Tvättstuga

Det här är del 3 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut. 

Mamma Mona

Om den som bokat resterande två maskiner inte dyker upp inom trettio minuter efter avsatt tvättid så är det fritt fram för andra att ta dom. Mona står redo med full last och kollar på klockan. Trettioen minuter över och ingen syns till, glädjen är större än vid en jackpot.

Trots tvättid en gång i veckan så räcker tre maskiner aldrig till, hon behöver samtliga fem för att kunna bli klar utan stress. Ali och Aicha brukar hjälpa till när dom kan, dom känner till ryggbesvären hon haft sen tvillinggraviditeten. Hennes man Hussein arbetar dubbla pass och har knappt två lediga timmar för vila per dag innan han får fem timmars sömn och gör sig redo för nästa skift. Idag är hon ensam i tvättstugan, och börjar genast grubbla.

Hon saknar sitt tidigare liv. Med middagar, vänner, festligheter och högtider som firades på riktigt. Trots att hon höll dom bästa middagarna och var en mästarinna på att underhålla sina gäster med sitt varma bemötande är förutsättningarna helt annorlunda idag. Däremot så har hon något nu som hon aldrig kunnat drömma om i sina yngre dagar – sina två bedårande barn.

Idag är relationen annorlunda. Ali agerar kontrollpolis och storebror medan Aicha håller tyst om sitt liv

Dagen då ultraljudet visade att det var två hjärtan som slog kommer hon aldrig att glömma. Hon visste att hon väntade barn och var mentalt redo, men hon hade inte anat att hon skulle berikas med två samtidigt. Aicha, som låg överst i magen, tryckte på mot hennes revben konstant under graviditeten. Ali kom ut först, trettio minuter senare kom Aicha. Dom trettio minuterna har Ali alltid använt mot sin syster, sagt att hon måste respektera dom äldre. Hon blev så förbannad som liten, men Mona brukade trösta henne med att Aicha fick ligga närmast hennes hjärta under hela graviditeten.

Det är inte lätt att uppfostra jämnåriga barn, busigheten var konstant och dom hade alltid varandra vid sin sida, hundraprocentigt lojala så fort dom ställt till med något. Dom var omöjliga att separera som barn, dom sprang runt som en sammansatt tornado ända tills dom blev tonåringar.

Idag är relationen annorlunda. Ali agerar kontrollpolis och storebror medan Aicha håller tyst om sitt liv. Dom stänger in sig i varsitt rum, enda gången dom ses tillsammans nu är vid middagen.

Tydligen är det jättestor skillnad på om det är tre streck eller fyra

Tidigare såg Mona alltid Aicha när hon såg Ali, idag måste hon leta på olika håll. Det är bra att dom blir egna individer, men det är svårt att hänga med i deras utveckling. Förut hade hon nummer till alla deras vänners föräldrar, nu vet hon inte ens namnen på alla deras vänner. Dom gick från att vara som siamesiska tvillingar till att aldrig veta var den andra håller hus.

Hon lägger in kläderna i torktumlaren och kollar på Adidaströjan som dom delar på. Besattheten vid detta märke, Mona ser ingen skillnad på den här och den hon köpte i hemlandet, som dom skrattade åt. Tydigen är det jättestor skillnad på om det är tre streck eller fyra. Ju fler streck desto bättre ju.

Hon plockar upp en liten midjeväska och kollar fundersamt på den. Aicha har alltid sagt att midjeväskor är för tanter och sagt åt Mona att inte använda en, nu har hon plötsligt gått och köpt en.

Mona skakar på huvudet och känner sig övertygad om att hennes egen känsla för mode är underskattad.

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. Boken är skriven av Melody Farshin och utgiven på Bonnier Carlsen 2018. Del 4 publiceras imorgon.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

163 och andra älskade postnummer på museum

Älskade postnummer heter en utställning på Postmuseum som handlar om postnummer och deras betydelse för svensk hiphop. Flera av landets största hiphop-artister berättar om vilka tre siffror som är hemma för dem och vad de betyder.

Sommarsingel från Erik Lundin

Den har snurrat ett par veckor nu, Erik Lundins senaste singel. Det är ett nytt sound, sommarstudsiga elektroniska beats och en rimkavalkad utan dess like.

Lyssna på GALDEM A TALK!

GALDEM A TALK, med andra ord, Tjejer som pratar, är podcasten från Järva som gjort succé. Nu kan du lyssna på podcasten här på Nyhetsbyrån Järva i ett unikt samarbete. 

Om SVT:s serie Kalifat – del 3

Zamzam Bouraleh såg reklamen i tunnelbanan för SVT:s serie Kalifat. – Jag kände att jag ska ge den här serien en chans. Var skeptisk från början, tänkte att den kanske skulle vara för extrem. Men jag tyckte om serien, jättemycket.