Adam Tensta är en av dem som firar att Tensta Centrum fyller 50. Bild: Yasemin Öztenar

Bland årets Sommarvärdar hörs två röster från Järva. Musikproducenten Adam ”Tensta” Taal och Ahmed Abdirahman initiativtagare till Järvaveckan debuterar båda som sommarpratare i P1. 

Strax efter att alla årets sommarvärdar avslöjats under onsdagen intog Adam Taal Järvaveckan. Nyhetsbyrån Järva hann prata sommarprat med honom och om den musikutbildning för Järvaungdomar som han har startat.

– Mitt sommarprat kommer att bli något unikt för mig. Ett samtal med min pappa, om relationen och det som vi aldrig pratat om tidigare. Vi får se om han vill vara med.

Har du en back-upp plan, om din pappa inte vill?

– Nej, säger Adam, och ler.

I programmet kommer han att berätta om sin uppväxt sin ensamstående mamma och om hur relationen varit med hans pappa. Ett ämne som han ser som angeläget och vet att många i samhället är berörda av.

Adam kommer att spela gambianska och senegalesiska låtar. Och att det är musiken som alltid ligger i fokus går inte att missta. Vid entrén till Järvaveckan blev det snabbt en folksamling när Adam Tensta live-framträdde, bjöd på A capella och delade mikrofon med nyfikna barn.

Hans nya initiativ FRAMÅT är en musikutbildning med fokus på att undervisa just unga talanger i Järvaområdet om hur man kan etablera sig i musikbranschen.

– Hip-hop är den musikgenre som får fram de viktigaste perspektiven, säger Adam.


Fakta:

  • Traditionen med sommarpratare sträcker sig tillbaka till 1959. Varje sommar får 58 profiler dela med sig av sina berättelser och musiksmak. Årets Sommar i P1 sänds varje dag 23 juni-19 augusti.
    Adam Taal håller i sitt program den 2 augusti 10:00 och Ahmed Abdirahman den 1 juli.
  • FRAMÅT vänder sig till elever mellan 16 – 26 år som brinner för musik. 40 elever antas och utbildningen sträcker sig över 2 terminer och bedrivs med stöd av Kulturskolan och Kulturförvaltningen.
Yasemin Öztenar
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Internationella dagen mot våld mot kvinnor uppmärksammas

I lördags var det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. I…

Mer om viruset – länkar med information på andra språk

Coronaviruset är nu spritt i hela det svenska samhället, åtminstone i Stockholm och andra stora städer. Mer är 1 000 personer är smittade och sju patienter hade dött fram till måndag eftermiddag.

Nu är de flesta barnen tillbaka på förskolorna igen

Under coronapandemin har många hållit sina barn hemma från förskolan. Men nu börjar barnen komma tillbaka. – Ja, idag var nästan alla här, säger Yvonne Andersson, på Knutbygårdens förskola i Rinkeby.

Årets Abdi-pris till Malmö

Årets Abdi-pris delades ut i Folkets Husby igår kväll. Priset gick till Helamalmö.  – Vi vill tacka er, det är mycket hedrande att vara här, sade Mathi de Jallad, som den här kvällen talade i organisationens namn.