Inga Harnesk
Inga Harnesk

Jag hade gått till ABF på Sveavägen för att lyssna på ett program med rubriken ”Blir förorten en trygg plats utan dödsskjutningar?” som ”MAJVORS SOCIALA SALONG” hade inbjudit till. Föredragshållare var nationalekonomen Ingvar Nilsson. Utgångspunkten var att utanförskapet drabbar enskilda människor och samhället.

Salongen var full. Fryshusets Teatergrupp skulle inleda med en dialog ”Klippet”, men på grund av en bokningsmiss läste i stället en av författarna texterna för oss. Det handlade om en man och en kvinna som båda förlorat anhöriga genom våld. Vi fick höra en oerhört plågsam skildring av två ungdomars utsatthet alltifrån födelsen – år efter år med förhoppningar, kamp och misslyckanden – och ord av oändlig sorg och kärlek.

En första frågestund följde på detta, men man hade glömt använda mikrofoner, så allt hördes inte. Jag antar att många i publiken hade erfarenhet av socialt arbete eller bodde i en förort. Någon nämnde ändå att föräldrarna borde bli mer vaksamma. Men där svarade en ung kvinna att man var i högsta grad medveten. Tre unga kvinnor gjorde många inlägg i diskussionen.

I den andra frågestunden kom det en del exempel på hur man på olika håll kan ta sig an det utanförskap som upplevs. Jag nämnde Inkubator, en plattform på Folkets Husby där man på olika sätt förmedlar kunskap. Jag påstod att man hade så mycket kunskap och erfarenhet i orten och att många stannar kvar och stöttar främst unga vuxna och barnfamiljer.

En äldre dam påpekade att man hade stängt ut oss äldre från det allmänna rummet i förorten. Där kunde vi ju en gång samtala med de unga. Träffarna var en gång naturliga inslag, men så är det inte längre.

Utanför salen efter programmet kom jag att stå bredvid de unga kvinnorna och det visade sig att vi hade samma behov av att mötas i spontana samtal om – och när – vi känner för det. Den möjligheten ger gemenskap och tillhörighet. Vi skildes åt med kramar, så när jag svängde ut från ABF-huset mot T- banan var jag jätteglad. Nu hade det hänt igen! Man kan få kontakt över alla gränser bara man får möjlighet! Så alla som styr över portmonnäer: inrätta allrum!

(Vid vägkorsningen var det rött. Men när vi väntat en gång för länge gick vi mot rött fast det är olagligt. Det var bara fel på systemet.)

Inga Harnesk
Lämna ett svar
You May Also Like

Det blev inte som jag tänkt, men bättre än jag hade trott

Det började lite trist. Borde man inte göra något vettigt? Allt sånt man hade skjutit upp och inte har lust att göra? Då kom jag på det som brukar locka – ett besök på Erikshjälpen i Spånga – hållplats ”Solhöjden!”

Hopplöshet lika farligt som att röka dagligen

Hopplöshet är lika farligt som att vara vanerökare. Det kan leda till hjärtinfarkt och psykisk ohälsa.  Många människor som bor i utsatta områden har ingen tillit till samhället och de lokala politikerna. Det är viktigt för hälsan att ha tillit både till sig själv och till andra.

Susanne Leinsköld, vi vill ha en uppriktig ursäkt

Så har vi varit med om ännu en dödsskjutning i Järva. Och än en gång har vi somalier pekats ut, som orsaken till gängvåldet. Politiker och tjänstemän skyller ifrån sig och tar inget eget ansvar.

Samlingsplatser måste vi vara rädda om

När det talas om förorten framställs den som det betonggrå miljonsamhället. Är det bland andra Husby utanför Stockholm man talar om hela tiden, och som inte har någon framtid? Eller är det den färgglada förorten vid Järvafältet som byggdes på 1970-talet?