I Järva har sammantaget 2909 ungdomar sökt sommarjobb i år. Men efter att antalet sommarjobb för unga i Järva har sjunkit de senaste åren, och med anledning av den fortsatt pågående pandemin, så är det många som väntar spänt på besked när sommaren närmar sig.

Om några månader är det sommar och många ungdomar i Stockholm väntar spänt på besked om de har fått sommarjobb. I stadsdelen Spånga-Tensta har 1369 personer sökt sommarjobb och i skrivande stund finns det 685 platser för sommarjobb, men det planeras för ytterligare 100 platser. Enligt stadsdelsförvaltningen är ambition att kunna erbjuda så många ungdomar som möjligt feriejobb i sommar.

Det är ett steg in i det vuxna livet, man känner att man har ansvar

I Rinkeby-Kista har 1540 ungdomar sökt om feriejobb. Antalet sommarjobb för unga i Järva har sjunkit de senaste åren. 2019 sökte 1545 ungdomar i Rinkeby-Kista sommarjobb och drygt 1100 fick arbete. Förra året, under när pandemin lamslog landet, var det många sommarjobb som försvann, i synnerhet inom omsorg, men Rinkeby-Kista kunde till sist ordna närmare 800 sommarjobb. 

Ali, 19, från Rinkeby är en av dem som har sökt sommarjobb i år. Han säger att det är svårt att komma in i arbetsmarknaden, det är enklare att få sommarjobb än ett vanligt jobb. Men viktigast av allt säger han är att han får sysselsättning.

– Det är ett steg in i det vuxna livet, man känner att man har ansvar. Man måste hem tidigt för att sova för att kunna vakna upp och ta sig till sitt jobb i tid, säger Ali.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Han slår mig i huvudet och sätter på mig handfängsel”

Många i Järva har egna och dåliga erfarenheter av polisen. Men inte många vill öppet kritisera polisens arbete, eftersom de är rädda för repressalier. En ung man kontaktar redaktionen på instagram. Han vill berätta om sina erfarenheter. Anonymt.

Hon anmälde skolan till Skolinspektionen – skolan svarade med orosanmälan

En elev ska ha blivit mobbad på Engelska Skolan i Kista till den grad att hon har velat ta sitt liv. Mamman till barnet ska då ha försökt kommunicera med skolan för att hitta en lösning, men har upplevt att hon inte tagits på allvar. Hon har därför anmält skolan till Skolinspektionen och menar att rektorn på skolan har hämnats genom att göra en orosanmälan mot henne till socialtjänsten.

Hodans tv-kanal når många somalier i Järva

Community integration show är ett samhällsprogram som är nätbaserat och sänds från Husby på somaliska. Programmet belyser olika problem och tar upp ämnen som engagerar människor och öppnar upp för samtal.

Nyhetsbyrån Järva besökte S:ta Birgittas folkhögskola

S:t Birgittas folkhögskola  är en folkhögskola i Södertälje med katolsk profil. Nyhetsbyrån Järva blev inbjuden att berätta om vår tidning och verksamhet.  – Nu har vi funnits i 20 månader i Järva och antalet läsare växer hela tiden, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.