I Järva har sammantaget 2909 ungdomar sökt sommarjobb i år. Men efter att antalet sommarjobb för unga i Järva har sjunkit de senaste åren, och med anledning av den fortsatt pågående pandemin, så är det många som väntar spänt på besked när sommaren närmar sig.

Om några månader är det sommar och många ungdomar i Stockholm väntar spänt på besked om de har fått sommarjobb. I stadsdelen Spånga-Tensta har 1369 personer sökt sommarjobb och i skrivande stund finns det 685 platser för sommarjobb, men det planeras för ytterligare 100 platser. Enligt stadsdelsförvaltningen är ambition att kunna erbjuda så många ungdomar som möjligt feriejobb i sommar.

Det är ett steg in i det vuxna livet, man känner att man har ansvar

I Rinkeby-Kista har 1540 ungdomar sökt om feriejobb. Antalet sommarjobb för unga i Järva har sjunkit de senaste åren. 2019 sökte 1545 ungdomar i Rinkeby-Kista sommarjobb och drygt 1100 fick arbete. Förra året, under när pandemin lamslog landet, var det många sommarjobb som försvann, i synnerhet inom omsorg, men Rinkeby-Kista kunde till sist ordna närmare 800 sommarjobb. 

Ali, 19, från Rinkeby är en av dem som har sökt sommarjobb i år. Han säger att det är svårt att komma in i arbetsmarknaden, det är enklare att få sommarjobb än ett vanligt jobb. Men viktigast av allt säger han är att han får sysselsättning.

– Det är ett steg in i det vuxna livet, man känner att man har ansvar. Man måste hem tidigt för att sova för att kunna vakna upp och ta sig till sitt jobb i tid, säger Ali.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Läslovstips i Järva

Biblioteken runt omkring Järva förbereder sig inför det stundande läslovet. På plats kan du inte endast läsa, utan även delta i andra aktiviteter så som kreativt skrivande, filmkollo, konstworkshop och novelltävling.

Uppstart i Järva för Barn till ensamma mammor

Nu startar verksamheten Barn till ensamstående mammor i Järva. Nästa vecka ordnar Laila Belalem fest på Fryshuset i Husby,  – Det blir middag med orientaliskt tema.

Amal Said representerar blåa linjen som modell

Amal Said fick en förfrågan om att vara med på en fotografering för företaget RepLaces.  – Jag tyckte att det lät spännande och kändes självklart att vara med när jag fick höra om konceptet. Idén bygger på att man ska bygga broar i samhället genom att stolt representera sig själv oavsett var man kommer ifrån. Så kan man skapa en större samhörighet, säger Amal Said, en av grundarna av nätverket Womenisa. 

Hayaat Ibrahim gästade Svensk-Somaliska Alumnis

Svensk-Somaliska Alumnis är ett stafettkonto på Instagram. Det är akademiker med somalisk härkomst som hanterar kontot varje vecka. Hayaat Ibrahim är utbildad jurist och ekonom, och en av gästerna som har medverkat. – Vi har väldigt många stjärnor i Järva, som kan gå hur långt som helst, säger Hayaat Ibrahim.