Fem av företagarna i Tensta centrum har sagts upp och erbjudits ett sämre hyresavtal.
 – Vi har arbetat här länge, sju dagar i veckan, och nu slänger de bara ut oss. Har vi inga rättigheter här i Sverige, undrar Mohammed Said Ibrahim.

Mohammed Said Ibrahim driver tillsammans med sin bror Amir en butik med herrkläder, som samtidigt är både skrädderi och kemtvätt.
– Vi har varit här i över tio år. Vi har alltid skött oss och betalat hyran i tid. Varför gör de så här?

Före jul fick de, och fyra andra företagare i Tensta centrum, information om att de är uppsagda. De uppmanades att skriva under ett nytt hyresavtal med sämre villkor, som innebär att de kan kastas ut med en månads varsel.

Den stora fisken äter upp de små

Den 22 februari hade företagarna möte med fastighetsägaren Fastpartner.
– Det är livsmedelsbutiken Matvärlden som ska expandera. På mötet visade de en ritning över hur allt skulle bli, säger Amir Said Ibrahim.
– Den stora fisken äter upp de små, säger han.

Mohammednur Hussien har tagit över lokalen som säljer kosmetika och samtidigt är en damfrisering. Han vill inte skriva under det nya avtalet.
– Jag har varit här i ett och ett halvt år och investerat mycket pengar. Nu måste jag flytta?

Likadant säger herrfrisören Mohamad Abdullah, som har sin salong bredvid presentbutiken, lite längre in i gången.
– De säger att vi måste flytta till en annan lokal på andra sidan i centrum. Men ingen vill vara där, alla butiker stänger efter några månader på den sidan.
Mohamad Abdullah är förtvivlad. Han kom som flykting från krigets Syrien för fyra år sedan. För nio månader sedan öppnade han sin egen salong.
– Jag tog två lån för att öppna här. Jag har renoverat hela lokalen och precis blivit klar. Kunderna går till andra frisörer om jag stänger.

Den femte företagaren Sirwan Mohammed, som också har en herrfrisering, har fått besked om uppsägning. Men det är oklart om hans lokal måste utrymmas. Han har fått motstridiga besked.
– De kanske tar halva lokalen, säger han med ett snett leende.
Han har också erbjudits en annan lokal på andra sidan centrum. Där finns tomma lokaler och ryktet säger att Lidl kommer att stänga.
– Det enda de erbjuder är en ny lokal med belysning, men ingen ersättning för inredning och annat som måste flyttas.

På måndag förmiddag har företagarna ett möte med en advokat inne i city.

Fastighetsägaren Fastpartner: Inget är klart ännu

Fastighetsägarna Fastpartner säger att förhandlingar med företagarna pågår.
– Vi har sagt upp dem för villkorsändring, eftersom vi vill kunna planera en ombyggnation. Men inget är bestämt, säger Madeleine Vinje, förvaltare hos Fastpartner.

Dario Flygberg, centrumchef på fastighetsbolaget, säger samma sak. Inget är klart.
– Tanken är att ingen ska försvinna, utan vi omlokaliserar. Vi höjer inte hyran heller, de behöver bara flytta 50 meter. Allt som går att flytta, flyttar vi. Om de flyttar kan de skräddarsy sina nya lokaler.

Dario Flygberg säger att kortare avtal behövs för att kunna utveckla centrum.
– För att kunna sjösätta de planer vi har måste vi ha mer flexibla hyresavtal. Vi har inte landat i något, men vi har en målbild som vi arbetar efter.

Är målbilden att Matvärlden tar över lokalerna?
– Det är en av flera arbetshypoteser, men just nu är det det.

Han betonar att förhandlingar pågår och inget är klart.
– Ett annat alternativ är att vi drar tillbaka våra uppsägningar för villkorsändring och kör vidare med de gamla avtalen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Panayotis Hatzipavlis
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vackra väggar i Rinkeby centrum

På Rinkeby torg målas det med full fart just nu. Väggarna pryds av lokala järvabor med färger som livar upp torget i det gråmulna vädret. På väggarna ser vi Cherrie, Imenella och Mohammed Hagi Farah. 

Al-Azahrs förskola i Hjulsta stängs imorgon

Stiftelsen Al-Azahr har förlorat sitt tillstånd och två förskolor kommer att stängas enligt besslut i Stockholms Stads utbildningsnämnd. Tillståndet att bedriva förskola återkallades i slutet av 2020. Stiftelsen Al-Azahr överklagade, men nu har förvaltningsrätten avslagit överklagan. – Imorgon den 10 augusti  kommer vi att stänga de två förskolor som bedrivs av Al-Azhar stiftelsen, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L) skolborgarråd i Stockholm stad till SVT Nyheter.

Skördefest hos Den Gulliga Folkrörelsen i Hjulsta

Den gulliga folkrörelsen bjöd in till skördefest på Hjulsta Ekoodling. Det blev mat och dans, musikuppträdanden och pachamanca.  – Alla är välkomna hit, här finns glädje och vi har sol!

Som United FF säkrade kontraktet

I sista matchen för säsongen, en säsong som präglats av covid-19, kunde Som United FF säkra en plats i Division 4. De besegrade Erikslunds KF med 4-1 på hemmaplan.