Några deltagare i kurs 2020.

För tredje året i rad håller Nyhetsbyrån Järva en grundkurs i journalistik. Tolv deltagare träffas varje tisdagskväll hela hösten på Kista folkhögskola.
– Jag har alltid haft en intresse för text, så jag tyckte det skulle vara nice att gå en kurs i journalistik, säger Oumaima Mohamed.

Den här hösten rådde en viss osäkerhet om kursen skulle bli av på grund av den pågående pandemin. Men i slutet av augusti träffades deltagarna för första gången, och gruppens storlek gör det möjligt att hålla distans. Tolv deltagare, de allra flesta från Järvaområdet, träffas vid 14 tillfällen för att studera journalistikens grunder, i praktik och teori.

Sagal Omar är en av dem.
– Mina kompisar gick kursen förra året och tyckte den var intressant. De uppmanade mig att gå och de ansökte till och med åt mig.

Jag vill lära mig hantverket

Mohamed Abdomagid skriver mycket i sitt arbete, men vill skriva mer.
 – Ja, jag vill lära mig hantverket, och utveckla skrivandet.

Anette Meliane säger detsamma.
 – Jag vill lära mig skriva artiklar och krönikor, mer korrekt, för att kunna uttrycka det jag tänker.

Abdi Hassan ser varje dag händelser som det borde skrivas om.
– Jag vill skriva om allt som sker i mitt område, det är viktigt att fler förstår allvaret. Om man informerar om problemen så kan man lättare hitta lösningar. 

Sara Thaer Dhiaa tycker att det är viktigt att fler deltar i samhällsdebatten.
– Det handlar om att få en allsidig bild i media, därför behövs det journalister med andra perspektiv.

Det behövs en lokal nyanserad röst

Berivan Yildiz hoppas att kursen ska lära henne att kunna förmedla sina och andras åsikter i skrift.
– Journalisternas främsta uppgift är att beskriva verkligheten och ge möjlighet för de förtryckta att bli hörda i samhället.

Hur orten beskrivs i media är något som de flesta har synpunkter på.
 – I de stora tidningarna finns mycket negativt snack om Järva, det behövs en lokal nyanserad röst, säger Asmaa Farah.

‑ Media speglar en viss bild, som jag inte känner igen mig i. Jag är uppvuxen här i Järva och har själv en annan bild, säger Maryan Bouraleh.

Kursen fortsätter till mitten av december. Efter höstlovet kommer flera etablerade journalister att föreläsa.

Texten är sammanställd av citat ur deltagarnas intervjuer med varandra.
Lämna ett svar
You May Also Like

När orten tar plats i litteraturen

Om platsens betydelse i litteraturen handlade samtalet på Eggeby gård mellan författarna Gunilla Lundgren, Seluah Alsaati och Melody Farshin. De har alla skrivit böcker där Järva spelar en väsentlig roll.

Moosa diskuterade vardagsrasism med sina gäster

Ramsis Moosa Assal hade veckans viktigaste live om rasism med gästerna Ebrima Faye, Mohamed Nuur och Liban Abdule. Det handlade om personliga upplevelser av den rasism som finns i Sverige idag. 

I Solna tingsrätt, sal 12, 09.00

Utanför sal 12 i Solna tingsrätt väntar två kvinnor på att få gå in i salen. De har båda arbetat i många år på Hjulsta grundskola, en av dem i skolköket och den andra som skolsekreterare. Den 5 februari fick de och ytterligare en kollega sparken, anklagade för att ha stulit mat i skolans kök. – Tack för att ni kom, säger de. 

”Bror, hur mår du egentligen?”

Edu orten har i podcastavsnitt #31 ”Om inte du ska ta första steget, vem ska ta det?” bjudit in Mohamed Yusuf och Sharmarke Said Ahmed från Husby, för att prata om psykisk ohälsa bland unga män i förorten.