I Folkets Husby samlades Järvas valambassadörer en kväll några veckor efter valet. Under flera månader hade de kämpat hårt för att öka valdeltagandet i Järva. Nu var det dags för utvärdering och eftertanke. I hela landet ökade valdeltagandet något. Men inte i Järva. Besvikelsen gick att ta på. Vad hade gått fel?

”Alla jag träffade sade att de hade röstat, eller skulle rösta. Jag trodde vi hade lyckats.”

”Många var besvikna på socialdemokraterna, när Löfven pratade om att sätta in militären mot orten.”

”Tidigare var det vi somalier som inte röstade. Nu är det andra grupper, många nyanlända, som inte röstar. Vi når inte dem.”

Två stora tårtor dukades fram i paus. Ett väl genomfört uppdrag ska firas, trots allt. I fotbollsklubbens omklädningsrum diskuteras inte längre OM de ska rösta, utan på vad. I tjejernas podradio diskuteras politik, likaså när kvinnorna ordnar fest.

Alla var överens om att mobiliseringen fortsätter, även mellan valen. Och i 15 av Järvas 37 valdistrikt ökade faktiskt antalet röstande. Det var där valambassadörerna hade knackat dörr och det var där som valstugorna hade stått. Det mänskliga mötet överträffar alla likes på facebook .

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jag står inte ut

Valet är över och jag har inte lyssnat på en enda valdebatt.…

Inga läkartider, men 2,2 miljarder i vinst

Nya chefen för vårdcentralen i Tensta uppmanar Tenstaborna att lista sig där. Fler patienter ger mer pengar och bättre vård, säger hon. Det stämmer naturligtvis. Men när folk ringer till vårdcentralen finns inga lediga läkartider. Och akuten i Tensta stängdes för länge sedan. Det är ont om pengar, säger verksamhetschefen.

”En egen tidning?”

”En egen tidning?” Ja, jag tänkte det. Blicken förändras när hon ser…

Valet närmar sig

Det var fullt framför scenen när P4 Stockholm anordnade debatt om hur…