Katia Ibarra framför ett av kontverken i papier marché. Bild: Maria Lambert Skewes

Under november kommer det hållas öppna workshopar i papier-maché i Husby konsthall. Allt under handledning av konstnären Katia Ibarra.
– Papier-maché är så mycket mer än pyssel på förskolan!

”Husby händer” är en papier-maché-workshop för alla att träffas och via händerna skapa hantverk och utväxla erfarenheter. Katia Ibarra kommer på Husby konsthall visa tekniken kring papier-maché och tillsammans skapa konsthantverk inspirerat från Mexiko.

– Jag vill sprida denna mexikanska konstform till Sverige. Jag ser mig själv som en papier-maché-ambassadör! säger Katia Ibarra

Det finns många olika typer av papier-maché-figurer och former. Den vanligaste, som alla barn lär sig tillverka från tidig ålder är piñatan, ett måste för alla kalas. Den innehåller idag oftast godis, men tidigare även annat mer nyttigt, som frukt.

En annan form är de flera meter höga Judas-figurer, som brukar bäras i parader i Mexiko. Och alebrijes, som är ett fantasidjur och en blandning av flera djur i en kropp, precis som den svenska gripen.
– Alebrijes uppgift är att ta hand om oss, de är inte alls farliga eller elaka, säger Katia Ibarra. 

Dessa olika figurer är skapade av så kallade ”cartoneros” och har inspirerat kända konstnärer, så som Frida Kahlo och Diego Rivera. 

Konsthallen kommer att vara ett slags öppen ateljé för alla som vill prova på skapandet med papier-maché. Tanken är att vem som helst skall kunna komma och dela med sig av sina erfarenheter, tekniker och att tillsammans skapa konstverk.

Maria Lambert Skewes

När:
10-11 november kl 11-16 (lär ut och berättar om papier-maché tekniken)
12-16 november kl 11-16 (öppen workshop)
17-18 november kl 11-16 (lär ut och berättar som papier-maché tekniken, erfarenhetsutbyte, kunskaper inom olika hantverk)
24 november kl 12-16 Avslutning och finissage där konstverken presenteras

Adress: Husby Konsthall, Husbystigen 8, Husby Gård, Kista
Kostnad: Gratis

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Suad Ali om sin debutroman

Suad Ali, statsvetare som har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket, debuterar som författare med romanen “Dina händer var fulla av liv”. I torsdags kväll bjöd Rinkeby Folkets Hus in till ett samtal om boken.

Skriv en text och vinn ett pris

Har du texter liggande i byrålådan som väntar på att bli lästa av världen? Nu har du chansen att få dem både lästa och prisade i någon av de lokala texttävlingarna som pågår just nu i Järva.

”Jag vill se patriarkatet falla överallt”

För sju år sedan var Ronak Moaf Mirlashari med och grundade StreetGäris, nu är hon aktuell som en av författarna till den feministiska antologin Sida vid sida. – Texten är en hyllning till det som har format mig, säger Ronak Moaf Mirlashari.

Pakistansk lastbilskonst rullar in i Järva Folkets Park

I Pakistan är lastbilarna inte bara ett transportmedel, utan även rullande konstgallerier. Nu kommer tre konstnärer från Pakistan till Järva och visar hur de arbetar.