”Tänk, alla miljoner som satsats här, och så lite har hänt”. Så sade en av mina bästa vänner, som arbetade i över ett decennium i en av förvaltningarna i Järva, när vi träffades senast. ”Vart har pengarna tagit vägen?” Den frågan är det flera som har ställt. Och många gånger.

En av alla satsningar var Demokratipengarna 2017. Då gick 6.6 miljoner till Spånga-Tensta och 10 miljoner till Rinkeby-Kista. Men i Spånga-Tensta gick bara 830 000 till organisationer som arbetade med lokala demokratiprojekt. Resten verkade ha använts till löner, lokalhyror, kontorsmaterial och annat som borde vara ordinarie verksamhet. Är det någon som vet hur pengarna användes i Rinkeby-Kista?

Dessutom verkar förvaltningarna få pengar ”över” med jämna mellanrum och skickar tillbaka pengar till staden centralt. Varför det? Senaste handlade det om föreningsbidragen i Rinkeby-Kista. Av de 1,6 miljoner som anslagits till föreningsbidrag användes bara 565 000. Det borde betraktas som tjänstefel.

Det var 22 föreningar som hade ansökt om föreningsbidrag och endast fem (!) fick pengar. Det kan bara betyda att förvaltningen har gjort ansökningsförfarandet så pass obegripligt att föreningslivet har gett upp. Av dem som fick stålar fanns scouterna (har aldrig träffat en enda scout under min tid som lokalreporter i Järva) och Naturskyddsföreningen (aldrig träffat dem heller). Däremot har jag träffat otaliga föreningar, som inte fått en spänn.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs mer: https://staging.nyhetsbyranjarva.se/rapport-fran-decembermotet-i-rinkeby-kistas-stadsdelsnamnd/

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Dagen efter det som inte fick hända

Dagen efter dödsskjutningen i Rinkeby är det märkligt lugnt i centrum. Men…

”Nu sätter de på sig skyddsvästarna igen”

Han ringde en eftermiddag och jag märkte att det var något. Han lät så ledsen. ”Nu är det oroligt i Tensta”, sade han. ”Nu sätter de på sig skyddsvästarna igen.” Dödsskjutningarna i landet blev fler under 2018, men just i Järva har det faktiskt varit lugnare. Men den senaste tiden har stämningen i stadsdelen försämrats.

Alla pratar om lagen om anställningsskydd

Jag arbetade en gång som redaktör på en tidskrift som hade runt 100.000 läsare i månaden. En konflikt uppstod och redaktionschefen fick sparken på grund av ”personliga skäl”.

Är det verkligen fler ordningsvakter vi vill ha?

Den gravida kvinnan som brottades ner på tunnelbanan inne i city födde sitt barn för tidigt. Ordningsvakterna åtalas inte, utan återgår i tjänst som om ingenting har hänt. Vad händer med ordningsvakten som så brutalt behandlade en tolvåring i Kista galleria? Hans arbetsgivare tycker inte att något fel har begåtts.