Klipp ur Rinkeby Tidning från 1991. Insändare mot kriget. Bild på demonstrationståg.
Rinkebyarkivet.

För nästan exakt 30 år sedan anordnades en demonstration i Järva mot kriget i Persiska viken. Rinkeby Tidning skrev om det i sitt första nummer 1991.

Författaren Gunilla Lundgren, som skriver boken till Rinkebys 50-årsjubileum, hittade artikeln när hon sorterade material till en utställning på Rinkeby bibliotek i höst. Artikeln handlar om 150 personer som tågade från Tensta till Rinkeby i ”en demonstration mot kriget i Persiska viken och uppmanade USA att lämna Mellanöstern”.

Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig

I artikeln står det att Gunilla Lundgren var en av dem som talade på Rinkeby torg den 9 februari 1991. Gunilla Lundgren var också initiativtagare till ett upprop som Sveriges barnboksförfattare riktat till regeringen i protest mot att regeringen ställt sig bakom FN-resolution 678, samtidigt som den ställt sig bakom barnkonventionen.

”Varje dag möter jag flyktingbarn i Rinkeby som har släktingar i Mellanöstern och som själva har upplevt krig. Jag skäms inför dem att mitt land stöder krig”, sade Gunilla Lundgren i artikeln i Rinkeby Tidning.

Källa: Rinkeby Tidning, 1991/Rinkebyarkivet

Lämna ett svar
You May Also Like

Grönt initiativ vill ta kampen om Hästa gård

Stockholms stad och miljöborgarråd Daniel Helldén har meddelat att 30 miljoner anslås för att rusta upp Hästa gård. – För oss kom det som en överraskning. Men om man avser att rusta upp Hästa gård borde man ta hänsyn till de medborgarförslag som redan finns, säger Mariam Jallow Tholozan från Grönt Initiativ.

I Solna tingsrätt, sal 12, 09.00

Utanför sal 12 i Solna tingsrätt väntar två kvinnor på att få gå in i salen. De har båda arbetat i många år på Hjulsta grundskola, en av dem i skolköket och den andra som skolsekreterare. Den 5 februari fick de och ytterligare en kollega sparken, anklagade för att ha stulit mat i skolans kök. – Tack för att ni kom, säger de. 

Pandemisysslor och funderingar över året som gått

2020 är ett år som vi sent ska glömma av olika anledningar. Mest för den världsomspännande pandemin förstås, men också för att det på alla sätt skapat förändring.

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.