Tensta Rehab har stängt för gott. Hilkka Lundell och Javier Chazarreta.

När Tensta rehab stängde försvann den sista möjligheten till sjukgymnastik i Tensta. Nu måste patienterna resa för att få hjälp.
 – Det drabbar dem som behöver det mest, säger Javier Chazarreta.

Tensta Rehab har funnits i Tensta centrum sedan 1977. Men i somras tog avtalet med landstinget, det som numera heter Region Stockholm, slut. Nu måste patienterna åka till Rinkeby.

– Men där är det kö, trycket är hårt på den mottagningen, säger Hilkka Lundell.
– Och det kostar 64 kronor tur och retur till Rinkeby. Många patienter har inte råd med det, säger Javier Chazarreta.

Både Hilkka Lundell och Javier Chazarreta har arbetat som sjukgymnaster i Tensta länge. Javier i 20 år och Hilkka ännu längre, ända sedan mitten på 1980-talet. Men nu är det slut med det.
– Landstinget har mycket snäva ramar och rigida regler. Samma gäller för Tensta som för dem på Östermalm, även om problemen är mycket annorlunda här, säger Hilkka Lundell.

Det finns ett regelverk som säger att varje patient får sju behandlingar. Inte mer. Men i Tensta har många patienter multidiagnoser.
 – Många av våra patienter har upplevt fruktansvärda saker, som leder till psykosomatiska problem. Kroniska smärtor går inte att bota på sju gånger, säger Javier Chazarreta.

Tensta Rehab har behandlat runt 1800 patienter om året

Tensta Rehab har behandlat runt 1800 patienter om året. 150 av dem drabbades konkret när mottagningen stängde 1 juli.
– Det är synd, det finns jättemånga här som behöver hjälp, säger Hilkka Lundell. 
– Ja, och det fanns stor kompetens här som också försvinner, säger Javier Chazarreta.

När de fick besked från landstinget om att avtalet bröts tog de kontakt med de lokala politikerna.
– Vi tänkte att de är ändå politiker och talar politikens språk. Men de ville inte befatta sig med frågan. De skrev en mening att det inte var deras bord.

I helgen anordnade Javier Chazarreta och Hilkka Lundell loppis och utförsäljning av alla möbler och redskap för att tömma lokalen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De vill köpa sina lägenheter i Rinkeby

 Intresset av att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har varit obefintligt i Rinkeby. Men nu har det bildats ett nätverk för boende som vill köpa sin lägenhet, utan att bilda bostadsrättsförening. – Vi vill ha ett andelsägande, som de har i Botkyrka, säger Mohamed Hagi Farah. 

”Vi på Helio vill vara en hub för kreativa möten”

Denna vecka sitter Nyhetsbyrån Järva på Helio kontorshotell i Kista. Här i den stora loungen hittar ni oss. – Men kontorshotell låter lite tråkigt, så vi brukar kalla det co-working och kontorslösningar, säger Aysha Jones, som är platschef på Helio Kista.

FörortsEntreprenörerna lyfter framgångsrika förebilder

Barndomsvännerna Tomas Amanuel och Mustafa Zatara arbetar tillsammans med plattformen FörortsEntreprenörerna. – Jag googlade förortsentreprenörer och hittade tio svenska ansikten och de hade varken rötter i eller var från orten. Därför startade jag, säger Mustafa Zatara.

Skärpta restriktioner från och med julafton

Nu skärps restriktionerna under en månads tid. Det meddelade regeringen under en pressträff idag eftermiddag.