SWATABs VD Mats Marklund ger i ett mejl sin syn på det resultat som forskaren David Wensbo Posaric fick fram när han testade om det avjoniserade vattnet hade de egenskaper som påstås. Han skriver:

”Den sjunkande nivån av partiklar/smuts som David mätte upp i avloppsvattnet efter varje tvättcykel motsvarar ungefär den kurva man kan tänka sig. Noterbart är att kranvattnet innan filtrering innehåller 335ppm, efter filtrering 0,4ppm och i avloppet från den sista sköljningen 16ppm, detta innebär att vattnet i varje sköljning plockat bort en stor mängd smuts och partiklar från tvätten.
David hävdar också att vattnet inte påverkat tvätten som ett ultrarent vatten men eftersom han mäter vattnet i avloppet (efter att vattnet flera gånger passerat genom textilierna) har detta inte kunnat bevisas.
Intressant är också att DIRO-vattnet har en högre renhetsgrad 0,4ppm än Davids laboratorievatten 1,0ppm.

David anser vidare att vi kan förenkla vår filterteknik med bibehållen tvätteffekt vilket möjligen kan vara sant i detta test med lätt smutsad vardagstvätt. Vi anser dock att DIRO-vattnet bör ha en kapacitet att klara betydligt tuffare utmaningar än så. Dessutom står den filterdel som David vill plocka bort för en väldigt liten del av totalkostnaden.

En personlig reflektion på Davids stora energi och insats i det här fallet är att jag inte förstår varför han riktar den mot DIRO-vattnet som har en mycket positiv miljöpåverkan och inte mot tvättmedel eller i synnerhet överdosering av tvättmedel som har en mycket negativ miljöpåverkan.”

Mats Marklund

Kort kommentar från David Wensbo Posaric:
”Jag välkomnar att diskussionen nu äntligen börjar handla om detaljer kring hur SWATAB:s ultrarena vatten är tänkt att fungera. De argument för DIRO-vatten som Mats här framför bemöter jag mer än gärna offentligt i detalj, måhända som en separat artikel i Nyhetsbyrån Järva eller i vilken annan form av öppen debatt som helst. Jag gillar helt enkelt när faktabaserade utförliga resonemang och kritiska experiment kommer före stora omvälvande beslut, som ju påverkar människor på riktigt.”

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Antal smittade av corona i hela Stockholms län redovisas

Smittskydd Stockholm redovisar antalet smittade personer fördelat per kommun eller stadsdel där de smittade är bosatta. Värst drabbade är stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Dagkollo hela sommaren med BK Bussenhus och Rädda Barnen

På Eggeby gård har barn kunnat komma till BK Bussenhus och Rädda Barnens dagkollo hela sommaren. Akrem Hashim Yahya är en av handledarna för 66 sommarjobbare. Med sommarjobbarna har de organiserat olika aktiviteter för barn mellan 9 till 13 år.

Man gripen för knivdåd igår kväll

En man har förts till sjukhus med ambulans efter att ha knivskurits i en lägenhet i Rinkeby, rapporterar SVT Nyheter. 

Spånga-Tensta: Fördelningen av föreningsbidragen 2019

Stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta fördelar 1,8 miljoner i föreningsbidrag, om förvaltningens förslag antas vid stadsdelsnämndens möte på torsdagskvällen. Det är mindre pengar än förra året, men tre gånger så mycket som i Rinkeby-Kista.