SVT och Aftonbladet har  skrivit att sex personer av de 15 som dog i sviterna av Cronaviruset är svensksomalier. Mediernas utpekande av somalier är stigmatiserande, generaliserande och fördomsfullt.

Det är inte första gången inte heller sista  att afrosvenskar utsätts för stigmatisering och svartmålning från olika håll i samhället.

Nu är det de etablerade mediernas tur att svartmåla somalier på ett stigmatiserande sätt. De menar att  svenska somalier är okunniga och har inte förmågan att ta till sig den rådande aktuella samhällsinformationen, som kan vara livsavgörande när Coronaviruset härjar som värst i storstadsregionerna.

Artiklarna leder till stigmatisering och ryktesspridning

Vi kan förstå upphovspersonernas välvilja och intentioner, de vill slå larm så att inte fler drabbas. Men artiklarna leder till stigmatisering och ryktesspridning och skadar mer än den gör nytta.  Både Somaliska läkarföreningens och SVT:s hantering av situationen är oproffsig.

Medierna presenterade inte något underlag för de avlidnas identitet eller nationalitet från Socialstyrelsen eller Region Stockholm. Medierna visar inte heller någon statistik eller vetenskaplig källa  för sina skriverier. Det fattas signifikanta studier från berörda myndigheter.

Alla handlingar som rör sjukvården är sekretessbelagda, det är omöjligt att utomstående kan ta del av patientens journal.

Medierna borde istället belysa pandemin utifrån ett klassperspektiv. De  ekonomiskt välmående grupperna i samhället åkte på semesterresa till Alperna för att åka skidor, andra åkte till solen i Spanien. Säkerligen smittades de av viruset därifrån och importerade det till Sverige.

Artiklarna blir startskottet för de högerextrema krafternas rasistiska attacker

Artiklarna där somalierna utpekas blir startskottet för de högerextrema krafternas rasistiska attacker mot redan marginaliserade grupper i samhället. De skyller virusets intensiva spridning på invandrare som bor i förorterna och utpekar dem som källan till viruset. Det är moraliskt oförsvarbart när våra demokratiska etablerade medier stigmatiserar och utmålar en folkgrupp på grund av etnicitet.

Samhället borde enas i kampen mot pandemin – inte splittras. Samhällets resurser är inte fördelade rättvist. Samhällets privilegierade har tillgång till väl fungerande  hälso- och sjukvård och bra utbildning, något som är  avgörande för individens livskvalitet. Klassklyftorna i samhället, på alla nivåer, avgör individens chanser i livet. De marginaliserade grupperna drabbas hårt av samhällets orättvisor.

Alla våra tankar är hos dem som är drabbade och deras anhöriga under den här svåra tiden. Det är en extra utsatt situation när anhöriga inte kan ordna begravningsceremoni för sina kära, som gick bort på grund av pandemin. Bara om samhället håller ihop kommer vi att klara oss ur den här krisen.

Kahin Ahmed, sociolog och samhällsvägledare
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rapport från Landet utanför

Nej, så heter det ju inte. Jag menade ett ”utanförskapsområde”. Vad kan en ensamstående äldre kvinna hinna uppleva på en vecka? På den här orten?

Älskar jag Sverige?

Du gamla du fria, du förringar förortsmord, du tysta du främlingsföraktare belöna jag hälsar dig vänaste land uppå jord din sol din himmel dina ängder gröna din ras din lag dina axelmakter blåbruna Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden, jag vet att du icke är sagan som du var  ja vi vill leva vi vill dö i norden ja vi vill leva men vi dör i orten

Kanske är det dags att tänka om

Det var en helt vanlig torsdag, lite halvklart väder, ganska behaglig temperatur och jag var för ovanlighetens skull ledig. Så lite ovanlig var den.

Hur mycket koldioxid tål ditt samvete?

Jag läser om översvämningar i Tyskland och Belgien, men något annat känns som en knytnäve i magen. En rapport visar att om utsläppen av koldioxid fortsätter så är stora delar av Afrika och mellanöstern snart lika heta som Sahara är idag. Det är inte OK.