerande våldet.”

Efter dubbelmordet i Tensta, så samlades mammorna utanför Matvärlden i Tensta centrum. De hade varit hemma hos familjerna till de döda, alla var trötta och deprimerade, många i chocktillstånd. Dagen efter hade mammorna ett möte med inrikesminister Mikael Damberg i Blå huset i Tensta. Därefter har ett nätverk vuxit fram bland mammor i Järva. 

Vi blev över 300 mammor på en gång och nu finns ett nätverk av både mammor och pappor

– Vi blev över 300 mammor på en gång och nu finns ett nätverk av både mammor och pappor. Tillsammans kan vi lösa problemen, säger Muna Sicid, som var en av initiativtagarna till nätverket och manifestationen.

I samband med demonstrationen kommer föräldrarna att presentera ett program med 34 punkter, som ett alternativ till regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten.

– Politikerna måste ta sitt ansvar på allvar. De måste börja om från början och göra rätt. Våra myndigheter, som arbetsförmedlingen, försäkringskassan, förvaltningen måste komma tillbaka till Järva. Enbart fler poliser löser ingenting, säger Fatuma Mohamed, en av mammorna som ska delta.

Kerstin Gustafsson Figueroa

#nationellkris
#stoppaskjutningarna

somaliska kvinnor i tensta centrum
Mammorna samlades i Tensta efter senaste dödsskjutningen.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag förstår resenärernas frustration”

Kollektivtrafik och miljöregionråd, Tomas Eriksson (MP) hörde av sig till Nyhetsbyrån Järva efter förra veckans artikel om rulltrappan i Rinkeby tunnelbana.- Jag vill bara uttrycka, att jag förstår resenärernas frustration.

Stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista har möte ikväll

Ikväll har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd möte i Folkets Husby. Viktiga frågor som ska behandlas rör föreningsbidragen, om Sociala insatsgruppen ska utökas och om det blir någon upprustning av Akalla torg och busstation.

Drömmar på väggarna i Hjulsta

Ungdomar från Tensta och Spånga har gjort muralmålningar av sina drömmar som sommarjobb. De har under tre veckor målat i gångtunneln under Hjulstastråket.

Antal smittade av corona i hela Stockholms län redovisas

Smittskydd Stockholm redovisar antalet smittade personer fördelat per kommun eller stadsdel där de smittade är bosatta. Värst drabbade är stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.