Igår gick både Moderaterna och Miljöpartiet i Stockholm ut och sa att det nu skulle bli lättare för våldsutsatta att få förtur i bostadskön.
Men det är inte sant.

Förtur för våldsutsatta är något jag drivit och väntat på. Rådande regelverk gör det tyvärr oerhört svårt för våldsutsatta kvinnor att få förtur trots att de ofta fått fly sina hem och att svårigheten att få en ny bostad blir större för den som är hotad. Dessutom har det nu, med det grönblå styret i Stockholm, blivit ännu svårare för kvinnor som flytt från våld att få en lägenhet. När ombildningar av billiga hyresrätter görs i ytterstaden slår det hårdast mot våldsutsatta kvinnor med barn som många gånger fått lämna allt för att få leva ett liv utan våld och förtryck.

Ärendet innehåller inget förslag på ändring i riktlinjerna för förtur

Därför var det en stor besvikelse att läsa det ärende som ska tas i bostadsförmedlingens styrelse på torsdag. Det innehåller nämligen inget förslag på ändring i riktlinjerna för förtur. Det innebär bland annat att två-års-regeln blir kvar, en regel som innebär att alla som inte bott enbart i Stockholm de senaste två åren nekas förtur. I praktiken innebär det att den som flytt från en våldsam man och därför tillfälligt bott i exempelvis Huddinge kommun under tre månader automatisk får avslag. I ärendet står till och med att en förändring av två-års-regeln skulle leda till att fler fick förtur men detta väljer man alltså att inte göra.

En polisanmälan har aldrig varit ett krav för förtur på det sätt som Dennis Wedin påstår i SVT

Det Moderaterna och Miljöpartiet går ut och talar högt om nu är att man framöver ska lägga mindre tonvikt vid en polisanmälan när hotbilden ska styrkas. Gott så, men att hävda att det är att förändra reglerna är helt enkelt inte sant.
En polisanmälan har aldrig varit ett krav för förtur på det sätt som Dennis Wedin påstår i ett nyhetsinslag på SVT.

Jag önskar verkligen att en större förändring av regelverket hade gjorts och ja, jag önskar att det hade gjorts för länge sen. Det var något som Fi Stockholm kämpade för men inte fick igenom under den tid vi satt vid makten. Och nu när ett nytt styre tagit vid, ett styre som dessutom gått ut hårt med att de ska förändra regelverket, så händer fortfarande praktiskt taget ingenting.

Idag är Internationella dagen för avskaffandet av allt våld mot kvinnor och fortfarande ser vi inte tillräcklig politisk vilja att se till att alla kvinnor får leva ett liv fritt från våld. Det är ändå för sorgligt.

Anna Rantala Bonnier, ersättare i socialnämnden för Feministiskt Initiativ Stockholm
Lämna ett svar
You May Also Like

Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer

Nu höjer regeringen bostadsbidraget för barnfamiljer. Många hushåll har drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin. För att nå ut till hushåll med svag ekonomi är bostadsbidraget en träffsäker förmån. Därför är det också en bra förmån för att ge ekonomiskt utsatta barnhushåll extra resurser. Detta är bra för många i stadsdelarna i Järva.

Det behövs en Lex Hembla och en ny bostadspolitik

Av de hyreshus som byggdes av Stockholms kommunägda Svenska Bostäder (SB) i Husby i mitten av 1970-talet ägs i dag drygt hälften av SB och de övriga av Vonoviaägda Hembla. Detta efter en spekulationskarusell med åtta ägarbyten sedan de först såldes ut 1998, varav fem under de senaste tio åren.

Vi vill ha råd att bo kvar i våra hem!

Redan idag är det cirka två till tre tusen kronor dyrare att bo i hyresrätt jämfört med en bostadsrätt av motsvarande storlek. För många är hyrorna idag alldeles för höga, speciellt för nyproducerade lägenheter. 

Innerstadsblues, eller Gräset är grönare på Järva

Kompisen och jag pratar någon timme i telefon då och då från våra isoleringar. Jazzkatten bor på Söder, i ett av de mest eftertraktade kvarteren nära Mariatorget. Lägenheterna snittar ett kvadratmeterpris på 90 lakan.