SVT och Aftonbladet har  skrivit att sex personer av de 15 som dog i sviterna av Cronaviruset är svensksomalier. Mediernas utpekande av somalier är stigmatiserande, generaliserande och fördomsfullt.

Det är inte första gången inte heller sista  att afrosvenskar utsätts för stigmatisering och svartmålning från olika håll i samhället.

Nu är det de etablerade mediernas tur att svartmåla somalier på ett stigmatiserande sätt. De menar att  svenska somalier är okunniga och har inte förmågan att ta till sig den rådande aktuella samhällsinformationen, som kan vara livsavgörande när Coronaviruset härjar som värst i storstadsregionerna.

Artiklarna leder till stigmatisering och ryktesspridning

Vi kan förstå upphovspersonernas välvilja och intentioner, de vill slå larm så att inte fler drabbas. Men artiklarna leder till stigmatisering och ryktesspridning och skadar mer än den gör nytta.  Både Somaliska läkarföreningens och SVT:s hantering av situationen är oproffsig.

Medierna presenterade inte något underlag för de avlidnas identitet eller nationalitet från Socialstyrelsen eller Region Stockholm. Medierna visar inte heller någon statistik eller vetenskaplig källa  för sina skriverier. Det fattas signifikanta studier från berörda myndigheter.

Alla handlingar som rör sjukvården är sekretessbelagda, det är omöjligt att utomstående kan ta del av patientens journal.

Medierna borde istället belysa pandemin utifrån ett klassperspektiv. De  ekonomiskt välmående grupperna i samhället åkte på semesterresa till Alperna för att åka skidor, andra åkte till solen i Spanien. Säkerligen smittades de av viruset därifrån och importerade det till Sverige.

Artiklarna blir startskottet för de högerextrema krafternas rasistiska attacker

Artiklarna där somalierna utpekas blir startskottet för de högerextrema krafternas rasistiska attacker mot redan marginaliserade grupper i samhället. De skyller virusets intensiva spridning på invandrare som bor i förorterna och utpekar dem som källan till viruset. Det är moraliskt oförsvarbart när våra demokratiska etablerade medier stigmatiserar och utmålar en folkgrupp på grund av etnicitet.

Samhället borde enas i kampen mot pandemin – inte splittras. Samhällets resurser är inte fördelade rättvist. Samhällets privilegierade har tillgång till väl fungerande  hälso- och sjukvård och bra utbildning, något som är  avgörande för individens livskvalitet. Klassklyftorna i samhället, på alla nivåer, avgör individens chanser i livet. De marginaliserade grupperna drabbas hårt av samhällets orättvisor.

Alla våra tankar är hos dem som är drabbade och deras anhöriga under den här svåra tiden. Det är en extra utsatt situation när anhöriga inte kan ordna begravningsceremoni för sina kära, som gick bort på grund av pandemin. Bara om samhället håller ihop kommer vi att klara oss ur den här krisen.

Kahin Ahmed, sociolog och samhällsvägledare
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Pensionärsmaffian är på gång igen

Pensionärsmaffian. Så beskrevs vi igår av Petra, biträdande rektor på Fryshuset i…

”Brenton Tarrant är en produkt av vår samtid”

Det var med en stor sorg och förtvivlan jag vaknade till nyheten om terrorattentatet i staden Christchurch i Nya Zeeland.

Vi är flyktens å mångfaldens segrare

Jag var för ung för att hinna registrera 80-talet, 90-talet hann jag däremot fånga. Jag minns VM Finalen 94 som om det vore igår, mellan Brasilien – Italien, Baggio sumpade sin straff på straffläggningen å Brasilien blev världsmästare i fotboll.

Ett medvetet beslut för att slå sönder Folkets Husby

Det har nog aldrig funnits ett tydligare exempel på hur man medvetet arbetar för att undergräva och slå sönder möjligheterna till lokal social mobilisering, än det nämndens moderate ordförande visar prov på i relationen till Folkets Husby.