Katia Ibarra framför ett av kontverken i papier marché. Bild: Maria Lambert Skewes

Under november kommer det hållas öppna workshopar i papier-maché i Husby konsthall. Allt under handledning av konstnären Katia Ibarra.
– Papier-maché är så mycket mer än pyssel på förskolan!

”Husby händer” är en papier-maché-workshop för alla att träffas och via händerna skapa hantverk och utväxla erfarenheter. Katia Ibarra kommer på Husby konsthall visa tekniken kring papier-maché och tillsammans skapa konsthantverk inspirerat från Mexiko.

– Jag vill sprida denna mexikanska konstform till Sverige. Jag ser mig själv som en papier-maché-ambassadör! säger Katia Ibarra

Det finns många olika typer av papier-maché-figurer och former. Den vanligaste, som alla barn lär sig tillverka från tidig ålder är piñatan, ett måste för alla kalas. Den innehåller idag oftast godis, men tidigare även annat mer nyttigt, som frukt.

En annan form är de flera meter höga Judas-figurer, som brukar bäras i parader i Mexiko. Och alebrijes, som är ett fantasidjur och en blandning av flera djur i en kropp, precis som den svenska gripen.
– Alebrijes uppgift är att ta hand om oss, de är inte alls farliga eller elaka, säger Katia Ibarra. 

Dessa olika figurer är skapade av så kallade ”cartoneros” och har inspirerat kända konstnärer, så som Frida Kahlo och Diego Rivera. 

Konsthallen kommer att vara ett slags öppen ateljé för alla som vill prova på skapandet med papier-maché. Tanken är att vem som helst skall kunna komma och dela med sig av sina erfarenheter, tekniker och att tillsammans skapa konstverk.

Maria Lambert Skewes

När:
10-11 november kl 11-16 (lär ut och berättar om papier-maché tekniken)
12-16 november kl 11-16 (öppen workshop)
17-18 november kl 11-16 (lär ut och berättar som papier-maché tekniken, erfarenhetsutbyte, kunskaper inom olika hantverk)
24 november kl 12-16 Avslutning och finissage där konstverken presenteras

Adress: Husby Konsthall, Husbystigen 8, Husby Gård, Kista
Kostnad: Gratis

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Unga ställer ut sin fotokonst i Tensta centrum

Fotografier på temat trygga och otrygga platser pågår i Tensta centrum. Ungdomar som gick en fotokurs i somras ställer ut. –Det här är ett utmärkt sätt att visa att Tensta har så mycket fint, som sällan kommer fram, sade Annika Friberg, M, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, när hon invigde utställningen.

Samisk teater på Kista bibliotek

I söndags var det ett samiskt evenemang för barn på Kista bibliotek. Det spelades en interaktiv teaterföreställning där barnen bland annat fick lära sig att jojka, samernas egna berättande, sångstil.

Lär känna Tenstas litteratur- och kulturhistoria genom digital stadsvandring

Tensta konsthalls nya stadsvandring öppnar dörrarna till områdets kultur- och litteraturhistoria. Stadsvandringen, som är ett samarbete med Tensta och Kista bibliotek, går att genomföra coronasäkert såväl hemma från soffan som på plats i Tensta. Allt som behövs? Ett par hörlurar och en karta.

Från ingenting till någonting

Denna nakna, skrämmande och hänförande självbiografi, Bortom mammas gata, är skriven av Alexandra Pascalidou. Här berättar hon om uppväxten i Rinkeby, de föraktfulla blickarna hennes hjältar till föräldrar har känt, och längtan efter något stort.