I Folkets Husby samlades Järvas valambassadörer en kväll några veckor efter valet. Under flera månader hade de kämpat hårt för att öka valdeltagandet i Järva. Nu var det dags för utvärdering och eftertanke. I hela landet ökade valdeltagandet något. Men inte i Järva. Besvikelsen gick att ta på. Vad hade gått fel?

”Alla jag träffade sade att de hade röstat, eller skulle rösta. Jag trodde vi hade lyckats.”

”Många var besvikna på socialdemokraterna, när Löfven pratade om att sätta in militären mot orten.”

”Tidigare var det vi somalier som inte röstade. Nu är det andra grupper, många nyanlända, som inte röstar. Vi når inte dem.”

Två stora tårtor dukades fram i paus. Ett väl genomfört uppdrag ska firas, trots allt. I fotbollsklubbens omklädningsrum diskuteras inte längre OM de ska rösta, utan på vad. I tjejernas podradio diskuteras politik, likaså när kvinnorna ordnar fest.

Alla var överens om att mobiliseringen fortsätter, även mellan valen. Och i 15 av Järvas 37 valdistrikt ökade faktiskt antalet röstande. Det var där valambassadörerna hade knackat dörr och det var där som valstugorna hade stått. Det mänskliga mötet överträffar alla likes på facebook .

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Är det verkligen fler ordningsvakter vi vill ha?

Den gravida kvinnan som brottades ner på tunnelbanan inne i city födde sitt barn för tidigt. Ordningsvakterna åtalas inte, utan återgår i tjänst som om ingenting har hänt. Vad händer med ordningsvakten som så brutalt behandlade en tolvåring i Kista galleria? Hans arbetsgivare tycker inte att något fel har begåtts.

Inte någons baby

Jag har varit på teater. Det sker alldeles för sällan. Men när…

”Vad fan får vi för pengarna?”

Jag tillhör dem som länge hade en fast telefon. Det har jag inte längre, men jag håller fast vid Telia. Varför, frågar en del. Ja, jag orkar liksom inte byta.

Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det

Järvaveckan är över för den här gången. Fem dagar i tält, alldeles frivilligt. Första kvällen höll vi på att frysa ihjäl. Kväll nummer två var det varmt, men duggregn. De sista tre dagarna var det sol och ökenhetta.