Igår anordnade Familjebostäder och Kista SC fotboll för tjejer på en uppblåsbar fotbollsplan uppe på Rinkebystråket. Och nu på fredag blir det fotboll igen.

– Idag så är det prova-på-fotbollsturnering  för tjejer mellan 9 till 13 år, men äldre eller yngre syskon får också vara med, säger Elin Sundqvist från Familjebostäder.

Familjebostäder anordnade turneringen tillsammans med Kista SC.
– Ja, vi vill erbjuda en rolig aktivitet, framför allt för tjejer, så att de kan testa något de aldrig har gjort förut. Det är en aktivitet mitt i sommaren när det inte händer så mycket annat, säger Elin Sundqvist.

Filiz Sayin är fotbollstränare för flickor 08/09 i Kista SC och en av dem som ansvarar för fotbollsturneringen.
– Vi är här den här veckan i Rinkeby. Det är bra att barn rör sig mer och fotboll är en sport som de kanske är intresserad av, säger hon.

Finns det fler lag för andra åldersgrupper?

– Vi har flera åldersgrupper, från fotbollsskolan för femåringar och ända upp till de äldsta som är 14 år, säger Filiz Sayin.

Är det kostnadsfritt att vara med i klubben?

– Nej, det finns en medlemsavgift man måste betala. Den är olika för olika åldersgrupper, men när man är i fotbollsskolan betalar man en medlemsavgift och då får man ett start-kit med ryggsäck, kläder, strumpor och boll.

Filiz Sayin och KIsta SC lag spelar många turneringar.
 – Ja, Sankt Erikscupen spelar vi varje år, från maj till oktober, och vi spelar varje helg. Det finns också Gothia cup och Aroscupen, där vi har varit med. Då var vi tre dagar i Västerås. Vi försöker åka på övernattningscuper, för det är viktigt för både tjejer och killar. Det blir en helt annan gemenskap då.

Är det svårt att få flickor att spela fotboll?

– Det är svårare här i området än i andra områden. Jag tror, att det är kulturellt, en del tror att “att tjejer spelar inte fotboll”. Men fotboll är för alla. Vissa föräldrar kanske tycker basket är bättre, eftersom fotboll spelar vi oavsett väder, även när det regnar eller snöar, säger Filiz Sayin.

En av flickorna som spelade fotboll, och den enda som ville bli intervjuad, tyckte att det var jättekul.

Hur roligt är det, från 1 till 10?

– 10!

Varför gillar du att spela fotboll?

– För att man kan gå ut och spela när som helst om man är uttråkad och det är bra att vara utomhus.

Text och bilder: Najma Abdi och Niso Yakubova

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ny pandemilag – det här gäller

Riksdagen har röstat fram regeringens förslag om en tillfällig pandemilag. Lagen börjar gälla från och med imorgon, den 10 januari till och med den sista september 2021.

Nyårskrönika: Tillsammans kan vi bygga något stort och viktigt

Vad har hänt under året som gått? I en nyårskrönika är det…

Gaslukt berodde på extraordinärt avloppsstopp

Den starka lukt som spreds i nordvästra Stockholm under förmiddagen berodde på ett avloppsstopp på Degerbygränd 19 i Rinkeby.

Stor Eid-fest på Rinkebystråket

Muslimernas stora högtid Eid al-fitr firas i dagarna tre, och andra dagen var det fest på Rinkebystråket.