”Vet du, det har aldrig varit värre än idag.” Hon har bott i Sverige i över 40 år. Hon är etablerad, respekterad och på alla sätt integrerad. Men hon är muslim.

”Förr så fick man frågor som ’varför äter ni inte gris?’ Eller ’har alla män fyra fruar?’ Men idag har även de, som vi betraktat som våra vänner, vänt sig emot oss.”

Hon tänker på Jan Guillou. Han som skrev bokserien om Arn, just för att förändra bilden av muslimer. Men idag tillhör han en i kören av röster som kräver att slöjan ska av.

Vi ses på Kista folkhögskola när ärkebiskopen Antje Jackelén är på besök. I samtalet som uppstår mellan muslimer och kristna, frågar en representant från Svenska kyrkan om inte islam ska genomgå en reformation. Då svarar Abdulkader Habib, mannen som grundade landets enda muslimska folkhögskola:

”Jag vallfärdade till Mecka en gång. När vi skulle kasta stenarna på djävulen, så är vi många och det kan vara svårt att nå fram. Då får man ta några steg för att komma närmare, men man kan inte gå för nära, för då får du de andras stenar i huvudet. Det handlar om att balansera där emellan.”

Just där befinner sig muslimerna idag, menar han. ”Vi måste vara relevanta i det här samhället, men traditionen är mycket stark. Vi måste balansera där emellan. Jag tror att nästa generation kommer att kunna förändra.”

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Lämna ett svar
You May Also Like

Vilka är det som bestämmer?

Ungdomshuset Reactor ska stängas och verksamheten flyttas till mindre kontorslokaler i Husby…

Det mänskliga mötet är oslagbart

I Folkets Husby samlades Järvas valambassadörer en kväll några veckor efter valet.…

Alla pratar om lagen om anställningsskydd

Jag arbetade en gång som redaktör på en tidskrift som hade runt 100.000 läsare i månaden. En konflikt uppstod och redaktionschefen fick sparken på grund av ”personliga skäl”.

Är det verkligen fler ordningsvakter vi vill ha?

Den gravida kvinnan som brottades ner på tunnelbanan inne i city födde sitt barn för tidigt. Ordningsvakterna åtalas inte, utan återgår i tjänst som om ingenting har hänt. Vad händer med ordningsvakten som så brutalt behandlade en tolvåring i Kista galleria? Hans arbetsgivare tycker inte att något fel har begåtts.